15 februari 2023

Het STAP-budget geeft veel kansen voor het volgen van een opleiding of training. Steeds meer aanbieders van opleidingen hebben een groot aanbod beschikbaar dat je kunt volgen met het STAP-budget. Allemaal leuk en aardig, maar hoe kies je de juiste studie? Hoe weet je wat past bij jouw ontwikkelvraag?

Sylvia Minderhoud, studieadviseur bij IMK Opleidingen, helpt elke dag studiezoekers die precies die vragen hebben. Hoog tijd om haar het hemd van het lijf te vragen!

Hoe maak je de juiste studiekeuze?

Het beste advies dat Sylvia kan geven is: “Bel met een van onze studieadviseurs. Het klinkt als een open deur of sigaar uit eigen doos, maar echt: we helpen je graag. Vrijblijvend. Het belangrijkste voor ons is om iemand op de juiste plek te krijgen. En dat is echt niet altijd persé bij IMK Opleidingen.”
Voordat je belt, kun je natuurlijk zelf ook al wat voorbereidend onderzoek doen. In een studieadviesgesprek komt meestal een aantal onderwerpen aan de orde zoals je startpunt, motivatie en interesse. Daar kun je je alvast op voorbereiden, bijvoorbeeld aan de hand van onderstaande 7 vragen.

Vraag 1: Waar ligt je interesse?

Deze eerste tip is misschien wel het moeilijkste om op te volgen: veel mensen hebben meerdere interesses. Een goed startpunt is gewoon eens inspiratie op te doen op websites van aanbieders van opleidingen. Wat spreekt je aan? En waarom precies? Is het iets wat je bij een ander bewondert of altijd al graag wilde leren? Sluit het aan op feedback die je kreeg?
Vraag flyers aan van verschillende opleidingen en trainingen zodat je op je gemak kunt vergelijken.

Vraag 2: Wat is je motivatie?

Wat is de reden dat je een training, cursus of opleiding wilt volgen? Dat kan variëren van ‘ik wil zekerder worden’ tot ‘ik wil me omscholen’. Je motivatie bepaalt voor een groot deel je keuze. Omscholen vraagt om een andere keuze dan als je een specifieke vaardigheid wilt aanleren of je persoonlijk wilt ontwikkelen.

Doelstelling - IMK OpleidingenVraag 3: Wat is je doel?

Voor de keuze van de juiste studie is het ook belangrijk om te kijken wat je doel is. Wil je een diploma of certificaat of gaat het je er vooral om dat je een bepaalde vaardigheid leert of je kennis bijspijkert?

Vraag 4: Hoeveel wil en kun je investeren?

Denk je na over een studie? Kijk dan niet naar ‘Kan ik dat wel?’ maar naar ‘Hoeveel kan ik erin investeren?’ Hoeveel tijd kun je besteden aan het maken van je opdrachten, het volgen van de studie, het lezen van het studiemateriaal? Is een diploma niet persé nodig? Dan kun je de meeste studies ook in losse trainingsmodules volgen. Kijk goed naar wat haalbaar is voor jou.
Is je STAP-budget niet voldoende voor de opleiding die je wilt volgen? Dan kun je ook in gesprek gaan met je werkgever en vragen of hij wil bijdragen. Hoe je dat doet lees je in het artikel 5 ultieme tips om je werkgever om een training of opleiding te vragen.

Vraag 5: Wat wil je leren?

Kijk goed naar je leerdoelen. Wat wil je ontwikkelen? Welke kennis wil je bijspijkeren? Wat voor vaardigheden wil je ontwikkelen? Vaak zit er nog een vraag onder de vraag. Sylvia: “Ik kreeg een vraag van iemand die assertiever wilde worden. Maar eigenlijk was dat helemaal niet de leervraag: ze had moeite met het overbrengen van de boodschap. En dan is de training Effectief communiceren op de werkvloer veel passender bijvoorbeeld. Stuur ons daarom altijd even een mailtje om te checken of training aansluit bij wat je wilt ontwikkelen!”

Vraag 6: Hoe leer je?

Ben je iemand die het liefst alles zelf uitzoekt, online informatie opzoekt en boeken leest? Of wil je juist alle kennis persoonlijk overgedragen krijgen en direct kunnen oefenen bijvoorbeeld?

Vraag 7: Wat is de aanleiding om een cursus of opleiding te volgen?Volgende stap - IMK Opleidingen

Onderzoek wat het ‘probleem’ is, wat de aanleiding is om een cursus of opleiding te volgen.
“Zo werd ik gebeld door iemand wilde beter leren delegeren. Ze vond het heel moeilijk en onprettig om anderen ‘op te zadelen’ met werk. Ik heb haar geattendeerd op de training Coachend leidinggeven waarin je anderen leert hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Het leerdoel was bereikt, de weg ernaartoe was alleen anders dan degene in eerste instantie voor ogen had.”

Tip: Doe de gratis DISC-test. Daarmee leer je jezelf al wat beter kennen. In al onze opleidingen, trainingen en cursussen werken we met DISC. Je leert anders kijken naar jezelf en naar anderen.

Ook al gaat dit artikel over het maken van de juiste studiekeuze kun je eigenlijk geen foute keuze maken. Het volgen van een training is altijd verrijkend. Je ontwikkelt je, je leert nieuwe mensen kennen en je groeit!

Wil jij een cursus, opleiding of training volgen en twijfel je over de beste keuze? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs. Je kunt ons mailen via studieadvies@imkopleidingen.nl, bellen via 0172 – 42 34 56 of met ons chatten.

Ik wil gebruikmaken van het STAP-budget, maar ik weet nog niet precies welke training ik wil volgen. Hoe kom ik daarachter?

Als je gebruik wilt maken van het STAP-budget is het belangrijk om te bepalen wat je doel is. Wil je omscholen, kennis opdoen of vaardigheden opdoen? En gaat het om persoonlijke ontwikkeling of meer vakinhoudelijk? Door jezelf vragen te stellen, kom je stap voor stap dichterbij een keuze.

Ik wil met het STAP-budget een training volgen. Is een studieadviesgesprek gratis of zit ik dan al ergens aan vast?

Een studieadviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Wij vinden het belangrijk dat je het maximale uit een opleiding, training of cursus kunt halen en daar helpen we je graag bij.

Hoe kan ik STAP-budget aanvragen?

Je kunt STAP-budget aanvragen via de opleider waar je een training, opleiding of cursus wilt volgen. Vervolgens doe je een vooraanmelding bij het UWV STAP-portaal en het UWV bepaalt dan of je recht heb op € 1.000 STAP-budget. Het aanvraagproces staat hier stap voor stap beschreven.

Wanneer kan ik het STAP-budget aanvragen?

Je kunt vanaf 1 maart 2022 jouw STAP-budget aanvragen. Jaarlijks wordt de subsidie over 6 tijdvakken verdeeld. Hoe eerder in het tijdvak je jouw aanvraag indient, hoe groter de kans dat die toegewezen wordt. Een aanvraag moet je altijd indienen voordat de scholing start. De scholing moet starten binnen 3 maanden na het tijdvak waarin het STAP-budget is aangevraagd. Wil je bijvoorbeeld op 28 juli starten, dan kun je al op 1 maart je aanvraag indienen bij het UWV STAP-portaal. Wij helpen jou daarbij en informeren jou wanneer jij de aanvraag kunt indienen.

Kan ik alleen in 2022 STAP-subsidie aanvragen of blijft dit de komende jaren bestaan?

De STAP-subsidie blijft de komende jaren bestaan. 1 keer per jaar kun je de STAP-subsidie aanvragen van maximaal € 1.000. Het jaar daarna kan dit weer opnieuw.