20 juli 2020

Talentontwikkeling is dé manier om het beste uit jouw medewerkers te halen en ze betrokken te houden bij de organisatie. Hoe je dat aanpakt? Vanuit onze ruime praktijkervaring hebben wij de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Wat is talentontwikkeling?

Stel dat je een vacature binnen jouw organisatie hebt op te vullen. Je kijkt naar de competenties die nodig zijn voor deze functie en zoekt daar de meest geschikte persoon bij. Er zijn uiteraard aspecten waar deze medewerker zich nog niet volledig in heeft bekwaamd, dus daar richt je samen de aandacht op.

Dat kan ook anders!

Dat kan ook anders. Talentontwikkeling gaat juist uit van de medewerker. Waar is hij écht goed in? Waar liggen zijn talenten? Op basis daarvan kijk je bij welke rol in het bedrijf deze talenten het best tot zijn recht komen. En hoe deze verder ontwikkeld kunnen worden.

“Talentontwikkeling: Vind de juiste functie voor de persoon en niet de juiste persoon voor de functie.”

Dus in plaats van de juiste persoon voor de functie vinden, is het ‘de juiste functie voor de persoon vinden’. Zo worden talenten volledig benut en staat iedereen in zijn kracht, voor een optimaal resultaat.

Een mooi voorbeeld is hiervan is Björn, accountmanager bij een logistiek bedrijf. Björn begon zeer gemotiveerd, werkte hard en leverde goed werk. Hij zorgde daarnaast vanaf dag één voor een goede sfeer op de afdeling. Sinds een aantal maanden lijkt Björn sneller afgeleid. Het is soms iets té gezellig, hij houdt zijn collega’s van het werk. Hierdoor worden er meer fouten gemaakt en het werk komt soms niet af. Leidinggevende Jeroen heeft er al vaker iets van gezegd, maar het verbetert niet. Bovendien gaat het gerucht dat Björn sollicitatiegesprekken heeft bij andere organisaties. Jeroen wil hem niet kwijt, want als het erop aankomt is Björn een hele goede kracht. Tijd voor een gesprek.

Waarom talentontwikkeling?

Talentontwikkeling kost tijd en geld. Maar het levert zeker ook iets op.

 1. De krapte op de arbeidsmarkt heeft tot gevolg dat bestaande medewerkers buiten de deur gaan kijken. Er zijn volop kansen voor wie om zich heen kijkt. Met talentontwikkeling zorg je ervoor dat medewerkers graag bij jouw organisatie blijven, doordat je ze uitdaging biedt en ze zich gewaardeerd voelen. Dit heeft weer een positief effect op het zelfvertrouwen en de veerkracht en uiteraard op de prestaties.
 2. Door diezelfde krapte op de arbeidsmarkt zijn vacatures lastiger op te vullen. Met talentontwikkeling kom je er wellicht achter dat je de benodigde talenten al in huis hebt.
 3. Als een bedrijf talentontwikkeling goed organiseert, leidt dit tot een toename in de kwaliteit, een stijging in het aantal producten en/of services, groei in productiviteit per fte en toename van de marge.

Hoe ontdek je iemands talent?

Hoe pak je talentontwikkeling goed aan? Breng eerst in kaart welke talenten jouw organisatie in huis heeft. Iedereen heeft talenten. Het ene talent komt duidelijker tot uiting op het werk dan het andere. Sommige talenten zijn (nog) verborgen. Zie hier verschillende manieren om zicht krijgen op talenten.

Observeren

Talenten worden pas zichtbaar in de praktijk. Je herkent het aan de manier waarop iemand het werk uitvoert; aan het werkplezier en de focus. Zo kan iemand die talent heeft voor cijfers helemaal opgaan in een rapport en de tijd vergeten. Mensen zijn vaak herkenbaar aan hun talenten. Denk aan: “Hij is een regelneef, zij is een echte leider, hij heeft een talenknobbel…”.

Ga in gesprek

In een persoonlijk gesprek kunt u ook veel boven tafel krijgen. Niet iedereen is zich bewust van zijn talenten. Het is vaak iets vanzelfsprekends voor de persoon zelf. De volgende vragen helpen:
Vijf-vinger-vragen - alle vingers - IMK Opleidingen

 • Duim: Waar ben je goed in? Wat vind je leuk om te doen?
 • Wijsvinger: Waar ligt jouw focus op? Waar ga je naartoe? Wat zijn je ambities?
 • Middelvinger: Wat irriteert je? Waar baal je van? Wat levert negatieve energie op?
 • Ringvinger: Waar ben je trouw aan?
 • Pink: Wat heeft aandacht nodig? Waar voel je je nog klein in?

Jeroen begint een open gesprek met Björn en vraagt: “Wat vind jij het leukste aan je werk?” Björn begint meteen enthousiast te vertellen over de spoedklus van vorige week. Hij vertelt dat de klus eerst onmogelijk leek. Nadat hij veel telefoontjes had gepleegd en collega’s had ingeschakeld, hebben ze samen de klus geklaard. De klant was heel blij. Björn heeft een grote grijns terwijl hij erover vertelt.
Jeroen herkent weer de Björn die heeft aangenomen. Hij maakt makkelijk contact en mensen voelen zich snel op hun gemak bij hem. Hij kan zich goed verplaatsen in de klant en denkt mee. Björn komt met oplossingen op maat waar niemand aan heeft gedacht.

Vraag hieronder het gratis werkblad vijf-vinger-vragen aan.
Gebruik het als je in gesprek gaat met je medewerker over talentontwikkeling.

  Feedback

  Feedback training | IMK OpleidingenWie nog zoekend is waar zijn talent ligt, kan beginnen met zich af te vragen wat anderen in hem waarderen, wat hij in zichzelf gewoon vindt en wat hij ook bij anderen verwacht terug te zien. Daarnaast kan hij het ook aan zijn collega’s vragen, die weten het vaak feilloos van een ander te benoemen. Een handig middel hiervoor is de 360 graden-feedback.

  Tip: Speel een kwaliteitenspel met het hele team. Laat medewerkers talentenkaarten bij elkaar neerleggen en onderbouwen. Zo krijgen ze zicht op hun eigen talenten, maar ook op de talenten van collega’s. De een heeft talent voor organiseren en de ander voor secuur gegevens vastleggen. Zo wordt het op een speelse manier makkelijker om elkaars talenten te benutten, van elkaar te leren en zo het beste uit het team te halen.

  Hoe pas je talentontwikkeling toe in jouw organisatie?

  Nadat de talenten in kaart zijn gebracht volgt de volgende stap: de talenten verder ontwikkelen en ruimte geven om zich te ontplooien. Dat kun je op verschillende manieren doen.

  1. De beste plek

  Zorg ervoor dat mensen een rol hebben waarin hun talenten tot hun recht komen. Dus waar het talent aansluit bij de dagelijkse uitdagingen. Niet te veel, niet te weinig, gewoon precies genoeg.

  Björns talenten – omgaan met mensen en oplossingsgericht denken – komen in zijn huidige functie te weinig uit de verf. Jeroen vraagt hem of hij aanspreekpunt voor ‘logistieke uitdagingen’ wil worden op zijn afdeling. Bij deze nieuwe verantwoordelijkheid is goed contact met mensen en out of the box denken cruciaal. Björn neemt dit aanbod dankbaar aan. Zijn collega Rinus, die ‘de lastige gevallen’ maar vervelend vindt omdat die zijn planning overhoop gooien, is heel blij dat Björn dit voortaan op zich neemt. Zo kan Rinus zijn tijd besteden aan het secuur afhandelen van de terugkerende opdrachten. De talenten op de afdeling worden nu beter benut.

  Koffiemok - IMK opleidingen2. Blijf vragen stellen

  De leidinggevende kan met regelmaat – tijdens het koffiedrinken – bij zijn medewerkers informeren hoe de dingen gaan en wat er beter kan. Zo bouwt u aan een cultuur waarin continue verbetering heel gewoon is. En in zo’n cultuur worden mensen besmet en gaan ook naar zichzelf kijken wat er beter zou kunnen.

  3. Voorbeeldgedrag

  Wanneer je als directie laat zien dat je jezelf ook steeds blijft ontwikkelen, werkt dat aanstekelijk voor de rest van het bedrijf. Zo wordt het voor iedereen ‘normaal’ om met ontwikkeling bezig te zijn.

  4. Trainingen en opleidingen

  Om talenten optimaal te benutten zijn trainingen en opleidingen onmisbaar. Niet alleen doen medewerkers daar nieuwe inzichten en vaardigheden op, ze stappen even uit de dagelijkse werkzaamheden en krijgen een frisse blik van andere deelnemers en de trainer.

  Björn was al op zoek naar een andere functie buiten de organisatie, omdat zijn huidige functie niet meer voldoende uitdaging bood. Met deze nieuwe rol worden zijn talenten veel meer benut. Hij gaat elke dag met plezier en vol energie naar zijn werk. Hij gaat ook een training klantgerichtheid doen, om beter om te leren gaan met ontevreden klanten.

  Zijn collega’s weten Björn nu te vinden, ze werken beter samen. Het resultaat is dat de omzet van de afdeling is verhoogd en de klanttevredenheid is omhoog gegaan.

  Hoe nu verder met talentontwikkeling?

  Als het goed is heb je met dit artikel bruikbare en praktische stappen in handen gekregen, waarmee je morgen aan de slag kan met talentontwikkeling in jouw organisatie. Wil je er meer over weten?

  Wil jij meer weten over talentontwikkeling? Dit thema komt uitvoerig aan bod in onze praktijkgerichte opleiding Human Resource Management B. Of heb jij een medewerker die wilt ontdekken waar zijn of haar talenten liggen, en op die manier meer regie over zijn/haar loopbaan wilt nemen? Dan is de training Persoonlijk leiderschap een aanrader. Daarnaast bieden we allerlei opleidingen en trainingen aan voor medewerkers die hun (soms pas net ontdekte) talenten verder willen ontwikkelen. Wil je met ons sparren over hoe je de talenten in jouw organisatie kunt ontdekken en optimaal kan benutten? Wij leveren ook advies en trainingen op maat voor jouw organisatie. Bel voor meer informatie gerust met onze adviseurs via 0172 – 42 34 56.