7 januari 2021

Het einde van het jaar is in zicht en het nieuwe staat voor de deur. Een nieuw jaar staat gelijk aan een frisse start. Je laat het oude jaar, met alle slechte gewoonten, achter je. Dit jaar ga je het anders doen!

Iedereen is verschillend en gaat anders om met goede voornemens. De een maakt een weloverwogen en gedetailleerd plan en houdt zich eraan. Een ander roept zijn goede voornemens om 12 uur en is de volgende ochtend de helft alweer vergeten. Hoe komt dat toch?

DISC, wat kun je er mee?

Iedereen laat ander gedrag zien. Wil je meer inzicht in de verschillende soorten gedrag krijgen? Dan biedt het DISC-model de uitkomst. De letters DISC staan voor de gedragsstijlen Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus. We hebben allemaal een mix van deze gedragsstijlen in ons, samen vormen ze ons DISC-profiel. Eén van de vier stijlen is vaak het sterkst ontwikkeld en het meest zichtbaar voor de buitenwereld.

DISC - ingevuld - IMK opleidingen

Ben je nieuwsgierig naar welke gedragsstijl jouw voorkeur heeft? Doe dan hier de test en je ontvangt de uitslag in jouw mailbox.

Doe de Q4 DISC gedragsanalyse test.

Heb je de test gedaan? Nu weet je jouw gedragsstijl. Maar het is ook handig als je de gedragsstijl van bijvoorbeeld jouw collega’s of klanten weet. Als je de gedragsvoorkeur van de ander weet, snap je beter waarom de ander doet zoals hij doet en kun je daarop inspelen.

Zo ook als het gaat om goede voornemens. Want hoe gaat iedere gedragsstijl om met goede voornemens en wat is ervoor nodig om ze vol te houden? We hebben het per gedragsstijl voor je op een rij gezet.

D-stijl (Dominant):

Gedragsprofiel DISC - D-stijl - IMK OpleidingenBedenken

Degene die hoog scoren op de D-stijl, maakt niet specifiek in het nieuwe jaar goede voornemens. Als hij besluit iets te doen, dan doet hij het meteen en wacht daar niet mee tot het nieuwe jaar begint. De voornemens zijn ambitieus en uitdagend.

Uitvoering

Als de D-stijl iets besloten heeft, dan gaat hij er volledig voor. Hij heeft een hoog tempo en voelt zich lekker bij uitdagende doelen. Maar als de resultaten op zich laten wachten, dan kan hij zijn motivatie verliezen. De uitdaging is dan om de focus te houden bij lange termijn voornemens.

Tip om het vol te houden

Hou goed voor ogen wat het oplevert als het goede voornemen behaald is.

I-stijl (Invloed)

Gedragsprofiel - I-stijl - IMK OpleidingenBedenken

Binnen no-time heeft de I-stijl heel veel verschillende en soms ook onrealistische voornemens bedacht. Want hij wil heel veel en is enthousiast. Hij fantaseert er lustig op los hoe heerlijk het zou zijn als de
voornemens behaald zijn.

Uitvoering

Vol enthousiasme begint de I-stijl aan een aantal voornemens in het nieuwe jaar. Een aantal, want hij wil veel, heel veel. Daarom is het soms lastig om (alle) goede voornemens ook vol te houden. En als de I-stijl niet snel genoeg resultaat ziet, dan wordt het nog lastiger om het voornemen vol te blijven houden. Het moet namelijk wel leuk blijven.

Tip om het vol te houden

Vier successen en beloon jezelf als het goede voornemen is behaald.

S-stijl (Stabiel)

Gedragsprofiel DISC - S-stijl - IMK OpleidingenBedenken

Verandering is niet de sterkste kant van de S-stijl. En goede voornemens gaan over gedrag veranderen. De S-stijl zet veilige, zekere en niet al te ambitieuze goede voornemens op het lijstje. Vooraf wordt er goed nagedacht over hoe het voornemen behaald kan worden.

Uitvoering

De S-stijl vindt het niet fijn om alles tegelijk te doen en zal daarom ook een voor een de goede voornemens uitvoeren. De S-stijl zet kleine, bereikbare stapjes naar het doel toe. Het duurt misschien wat langer, maar de goede voornemens worden wel behaald.

Tip om het vol te houden

Doe het samen met anderen en help elkaar verder.

C-stijl (Consciëntieus)

Gedragsprofiel DISC - C-stijl - IMK OpleidingenBedenken

De C-stijl denkt eerst heel goed na en verzamelt informatie over de mogelijke goede voornemens. Daarna maakt de C-stijl een goed doordacht, uitgewerkt en realistisch plan. De valkuil is dat hij te lang in de voorbereidingsfase kan blijven hangen, waardoor het niet tot het daadwerkelijk uitvoeren van de voornemens komt.

Uitvoeren

Als hij eenmaal heeft besloten voor het plan te gaan, dan houdt hij zich er ook aan. Hij heeft de discipline om elke dag aan het voornemen te werken en het uiteindelijk te behalen. Want afspraak is afspraak. Nauwkeurig wordt het vooraf opgestelde plan gevolgd en wordt er bijgehouden wat de vorderingen zijn.

Tip om het vol te houden

Het volhouden is het probleem niet bij de C-stijl. Het zit hem puur in de voorbereidingsfase en daadwerkelijk de stap zetten om het te gaan doen.

Goede voornemens,  dit keer haal je het!

Nu je weet hoe iedere gedragsstijl omgaat met goede voornemens, kun je hierop inspelen en ervoor zorgen dat het niet alleen bij goede voornemens blijft, maar het ook wordt omgezet in actie.

Meer weten?

Wil jij meer weten van DISC en hoe jij dit verder kan inzetten voor jouw bedrijf in het nieuwe jaar? DISC komt in veel van de trainingen en opleidingen van IMK Opleidingen terug, omdat het inzicht geeft in ons eigen gedrag en in de verschillen tussen mensen. We maken gebruik van uitgebreide of verkorte Q4 DISC-gedragsanalyses.

Een Q4 DISC-gedragsprofiel van het team of van de gehele organisatie maken? Dat kan met een speciaal op maat gemaakte training.

Een vrijblijvend studieadvies is ook altijd mogelijk, neem dan contact met ons op via advies@imkopleidingen.nl of telefonisch via 0172 – 42 34 56.