12 januari 2023

Blue Monday staat bekend als een van de meest deprimerende dagen van het jaar, maar dat hoeft niet zo te zijn! De feestdagen zijn voorbij, de meeste goede voornemens zijn niet gelukt en de dagen zijn nog donker. Een depressieve maandag dus, maar met een andere mindset en instelling kun je van Blue Monday je eigen persoonlijke Best Monday maken. Hier zijn vijf tips om je daarbij te helpen.

5 tips om een Blue Monday te voorkomen

Burnout voorkomen - IMK Opleidingen1. Stap met een glimlach uit bed
De wekker gaat. Voor veel mensen niet het meest fijne moment, zeker niet op Blue Monday. Maar jij gaat er jouw Best Monday van maken dus jij doet het anders! Je glimlacht, zet de wekker uit en staat direct op. Je rekt je uit en maakt een lekker ontbijtje voor jezelf. Dat positieve gevoel houd je bij je tijdens de hele dag. Dat helpt niet alleen jou, maar ook iedereen die je tegenkomt.

3. Maak een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent of blij van wordt
Nadat je bent opgestaan en je lekker hebt ontbeten, maak je een lijst van dingen waar je juist op deze dag blij mee bent. Dat je gezond bent opgestaan, het lekkere ontbijt, je collega’s, je partner, die heerlijke kop koffie, je warme dekbed. Het maken van zo’n lijst zorgt ervoor dat je je aandacht richt op wat goed is en positief op deze Best Monday!

2. Plan iets leuks voor de maandagochtend om je week goed te beginnen.
Maak tijdens de lunch een wandeling, ga samen met vrienden ontbijten of met je collega’s. Doe iets waar je naar uitkijkt en wat jou blij maakt.

4. Help iemand anders een Best Monday te hebben
Iets doen voor een ander geeft niet alleen die ander een goed gevoel maar ook jezelf. En dat hoeft echt niet gelijk vrijwilligerswerk te zijn. Je kunt ook even een kop koffie halen voor die collega die nog geen Best Monday heeft. Je moeder een keertje extra bellen. Of breng een bloemetje naar de buurvrouw en (neem er ook een voor jezelf mee).

5. Ga naar buiten
Blue Monday is gekoppeld aan een formule waardoor het lijkt alsof het een wetenschappelijk bewezen concept is. Dat is niet zo. Wat wél wetenschappelijk bewezen is, is het effect van buiten wandelen. Buiten wandelen geeft energie, je wordt er rustig van én creatiever. Bovendien worden de dagen in januari weer langer: hoe meer daglicht, hoe beter je slaapt en hoe beter je humeur.

De sleutel om van Blue Monday je beste maandag te maken, is te onthouden dat je zelf invloed hebt op hoe jij je wilt voelen. Met deze 5 tips verander je jouw kijk op deze dag en voor je het weet is Blue Monday veranderd in Best Monday. Doe je mee?

Mocht je na het lezen van deze tips toch nog last hebben van deprimaandag? Bedenk dan: “Deze dag heeft maar 24 uur en morgen is het al weer dinsdag”.
Heb je behoefte aan structureel mee energie te hebben voor je werk- en privéactiviteiten? Lees dan het artikel “Opladen en pauzeknop vinden: tips en inzichten”.

De meest gestelde vragen over Deprimaandag

Wanneer is het Blue Monday?

Blue Monday, ook wel deprimaandaag, vindt in de regel plaats op derde maandag van januari.

Wat is Blue Monday?

Blue Monday staat bekend als dat moment waarop je hersenen begint te protesteren en weerstand biedt tegen de terugkeer naar de routine. Mensen voelen zich somber, futloos en overbelast door alles wat er in hun leven gebeurt. Om je heen krijg je signalen dat Blue Monday bestaat: nieuwsberichten, zoals deze 😉 vliegen je om je oren op je social media tijdlijn, vriendinnengroepjes met donkere kringen om hun ogen of collega’s die zuchtend op het werk aankomen

Welke symptonen horen bij Blue Monday?

Blue Monday staat voor de meest deprimerende dag van het jaar. Symptonen die horen bij een depressie zijn: een gevoel van hopeloosheid, verlies van interesse in activiteiten, vermoeidheid, problemen met concentratie en verandering in eet- en slaappatronen.  Eigenlijk is het een dag dat je denkt: mij niet bellen, ik blijf de hele dag binnen om een boek te lezen, te knuffelen met mijn huisdier of onder een denken op de bank tv te kijken.