13 juni 2022

HRM’er Kim van Alphen deelt in haar maandelijkse blog hoe ze verdieping aanbrengt in haar vak. Dit jaar richt ze zich op talentontwikkeling in tijden van een krappe arbeidsmarkt. In deze blog vertelt Kim over de hoge werkdruk en de gevolgen daarvan en hoe ze denkt dat talentontwikkeling daarbij kan helpen.

Hoewel we de ergste coronacrisis achter de rug hebben, zijn de gevolgen nog steeds erg voelbaar. Misschien juist omdát we het ergste gehad hebben, lijkt de vermoeidheid toe te slaan. En dan hebben we natuurlijk ook nog een krappe arbeidsmarkt waardoor we moeite hebben om vacatures in te vullen. Wat betekent dat het werk door minder mensen gedaan moet worden. De werkdruk is hoog, kun je zeggen.

Een van de pijlers van ons HR-beleid is dat werkplezier voorop staat. Werkplezier betekent voor ons dat je je talenten goed benut, dat je bijdraagt aan de doelen van de organisatie, dat je plezierig samenwerkt met je collega’s en jezelf mag en kunt ontwikkelen.

De signalen die ik nu krijg, staan haaks op deze visie: ik zie medewerkers met korte lontjes, er zijn vaker conflicten, medewerkers zijn minder gemotiveerd en het ziekteverzuim is hoger dan anders.

En dat zette me aan het denken…

Werkdruk en talentontwikkeling

talentontwikkeling - imk opleidingen

We focussen ons op talentontwikkeling met als doel dat medewerkers hun talenten maximaal benutten. We besteden daarbij de meeste aandacht aan het ontwikkelen van vakkennis en vaardigheden. Maar talentontwikkeling is breder dan alleen vakinhoudelijke talenten ontwikkelen. Ook andere talenten horen daarbij zoals samenwerken, plannen en grenzen aangeven.

Dit soort talenten – vaardigheden – helpen medewerkers om zich te ontwikkelen en dragen bij aan een betere samenwerking, een betere onderlinge communicatie en teambuilding.

 

Werkdruk - IMK OpleidingenDaarom denk ik dat we, naast de vakinhoudelijke trainingen, ook die talenten moeten gaan ontwikkelen met behulp van trainingen als Conflicthantering, Feedback geven en ontvangen, Persoonlijke effectiviteit en Timemanagement. En dan het liefst Incompany zodat we kunnen afstemmen op de praktijksituaties hier op de werkvloer en de vraagstukken die in de teams spelen.

Tijdens het eerstvolgende MT-overleg breng ik dit onderwerp in en presenteer ik mijn idee. In mijn volgende blog lees je of en hoe ik ermee verder ga.

Wat merken jullie van de gevolgen van corona en de krappe arbeidsmarkt?

hrmer-kim-van-alphen

Groeten,

Kim van Alphen
HRM-adviseur