12 juni 2021

Het lijkt erop dat we voorlopig nog vanuit huis zullen werken. We zien bij veel bedrijven dat hybride werken ‘het nieuwe normaal’ is geworden. Zo ook bij onze klant HeadFirst, waar onze trainer Bart van Roosendaal voor 112 deelnemers een webinar verzorgde. HeadFirst verbindt zelfstandige professionals met opdrachtgevers; ze zorgen dat de juiste persoon op de juiste plek belandt. In de webinar kregen deze professionals verschillende tips om nog beter leiding te geven op afstand. In dit artikel geven je de 3 belangrijkste tips van Bart. 

Tip 1: Voer een effectief gesprek

Het belangrijkste bij leidinggeven is altijd contact, maar hoe pak je dat aan als je op afstand van elkaar werkt? Om een effectief gesprek te voeren kun je het P.P.I.P.P.-model gebruiken. Dit model helpt je om een inhoudelijk gesprek op te bouwen, wat uiteindelijk leidt tot afspraken en een heldere procedure voor het vervolg. Aan het einde van een gesprek is het altijd goed om na te gaan of je elkaar hebt begrepen. Wanneer je een gesprek digitaal voert, is de opbouw van een gesprek nog belangrijker.

P.P.I.P.P contact - IMK Opleidingen

Tip 2: Voorkom ruis binnen het team

Wanneer je met andere mensen samenwerkt, loop je vaak tegen onduidelijkheden, communicatieproblemen of conflicten aan. Je resultaten als team kunnen hieronder leiden. Om dit soort negatieve invloeden te voorkomen kun je gebruik maken van het teamdoelmatigheidsmodel. Dit is een instrument om het functioneren van het team te toetsen op effectiviteit, je kunt hiermee kijken waar verbeterpunten liggen en wat je hieraan kunt doen.

“Voorwaarde voor een effectief team, is dat mensen weten waarom het team bestaat, wat de opdracht is en binnen welk kader deze opdracht past binnen de organisatie.” – Bart van Roosendaal, trainer IMK Opleidingen

Teamdoelmatigheidsmodel - IMK OpleidingenHet model begint met het belangrijkste, de missie. Wanneer de missie van het team onduidelijk is moet dit als eerste worden aangepakt. Daarna kun je kijken naar andere delen van de piramide.

  • Missie: Welke gezamenlijke missie hebben wij? Wat dragen wij bij aan het grotere geheel?
  • Doelen: Welke resultaten moeten we leveren? Welk doel willen we bereiken met onze samenwerking?
  • Taken en rollen: Wat moet er gedaan worden om ons doel te behalen? Wie pakt welke taak en welke rol op?
  • Werkafspraken en procedures: Hoe gaan we te werk? Hoe nemen we besluiten en wat zijn de spelregels?
  • Onderlinge verhoudingen: Hoe zien we elkaar? Hoe verloopt de communicatie en interactie?

Wil je meer weten over het doelmatigheidsmodel of er zelf al mee aan de slag? Lees hier meer.

Tip 3: Kijk ook naar je eigen rol als leidinggevende

Als leidinggevende is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar de individuen en het team. Ook jouw eigen rol en prestaties als leidinggevende moet je blijven evalueren. Je kunt hierbij kijken naar de volgende vragen:

  • In hoeverre zet jij de drie verschillende rollen in (manager, leidinggevende of coach)?
  • Welke stijl van leidinggeven hanteer jij (instrueren, begeleiden, stimuleren of delegeren)?

Beoordeel voor jezelf ook welke rol en welke stijl in een situatie gepast is. Heb je die rol en stijl op een goede manier toegepast? Zorg ervoor dat je je rol altijd afstemt op de mens, de taak en de situatie.

“Hoe ga jij in de komende periode actief werken aan vertrouwen en samenwerking binnen je team?” – Bart van Roosendaal, trainer & coach IMK Opleidingen

Webinar Leidinggeven op afstand terugkijken

De één is voorstander van thuiswerken en hybride werken, de andere is er juist op tegen. Elke medewerker heeft andere behoeftes wanneer ze vanuit huis werken. Zorg er als leidinggevende voor dat je goed inzichtelijk hebt wat deze behoeftes zijn. Zo kun je ervoor zorgen dat iedereen zijn werk optimaal kan uitvoeren. Heb je behoefte aan praktische tips? Kijk dan nu de webinar terug. Bij vragen kun je altijd contact opnemen met Bart Roosendaal of één van de andere management en leiderschapstrainers van IMK Opleidingen via 0172 – 42 34 56.

Meer weten?

Wil je meer weten over leidinggeven op afstand? Eerder schreven wij al over hoe je je team in verbinding kunt houden, ook als je op afstand werkt. Of vraag ons whitepaper aan: 5 meest gestelde vragen over leidinggeven op afstand. Daarnaast bieden wij ook een training Leidinggeven op afstand aan. Zo leer je in 2 dagen alle ins en outs over leidinggeven op afstand en hybride werken.

Werk je in Human Resources en wil je meer weten over hoe je leidinggevenden kunt begeleiden? Lees dan nu de blog van Kim over hybride werken en leidinggevende.