2 november 2021

Een groot deel van ons leven bestaat uit werken. Niet iedereen kan zijn werk makkelijk loslaten en werk en privé scheiden. Iedere persoon is anders en heeft een andere stijl. Als je weet wat jouw stijl is en dat van je collega’s, dan kun je hier meer op inspelen en effectiever werken.

Workaholic

De ene collega stuurt ’s avonds nog even een appje in de werk-appgroep om te weten wat er speelt, de ander heeft zijn telefoon altijd aan om nog van alles te regelen. Weer een ander blijft ‘s avonds nog piekeren over dat ene vraagstuk en vergeet die collega niet die stilzwijgend nog een uurtje langer blijft op het werk om de achterstand bij te werken. Herken jij jezelf of een collega in een van deze voorbeelden?

DISC

Iedereen is verschillend en laat ander gedrag zien. Wil je meer inzicht in de verschillende soorten gedrag krijgen? Dan biedt het DISC model een uitkomst. De letters DISC staan voor de gedragsstijlen Dominant, Invloed, Stabiel en Consciëntieus. We hebben allemaal een mix van deze gedragsstijlen in ons. Eén van de vier stijlen is vaak het sterkst ontwikkeld en het meest zichtbaar voor de buitenwereld.

Ben je nieuwsgierig naar welke gedragsstijl jouw voorkeur heeft? Doe dan de test en ontvang de uitslag in jouw mailbox.

Maak hier jouw gratis Q4 DISC gedragsanalyse

Nu weet je jouw gedragsstijl. Maar het is ook handig als je inzicht hebt in de gedragsstijl van bijvoorbeeld jouw collega’s. Als je de gedragsvoorkeur van de ander weet, snap je beter waarom de ander doet zoals hij doet en kun je daarop inspelen.

Laten we vanuit DISC kijken naar hoe de diverse gedragstypes hun werk loslaten (of niet).

We hebben het per gedragsstijl voor je op een rij gezet.

Pion D DISC- IMK OpleidingenDominant (rood)

Iemand die hoog scoort op Dominant werkt doelgericht. En deze doelen zijn vaak hoog, groot en snel. Deze persoon heeft een grote ambitie. Dit samen kan snel zorgen voor een hoge werkdruk. Hij is niet direct bezig met de uitvoering, maar vooral met het beslissen, regelen, delegeren en opvolgen. En dit kan makkelijk meegenomen worden naar privé.

Tip voor dit gedragstype: Stel jezelf het doel dat privé, privé is en behaal dit doel.

Invloed (geel)

Pion I DISC - IMK OpleidingenIn contact zijn met mensen is de drijfveer van iemand die hoog scoort op Invloed. Het is ook meteen een valkuil. Vooral in contact blijven zo gemakkelijk gaat met alle apps op de telefoon. Even de mail checken en de werk-appgroep bekijken. Het wordt niet altijd ervaren als werkdruk, maar dat is het vaak wel. Oh, er komt een melding binnen… even kijken.

Tip voor dit gedragstype: Gooi de werkmail en werk-appgroep van je (privé-)telefoon. Een te grote stap? Zet dan in ieder geval de meldingen uit.

Pion S DISC - IMK opleidingenStabiel (groen)

Een persoon die hoog scoort op Stabiel is van het ‘doen’. Hij is van het uitvoeren en afmaken. En als het nog niet af is, dan blijft hij iets langer of neemt het mee naar huis. Hij zal niet snel gaan klagen of delegeren. ‘Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan’. Maar ja… wanneer is het ‘te hard?’

Tip voor dit gedragstype: Zet jezelf ook op het prioriteitenlijstje en neem op tijd rust.

Consciëntieus (blauw)Pion C DISC - IMK Opleidingen

Iemand die hoog scoort op consciëntieus denkt veel na. En onder ongunstige omstandigheden kan dit omslaan in ‘piekeren’. Dus thuis tijdens het eten, sporten, slapengaan en noem maar op, staat het hoofd nog steeds aan en denkt aan werk.  Waar zit dat uitknopje?

Tip voor dit gedragstype: Ga iets doen waardoor het lastig wordt voor je hoofd om aan werk te blijven denken. Lees een boek of los raadsels op.

Meer weten?

Nu je weet hoe iedere gedragsstijl omgaat met het loslaten van zijn werk, kun je alert zijn op de valkuilen, er rekening mee houden en de tip (laten) toepassen.

Wil jij meer weten van DISC en hoe jij dit verder kan inzetten voor jouw bedrijf? DISC komt in veel van de opleidingen van IMK Opleidingen terug, omdat het inzicht geeft in ons eigen gedrag en in de verschillen tussen mensen. Bij praktisch al onze opleidingen, trainingen en coaching is de Q4 DISC gedragsanalyse een belangrijk onderdeel van het programma. We hebben zelfs verschillende DISC trainingen ontwikkeld waarin DISC centraal staat.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het beter leren loslaten van je werk? Dan is de training Timemanagement wellicht iets voor jou. Meer weten? Neem gerust contact op met onze studieadviseurs via advies@imkopleidingen.nl of bel 0172 – 42 34 56.

DISC gedragsprofiel - kwadranten - IMK opleidingen

Bron: onze samenwerkingspartner Q4 Profiles