11 juni 2024

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling betekent werken aan jezelf. Je ontdekt je talenten en verbetert je zwakke punten. In dit artikel delen we persoonlijke ontwikkeling tips waar je zowel op je werk als in je privéleven plezier van hebt. 

Wat is persoonlijke ontwikkeling? 

Alles wat je onderneemt om jezelf te verbeteren noemen we persoonlijke ontwikkeling. De naam zegt het eigenlijk al: het ontwikkelen van je persoon. Denk aan nieuwe vaardigheden aanleren, je gezondheid verbeteren, beter met je gevoel leren omgaan, doelen bereiken en je omgang met andere mensen verbeteren. 

Wat is het verschil met professionele ontwikkeling? 

Jezelf verbeteren om je werkzaamheden beter uit te kunnen voeren of je carrière vooruit te helpen, noemen we professionele ontwikkeling. Denk aan het volgen van een cursus Bouwrecht of een video kijken waarin communicatietool Slack wordt uitgelegd.  

Toch is er ook veel overlap tussen professionele en persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je beter in je vel zit, fysiek fitter bent of je sociale vaardigheden verbetert, pluk je hier ook in je werk de vruchten van. 

Persoonlijke ontwikkeling tips 

Op welke manier kun je werken aan je persoonlijke ontwikkeling? We delen onze tips waar je zowel thuis als op het werk beter van wordt.

1. ‘Nee’ leren zeggen

Het klinkt zo eenvoudig om ‘nee’ te zeggen tegen vrienden, familie en collega’s als iets niet uitkomt. Toch hebben heel veel mensen er moeite mee.  

Misschien herken je het wel: ook al staat je agenda helemaal vol, als  je collega komt met een taak die ‘echt even snel gedaan moet worden’, voel je je verplicht om het toch maar te doen. Door ‘nee’ te leren zeggen, voorkom je dat je over je eigen grenzen heen gaat. 

Download: Whitepaper: 6 belachelijk simpele manieren om ‘nee’ te zeggen

2. Zet persoonlijke talenten in op je werk en andersom

Vind je het bijvoorbeeld leuk om weekendjes weg te organiseren in je vriendengroep? Zet die vaardigheden dan in voor een leuk werkuitje. Ben je op het werk een kei in het coachen van collega’s? Bied dan ook je skills aan bij lastige vraagstukken waar familieleden zelf niet uitkomen.

3. Communicatieve vaardigheden ontwikkelen

Communiceren is veel meer dan alleen woorden uit je mond laten komen. Het gaat ook om helder en concreet verwoorden wat je wilt zeggen, lichaamstaal, luisteren naar de ander en rekening houden met de gevoelens van je gesprekspartner. Je communicatieve vaardigheden verbeteren is iets waar je zowel thuis als op je werk veel aan hebt.

4. Inzicht in je eigen gedragingen

Met een persoonlijk DISC-profiel krijg je inzicht in je eigen gedrag en communicatievoorkeuren. Zo ontdek je waar je energie van krijgt (en waarvan juist niet), hoe je graag communiceert en samenwerkt met anderen en hoe je behandeld wilt worden. Dit zelfinzicht is enorm waardevol voor het doelgericht invulling geven aan je werkende leven, maar ook in de omgang met anderen in je privéleven. 

Lees ook: Dit kun je verwachten bij het afnemen van een DISC-profiel

5. Timemanagement verbeteren

Opeens heb je vrijdag twee belangrijke deadlines. Oeps, vergeten! Dat wordt overwerken deze week. Terwijl je vorige week juist tijd over had. Herkenbaar? Door te werken aan je timemanagement heb je altijd grip op je tijd en taken. 

Loop je altijd achter de feiten aan? Volg de cursus Timemanagement en krijg grip op je tijd!

Ontdek de cursus
Grenzen aangeven 4 - IMK Opleidingen

6. Verbeter je werk-privé balans

Bij een goede werk-privé balans ervaar je voldoende vrije tijd in vergelijking met het werk. Je kunt thuis opladen, zonder dat je je druk maakt over je werk. Je komt ontspannen op je werk en kunt je werkzaamheden volledig de aandacht geven. Heb je het gevoel dat werkstress overvloeit in je privéleven? Of andersom? Dan is dat iets om aan te werken.

7. Gezond leven

Gezond leven brengt zoveel voordelen met zich mee. Je zit lekkerder in je vel, hebt meer energie, ervaart minder stress, bent minder vaak ziek en voelt je fysiek sterk. Stuk voor stuk voordelen waar je zowel binnen als buiten je werk van profiteert.  

Volgens het Voedingscentrum is de basis van een gezonde leefstijl:  

  • Gezond eten volgens de Schijf van Vijf. 
  • Een gezond gewicht behouden. 
  • Voldoende bewegen: 150 minuten matige tot zware inspanning per week en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. 
  • Niet roken. 
  • Voldoende ontspanning. 

Maar denk bijvoorbeeld ook aan een goede nachtrust en gematigd alcoholgebruik.

8. Leren presenteren

Veel mensen vinden het spannend om te presenteren. Op hun werk, maar bijvoorbeeld ook wanneer ze moeten speechen op een bruiloft. Sommigen ervaren er zelfs zoveel stress van dat ze al dagen ervoor niet goed functioneren. Dat is niet fijn! Tijdens de cursus Presenteren oefen je in een veilige omgeving met anderen die in hetzelfde schuitje zitten.

9. Feedback geven

Wordt jouw goedbedoelde advies door vrienden vaak niet goed opgepakt? En vragen collega’s je eigenlijk nooit om je mening? Mogelijk kan je manier van feedback geven beter. Dat is een mooi ontwikkelpunt!

10. Voor jezelf opkomen

Cijfer je jezelf makkelijk weg? Heb je het idee dat de mening van anderen belangrijker is dan die van jou? Zonde! Bij veel mensen zit er veel meer in dan er nu uitkomt. Verbeter je sociale vaardigheden en versterk je assertiviteit op het werk tijdens de training Persoonlijke effectiviteit 

Persoonlijke vaardigheden ontwikkelen 

Wil je aan de slag met jouw persoonlijke ontwikkeling? In dit artikel gaven we een aantal tips. Kijk ook eens naar onze trainingen in communicatie & persoonlijke effectiviteit voor doelgerichte ontwikkeling. Leer van echte specialisten en oefen in een veilige omgeving, samen met andere deelnemers.