13 september 2022

De vakantieperiode is weer voorbij. Heb jij deze tijd gebruikt om na te denken over jouw werk? Ga je nog met plezier naar je werk? Of ben je toe aan een nieuwe uitdaging op je werk? Je wilt leren en jezelf verder ontwikkelen. En nu is het moment daar: je gaat je werkgever vragen om een opleiding of training te volgen. Wij hebben 5 tips voor je, waarmee je jouw kans op een succesvolle uitkomst vergroot.

Tip 1: plan een afspraak in met je leidinggevende

Misschien is jouw leidinggevende altijd druk en wil je hem of haar niet extra belasten. Dan kun je afwachten tot het juiste moment of het een keer tussen neus en lippen door vragen. Maar daarmee doe je jezelf tekort. Plan een afspraak in en geef van tevoren aan waar je het over wilt hebben. Zo zorg je ervoor dat je leidinggevende de tijd heeft om naar je te luisteren en zich kan voorbereiden.

Tip 2: een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je precies kunt benoemen waarom jij die opleiding of training wilt volgen en wat het jou én de organisatie gaat opleveren. Zo kun je tijdens het gesprek helder maken waarom dit voor jou belangrijk is en wat de voordelen voor jouw werkgever zijn. Als jij op een hoger niveau gaat presteren, dan heeft jouw leidinggevende daar ook baat bij.

Tip 3: maak evaluatieafspraken

Als jij een opleiding of training gaat volgen op kosten van je werkgever, dan kun je afspreken dat je samen bepaalt wat het moet opleveren en dat je samen evalueert hoe de voortgang is. Stel SMART-doelen, zodat je zeker weet dat je leerdoelen haalbaar zijn.

Tip 4: geef aan waarom je kiest voor een specifieke opleider of opleidingsvorm

Opleidingen en trainingen zijn er in vele soorten en maten. Denk na over waarom je juist kiest voor een bepaalde opleider. Waarom past deze vorm het beste bij jou? Welke opleider sluit het meeste aan op jouw branche? Verdiep je in de nazorg die wordt geboden of de flexibiliteit en de praktijkgerichtheid. IMK Opleidingen onderscheidt zich bijvoorbeeld door de praktijkgerichtheid en een online platform waar je tot een jaar na het volgen van een training of opleiding toegang hebt tot de lesstof en contact kunt houden met mededeelnemers en de trainer.

Tip 5: zorg voor een plan B

Natuurlijk wil je bereiken dat je de opleiding of training gaat doen die je voor ogen hebt. Maar er kunnen altijd redenen zijn waarom dat op dit moment niet kan. Denk na over een alternatief. Dat kan zijn in de vorm van een verkorte variant of een training in plaats van een opleiding. Bereid je voor, zodat je onderhandelingsruimte hebt.

Denk jij na het lezen van deze tips: ik ga ervoor! Maar weet je eigenlijk nog niet precies welke opleiding of training het beste bij je zou passen? Dan helpen onze studieadviseurs je graag. Neem contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl