21 februari 2024

Soms tref je een stagiaire waarvan je denkt: die moeten we niet laten lopen! Je wilt de stagiaire het liefste direct aannemen. In dit artikel lees je waar je aan moet denken als je deze stap wilt zetten. 

Wanneer is het interessant om een voormalige stagiaire in dienst te nemen?

Een stagiair aannemen na afloop van de stageperiode kan een mooie aanvulling zijn op de werving van nieuwe medewerkers.

Een goede stagiaire herken je aan:

  • kwalitatief goed werk;
  • een goede match met het team;
  • enthousiasme en motivatie.

Het aannemen van een voormalige stagiaire biedt verschillende voordelen.

  • De stagiair kent het bedrijf en de bedrijfscultuur, wat de inwerkperiode kan verkorten.
  • De stagiair heeft vaak al praktische ervaring en kennis opgedaan tijdens de stage, wat de productiviteit kan verhogen.
  • Het aannemen van een bekende kan de teamdynamiek positief beïnvloeden.

Wat zijn de mogelijke valkuilen van het aannemen van een stagiaire?

Ondanks de voordelen zijn er ook potentiële valkuilen.

Als de stageperiode kort was, heb je mogelijk nog geen volledig beeld van de vaardigheden en werkethiek van de stagiair gekregen. Het is belangrijk om zorgvuldig te evalueren of de stagiair daadwerkelijk geschikt is voor een permanente positie.

Zeker als de arbeidsmarkt krap is en de behoefte aan extra handjes groot, is de kans op een te overhaaste beslissing groot. Overleg daarom met de stagebegeleider en collega’s waarmee de stagiaire gewerkt heeft en luister goed naar hun feedback.

De stagiaire moet zijn opleiding nog afronden, wat nu?

Alle seinen staan op groen, jullie willen de stagiaire graag in dienst nemen. Maar, de stagiair moet zijn opleiding nog afronden. Je kunt dan denken aan een:

  • deeltijdcontract: een deeltijdcontract is een contract voor minder uren, bijvoorbeeld 24 in plaats van 40 uur. Zo heeft de voormalig stagiair tijd om zijn opleiding af te maken.
  • flexibele werktijden: geef de stagiair de vrijheid om te schuiven met werkdagen en werkuren zodat hij of zij zijn werktijden kan afstemmen op de opleiding.
  • een variant op een leerwerktraject: de stagiair leert en werkt tegelijk. Je geeft de gelegenheid om praktijkcasussen te gebruiken, om lessen te volgen tijdens werktijd en biedt begeleiding vanuit het werk in samenspraak met de opleiding.

Ook kun je afspraken maken over de verplichting van de stagiaire om de opleiding af te ronden binnen een bepaalde periode. Daarmee voorkom je dat de stagiair ongediplomeerd bij jou in vaste dienst treedt. Zo kun je:

  • de kosten van de opleiding overnemen (eventueel met terugbetalingsregeling bij voortijdig vertrek of als de stagiaire zijn opleiding niet binnen een bepaalde periode afrondt).
  • tijdelijke arbeidscontracten bieden gedurende het afronden van de studie. Als de studie niet op tijd is afgerond, wordt er geen vaste arbeidsovereenkomst aangeboden. (Let hierbij goed op de huidige arbeidswettelijke regelingen rondom tijdelijke contracten.)
  • een startsalaris afspreken. Als de stagiaire zijn opleiding heeft afgerond, krijgt hij een hoger salaris.

Wees helder over de mogelijkheden en maak goede afspraken over de ondersteuning die je als bedrijf kunt bieden bij het afronden van de opleiding. Leg alles vast in een passende arbeidsovereenkomst.

Aangepaste inwerkperiode

De voormalige stagiaire is al bekend met de organisatie, weet waar het koffiezetapparaat staat en hoe de systemen en machines werken. Toch verdient hij of zij dezelfde onboarding zoals elke andere nieuwe collega. Je heet hem opnieuw welkom en bevestigt zo zijn verandering van positie binnen de organisatie (de stagiaire is na zijn indiensttreding geen leerling meer!). Onboarding is altijd maatwerk, de inwerkperiode zal bijvoorbeeld korter zijn dan bij andere nieuwe medewerkers.

Zelf aan de slag met stagiaires?

Als je rekening houdt met de aandachtspunten in dit artikel kan het aannemen van een stagiaire na afloop van de stageperiode een win-winsituatie zijn voor zowel het bedrijf als de stagiair.

Wil je de kans vergroten om stagiaires aan je te binden na afloop van de stageperiode? Dan is het belangrijk om een goede begeleiding te bieden tijdens de stage. Het aanstellen van een prakijkopleider of werkplekbegeleider is dan een goed idee. Met onze praktijkgerichte trainingen halen zij het maximale uit de stagiaire.

  • Cursus Praktijkopleider: Als praktijkopleider ben je verantwoordelijk voor een goede ontwikkeling van stagiairs, collega’s en BBL’ers. Na het volgen van de cursus Praktijkopleider weet je alles over de organisatie van het leerproces, werving en selectie én over effectieve begeleiding.
  • Training Werkplekbegeleider: Als vakspecialist doe je je hele leven waardevolle kennis en kunde op. In je functie als werkplekbegeleider geef je wat jij geleerd hebt door aan de volgende generatie. Tijdens de training Werkplekbegeleider ontwikkel je de belangrijkste vaardigheden om stagiaires, collega’s en zij-instromers zo goed mogelijk te begeleiden en te enthousiasmeren over het vak.

Ontwikkel de belangrijkste vaardigheden om stagiaires, collega’s en zij-instromers zo goed mogelijk te begeleiden en te enthousiasmeren over het vak.

Ontdek de cursus
Wat doet een stagebegeleider - IMK Opleidingen