19 april 2019

Een kernkwadrant invullen, hoe gaat dat nu precies? Het kan soms nog best lastig zijn om te beginnen. Daarom laten we in dit artikel twee voorbeelden zien.

Laat deze voorbeelden je inspireren voor het invullen van je eigen kernkwadrant.

Model Kernkwadrant - voorbeeld 1 - IMK Opleidingen

Kernkwaliteit

Een van de kernkwaliteiten van Marleen is ‘hulpvaardig’. Als haar beste vriendin haar zou omschrijven, is dat een woord wat naar voren komt. Marleen vindt het niet echt speciaal en eerder vanzelfsprekend dat ze hulpvaardig is.

Valkuil

Wat laat Marleen zien als ze ‘te’ hulpvaardig is? Dat kan voor iedereen anders zijn, maar voor Marleen is het woord dat daar het beste bij past: ‘bemoeizucht’. Op haar werk vraagt Marleen vaak aan collega’s of het allemaal wel lukt en of ze echt niet hoeft te helpen.

Uitdaging

De uitdaging van Marleen is het positief tegenovergestelde van haar valkuil. Waar mag Marleen iets meer van hebben? Waar is ze nog wel eens jaloers op als ze dat bij een ander ziet? Vertrouwen. Marleen mag meer vertrouwen op de ander. Dat het ook goed komt zonder haar hulp.

Allergie

Het teveel van het goede is voor Marleen eigenwijs. Iemand die er teveel op vertrouwt dat het allemaal wel goed komt en zijn eigen ding doet, zonder rekening te houden met een ander. Marleen kan zich daar aan ergeren en zou het zelfs verschrikkelijk vinden als zij ooit zo zou worden.

Nog een voorbeeld Kernkwadrant

Model Kernkwadrant - voorbeeld 2 - IMK Opleidingen

Je kunt het kernkwadrant ook vanuit je uitdaging invullen.

Stel dat je stiekem jaloers bent op de ordelijkheid van jouw collega. Hij maakt elke week een planning en kan zich daar ook goed aan houden. Dat is dan jouw uitdaging. Maar soms slaat hij daar in door. Hij doet niets als het niet in zijn planning staat. Als er werk tussendoor komt wordt hij star (en komt hij in jouw allergie). Jij bent hierin juist heel flexibel (kernkwaliteit) en pakt het werk op wat tussendoor komt. Je kan hier ook in doorslaan, waardoor je soms met vijf dingen tegelijk bezig bent en het overzicht verliest. Je kan dan wispelturig worden (en komt in de allergie van je collega).

Persoonlijke kernkwadranten

In deze voorbeelden staan verschillende woorden. Wat ik wil benadrukken is dat er geen ‘standaard kernkwadrant’ bestaat. Er is geen standaard lijst met welke kwaliteiten er bij welke valkuil horen. Kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn persoonlijk. Kijk naar jezelf en zoek je eigen woorden die passen.

Tips invullen kernkwadrant

Het kan helpen om het kernkwadrant samen met iemand anders in te vullen. Beschrijf wat jouw valkuil is en kom samen tot het woord dat het beste bij jou past. En kom je niet tot het juiste woord? Laat dat je niet tegenhouden. Beschrijf de valkuil dan en schrijf dat op. Het kernkwadrant is een hulpmiddel, niet iets om het moeilijker te maken.

Geen persoon is hetzelfde en zo zal geen enkel kernkwadrant op dezelfde manier worden ingevuld.

Wil je oefenen met het invullen van jouw kernkwadrant. Download dan hier ons kernkwadranten formulier.