STAP, wat staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie, is een nieuwe subsidie die het leven is in geroepen door de Nederlandse overheid. De subsidie houdt in dat je vanaf 1 maart 2022 jaarlijks (gratis) een STAP cursus kan volgen. Dankzij het STAP-budget kunnen alle Nederlandse inwoners die geïnteresseerd zijn in het volgen van een STAP cursus maximaal €1.000 aanvragen om zichzelf om- of bij te scholen. Bij ons zijn ruim 50 cursussen zelf volledig gratis te volgen.

Met IMK Opleidingen kan je kwalitatief doorgroeien. Doe je al enige jaren hetzelfde werk en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan is een STAP cursus wellicht wat voor jou! Hiermee kun je nieuwe vaardigheden aanleren, waardoor je klaar bent voor een nieuwe uitdaging of je huidige functie nog beter kunt uitvoeren!

IMK Opleidingen heeft een ruim aanbod aan STAP cursussen. Een greep uit ons aanbod waarmee jij je kennis kunt vergroten:

Wiebertje!Medezeggenschap

Kom je er niet zelf uit en wens je persoonlijk advies te krijgen? Onze maatwerkadviseurs staan je graag te woord om je vragen te beantwoorden. Bel vrijblijvend naar 0172 – 42 34 56 of vul ons contactformulier in.

Voordelen van een STAP cursus

Het volgen van een STAP cursus kan erg leuk zijn om je kennis te vergroten, maar het brengt bovenal een heleboel voordelen met zich mee:

 • De STAP-subsidie is een persoonlijk budget. Je hoeft jouw werkgever daarom niet om toestemming te vragen om een cursus te volgen. Dus wil jij je omscholen naar een ander beroep je wilt niet dat jouw leidinggevende dit weet, dan kan dat dus.
 • De kennis die je verzamelt tijdens het volgen van een STAP cursus biedt toegevoegde waarde voor een bedrijf, wat zorgt voor kansen bij het vinden van een (nieuwe) baan;
 • Met actuele kennis ben je effectiever en productiever;
 • Nieuwe kennis geeft je meer zelfvertrouwen in het werkveld;
 • Het volgen van een cursus kan leiden tot meer geluk zowel op het werk als privé.

Inschrijven voor een STAP cursus

Je kunt jezelf eenvoudig inschrijven voor een van onze STAP cursussen. In dit stappenplan leggen we je precies uit wat je moet doen en wanneer je bericht van ons kunt ontvangen.

 • 1. Kies een van onze STAP cursussen en maak een vooraanmelding door middel van de STAP-subsidie inschrijfknop.
 • 2. Na het inschrijven ontvang je binnen enkele minuten een bevestigingsmail met de informatie van jouw STAP-aanmelding en het STAP-aanmeldbewijs. Deze heb je nodig voor jouw aanvraag in het STAP-portaal.
 • 3. Op de door ons aangegeven datum kun je inloggen op het STAP-portaal om jouw subsidieaanvraag in te dienen.
 • 4. Tot slot ontvang je van het UWV een akkoord of je de STAP-cursus mag volgen.

Schrijf je snel in!

Voor het STAP-budget is maar een bepaald bedrag opengesteld door de overheid. Dit betekent ook dat de regel OP=OP geldt. Wanneer het STAP-budget op is voor een bepaald tijdvak, is het niet meer mogelijk om een persoonlijk STAP-budget aan te vragen binnen deze periode. Heb jij dus een STAP cursus gevonden die helemaal bij jou past? Schrijf je dan snel in! Vervolgens ontvang je van ons een vooraanmeldbewijs die je nodig hebt om jouw persoonlijke STAP-budget aan te kunnen vragen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op indien je vragen hebt.

Wat heb ik nodig om een STAP-aanvraag in te dienen?

Voor het aanvragen van STAP-budget heb je het volgende nodig:

 • Internetverbinding
 • BSN-nummer
 • DigiD
 • STAP-vooraanmeldingsbewijs: dit document (pdf) sturen wij naar de burger nadat die zich aangemeld om een training te volgen met STAP-budget.

En een klein beetje geduld. 😉 Want op de eerste dag van de STAP-subsidie aanvraag kan er een wachtrij zijn bij het UWV STAP-portaal.

Heb ik recht op de STAP-budget?

Je hebt recht op STAP-budget als je ouder bent dan 18 jaar en nog niet AOW-gerechtigd bent. Het maakt niet uit of je werk hebt, werkzoekend bent of ZZP-er bent. Lees er alles over op onze speciale pagina over de voorwaarden van het STAP-budget.

Wat is een STAP-vooraanmelding?

Een STAP-vooraanmelding is een soort optie. Je geeft via onze website aan dat je een training wilt volgen met het STAP-budget. Dit doe je bij het tabblad ‘data & locatie’ van de training die je wilt volgen via de knop ‘Inschrijven via STAP-budget’. Vervolgens ontvang je van ons direct via de e-mail een STAP-vooraanmeldbewijs. Dit bewijs heb je nodig om bij het STAP-portaal je aanvraag in te dienen. Deze vooraanmelding is nog geen verplichting tot het volgen van de training of opleiding. Mocht je de STAP-subsidie niet gekregen hebben, dan kun je bij ons vrijblijvend annuleren.

Kan ik bij meerdere opleiders een aanvraag doen voor een cursus met STAP-budget?

Je kunt niet bij meerdere opleiders STAP-budget voor een te volgen cursus aanvragen. Jaarlijks kun je één STAP-budget aanvraag indien van maximaal € 1.000. Het is bovendien niet mogelijk om bij opleider A een cursus van € 400 aan te vragen en bij opleider B een cursus van € 600.

Kan ik de opleiding nog annuleren als ik de STAP-subsidie heb aangevraagd?

Of je een opleiding welke via het STAP-budget (gedeeltelijk) betaald wordt, nog kunt annuleren hangt af van status van de aanvraag.

 1. Als je de STAP-aanmeldbewijs aangevraagd en deze nog niet goedgekeurd is, kun je kosteloos annuleren.
 2. Heb je de STAP-subsidie toegewezen gekregen en je hebt van ons bevestigd gekregen dat de opleiding doorgaat (minimum aantal deelnemers voor doorgang is behaald), dan kun je tot en met 5 dagen voor de startdatum gratis annuleren. Daarna betaal je de reeds gemaakte kosten. Bekijk hier de annuleringsvoorwaarden.
 3. Heb je de STAP-subsidie toegewezen gekregen, maar de training heeft nog geen doorgang. Dan kun je bij ons kosteloos annuleren.

In alle drie de situaties dien je ons te informeren via support@imkopleidingen.nl of telefonisch via 0172 – 42 34 56. Bekijk hier onze algemene voorwaarden. En moet je dit via het STAP-portaal doorgeven aan het UWV.