7 mei 2024

Door als organisatie te investeren in duurzame inzetbaarheid zorg je ervoor dat je medewerkers betrokken, productief en vitaal hun werk kunnen uitvoeren. Nu en in de toekomst. Ontdek waarom dit juist nu zo belangrijk is en hoe je er een begin mee kunt maken. 

Wat is duurzame inzetbaarheid? 

Duurzame inzetbaarheid betekent dat iemand gezond en gelukkig kan blijven werken tot aan zijn of haar pensioen en zijn talenten en vaardigheden kan blijven inzetten. Door de juiste arbeidsomstandigheden te bieden en vitaliteit en ontwikkeling te stimuleren, zorg je er als werkgever voor dat iedereen inzetbaar en productief blijft. 

Waarom investeren in duurzame inzetbaarheid? 

De wereld verandert in een rap tempo. Veel banen die twintig jaar geleden bestonden, worden nu door computers en machines uitgevoerd. Ondertussen leven we steeds langer en wordt de pensioenleeftijd alsmaar hoger. Hierdoor is het tegenwoordig goed mogelijk dat iemand gedurende zijn werkende leven verschillende vakken uitoefent of dat zijn werkveld compleet verandert. 

Voor werkgevers ligt er de taak om de juiste arbeidsomstandigheden te creëren, maar ook om vitaliteit en een leven lang leren te stimuleren. Dat resulteert in gelukkige, loyale en productieve medewerkers, waar het bedrijf als geheel van profiteert. Verderop in dit artikel vind je tips om er werk van te maken. 

Voorbeelden van duurzame inzetbaarheid 

Wat valt er eigenlijk onder duurzame inzetbaarheid? In het kort bestaat het uit vier gebieden: 

1. Vitaliteit en gezondheid

Duurzame inzetbaarheid gaat onder andere over het fysieke en mentale welzijn van werknemers. Werkgevers kunnen dit bevorderen door bijvoorbeeld gezonde snacks aan te bieden in de bedrijfskantine, flexibele werktijden mogelijk te maken zodat werknemers tijd hebben voor sport of ontspanning en door programma’s aan te bieden die stressmanagement en mindfulness bevorderen. 

2. Leren en ontwikkelen

Geef werknemers de kans om nieuwe vaardigheden te leren en zich te blijven ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Werkgevers kunnen trainingen en workshops aanbieden, opleidingsbudget beschikbaar stellen voor opleidingen en cursussen en kennisdeling stimuleren. 

3. Motivatie, verantwoordelijkheid en betrokkenheid

Duurzame inzetbaarheid gaat ook over het creëren van een werkomgeving waarin werknemers zich gewaardeerd voelen en gemotiveerd zijn om bij te dragen aan de doelen van het bedrijf. Werkgevers kunnen dit stimuleren door regelmatig feedback te geven, werknemers te betrekken bij besluitvorming en te zorgen voor een goede balans tussen autonomie en ondersteuning. 

4. Loopbaan en mobiliteit

Mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling en het faciliteren van doorgroeien binnen het bedrijf zijn van groot belang. Werkgevers kunnen loopbaangesprekken voeren met werknemers om hun carrièredoelen te bespreken, samen een opleidingsplan maken en kansen bieden voor zijwaartse of opwaartse bewegingen binnen het bedrijf. 

Tips voor duurzame inzetbaarheid op het werk 

Wil je aan de slag met duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie, maar weet je niet goed waar te beginnen? We delen enkele praktische tips. 

1. Investeer in een ergonomische werkplek

Vraag een ergonoom (of ARBO-deskundige) om eens kritisch te kijken naar de werkhouding van medewerkers. Een kleine investering levert vaak al een schat aan informatie en adviezen op die klachten aan rug, ogen en bijvoorbeeld gewrichten kunnen voorkomen. 

2. Splits het opleidingsbudget op

Stel je een opleidingsbudget beschikbaar? Focus dan niet alleen op bijspijkeren, maar richt je ook op de toekomst. Stel een deel van van het opleidingsbudget beschikbaar voor ‘reparatieopleidingen’, waarmee een gebrek aan vereiste kennis of vaardigheden wordt ‘gerepareerd’. Stel daarnaast ook een deel beschikbaar om medewerkers voor te bereiden op toekomstig werk. 

3. Zelfstandigheid stimuleren

Inventariseer eens met leidinggevenden hoe zelfstandig medewerkers zijn in hun functioneren. Overleg met medewerkers hoe hun zelfstandigheid verhoogd kan worden. Veel medewerkers hechten namelijk waarde aan autonomie, zeker als ze al langer in dienst zijn. Die zelfstandigheid heeft grote invloed op de motivatie, betrokkenheid en prestaties van medewerkers. 

4. Toppers identificeren

Elke organisatie kent toppresteerders. Ga pro-actief met ze in gesprek over hun ambities en toekomstmogelijkheden binnen het bedrijf. Want deze mensen zijn vertrokken voor je het weet en dat is zonde van het talent dat je kwijtraakt. 

5. Geef het goede voorbeeld

Bestuurders en managers hebben een voorbeeldpositie binnen het bedrijf. Hun acties liggen daarom al snel onder een vergrootglas. Geef daarom het goede voorbeeld en kom op de fiets, eet gezonde voeding tijdens de lunch en laat zien dat je investeert in je ontwikkeling.

6. Leg vitaliteit niet op

Alles wat van bovenaf wordt opgelegd, kan rekenen op weerstand. Maak het daarom niet verplicht om op de fiets te komen en gezond te lunchen, maar stimuleer het alleen. Bijvoorbeeld door de gezonde keuze in de bedrijfskantine goedkoper te maken of een beloning te koppelen aan het aantal keer dat medewerkers met de fiets naar het werk komen. 

Duurzame inzetbaarheid in de praktijk 

Ben je op zoek naar concrete handvatten om de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie te verhogen? Schrijf je dan in voor de cursus Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit binnen de organisatie. Geschikt voor leidinggevenden, HR-managers en medewerkers die vitaal werken willen introduceren. 

Ben je op zoek naar concrete handvatten om de inzetbaarheid en vitaliteit in jouw organisatie te verhogen? In deze cursus leer je hoe je dit in de praktijk aanpakt.

Ontdek de cursus
Vitaliteit-en-Duurzame-Inzetbaarheid-binnen-organisaties-IMK-Opleidingen.png