4 juni 2024

Denk je erover na of het beroep van HR-medewerker iets voor jou is? In dit artikel lees je alles over dit veelzijdige vak: de leuke kanten, de valkuilen, hoe je het wordt, wat je gaat verdienen en hoe je de beste in dit vak wordt. 

Wat is een HR-medewerker?

Een HR-medewerker werkt op de afdeling HR. HR staat voor Human Rescources. De HR-afdeling wordt ook wel personeelszaken genoemd, of tegenwoordig de afdeling Mens & Werk.  

Een HR-medewerker is vooral verantwoordelijk voor administratieve personeelszaken. Dat kan heel breed zijn, variërend van het bijhouden van personeelsdossiers tot het doen van de salarisadministratie. De kern van deze functie is het beheren en ondersteunen van het personeel en het uitvoeren van administratieve taken die gerelateerd zijn aan het personeel.  

Wat doet een HR-medewerker?

De taken van een HR-medewerker zijn divers en kunnen variëren, afhankelijk van de organisatie. De meest voorkomende taken zijn: 

  1. Ondersteunen van werving en selectie: denk aan het plaatsen van (betaalde) vacatures, sollicitaties bevestigen, sollicitanten uitnodigen en afwijzen en het inplannen van sollicitatiegesprekken. 
  2. Administratie: bijhouden van personeelsdossiers, verlofaanvragen verwerken, ziekteverzuim registreren, salarismutaties uitvoeren, rapportages opstellen. 
  3. Personeelsbeleid: bijhouden van veranderen in de cao of wet- en regelgeving en die verwerken in personeelsbeleid. 
  4. HR-vraagbaak: vragen beantwoorden van medewerkers, managers en andere interne en externe partijen (uitzendbureaus, arbodienst etc.). 
  5. Training en ontwikkeling: coördineren en organiseren van trainingen en opleidingen.  

Afhankelijk van de grootte van de HR-afdeling en het bedrijf, kunnen werkzaamheden er anders uitzien. De salarisadministratie wordt vaak bij een externe partij belegd, maar dat kan óók onderdeel zijn van het werk van de HR-medewerker. Soms zijn ook het organiseren van cadeaus, uitjes en bedrijfsfeesten onderdeel van het takenpakket. Het werk van een HR-medewerker is bij geen organisatie hetzelfde. 

Wat verdient een HR-medewerker?

Het salaris van een HR-medewerker varieert sterk afhankelijk van ervaring, opleiding en de sector. Gemiddeld gezien ligt het salaris van een HR-medewerker meestal tussen de €2.000 en €3.000 bruto per maand op basis van een fulltime werkweek.  

Waarom HR-medewerker worden?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand ervoor kiest om HR-medewerker te worden: 

  • Mensgerichte rol: als HR-medewerker werk je direct met mensen en help je hen bij hun professionele ontwikkeling en welzijn. 
  • Divers takenpakket: de functie is zeer veelzijdig en geen dag is hetzelfde door de variëteit aan taken. 
  • Strategische invloed: HR speelt een sleutelrol in een organisatie. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal van een bedrijf en daar ben jij mede verantwoordelijk voor. 
  • Werkzekerheid: omdat HR een essentieel onderdeel is van elke organisatie, zijn er vaak veel kansen op de arbeidsmarkt. 

Hoe word je een HR-medewerker?

Om HR-medewerker te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen: 

  • Opleiding: een opleiding in Human Resources, Bedrijfskunde of een gerelateerd veld is vaak vereist. Veel hogescholen en universiteiten bieden specifieke HR-opleidingen aan. 
  • Ervaring: je kunt praktijkervaring opdoen door stage te lopen of door als junior medewerker te starten. 
  • Vakkennis: gespecialiseerde vakkennis kan je kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL).  
  • Vaardigheden ontwikkelen: ontwikkel vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, communicatie, plannen, structuur aanbrengen etc. 

Wanneer ben je een goede HR-medewerker?

Een goede HR-medewerker beschikt over een combinatie van vaardigheden en eigenschappen: 

  • Communicatief vaardig: kan effectief communiceren met medewerkers op alle niveaus. 
  • Organisatorisch sterk: kan meerdere taken en projecten tegelijk beheren zonder het overzicht te verliezen. 
  • Empathisch: heeft een goed begrip van de behoeften en zorgen van medewerkers en kan hier op een ondersteunende manier mee omgaan. 
  • Discreet: gaat vertrouwelijk om met gevoelige informatie. 
  • Probleemoplossend: kan snel en effectief oplossingen vinden voor personeel gerelateerde problemen. 

Valkuilen voor HR-medewerkers

Er zijn verschillende valkuilen waar HR-medewerkers zich bewust van moeten zijn: 

  • Emotionele belasting: het omgaan met persoonlijke en soms emotioneel belastende situaties kan zwaar zijn. 
  • Balans tussen belangen: het kan uitdagend zijn om een balans te vinden tussen de belangen van het management en de medewerkers. 
  • Veranderende wet- en regelgeving: HR-medewerkers moeten voortdurend op de hoogte blijven van veranderingen in arbeidsrecht en regelgeving. 
  • Overbelasting: door de veelzijdigheid van de functie kunnen HR-medewerkers het risico lopen om overweldigd te raken door hun taken. 

De beste HR-medewerker worden

Om de beste HR-medewerker te worden, kun je de volgende stappen volgen: 

  • Voortdurende ontwikkeling: blijf jezelf ontwikkelen door middel van cursussen, workshops en seminars. 
  • Netwerken: bouw een sterk professioneel netwerk op binnen de HR-gemeenschap. 
  • Feedback vragen: sta open voor feedback van zowel collega’s als medewerkers om je vaardigheden en aanpak te verbeteren. 
  • Technologische hulpmiddelen gebruiken: maak gebruik van HR-software en andere technologische hulpmiddelen om je taken efficiënter uit te voeren. 
  • Mentorschap: zoek een mentor binnen het veld die je kan begeleiden en adviseren in je carrière. 

Meer weten?

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over het vak van HR-medewerker of jezelf ontwikkelen? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande artikel en opleidingen:  

IMK Opleidingen biedt diverse praktijkgerichte HR-trainingen, cursussen en opleidingen aan, waarmee je jouw vaardigheden verder kunt ontwikkelen.

Ontdek het aanbod
7 redenen waarom jij als HR-medewerker zo onmisbaar bent - IMK Opleidingen