30 maart 2020

Tijdens de coronaperiode zijn veel mensen gewend geraakt aan het thuiswerken. Ook Koen en Ellen, beide werkzaam op de administratie van een bouwbedrijf. Trainer en coach Denise Rösken gaf hun deze 9 tips voor thuiswerken.

  1. Doe alsof je naar je werk gaat
  2. Maak een dagstructuur
  3. Stel doelen
  4. Werk samen met collega’s
  5. Creëer een goede werkplek
  6. Voorkom afleiding
  7. Beweeg
  8. Communiceer goed met je huisgenoten
  9. Leg de lat lager

Thuiswerktip 1: Doe alsof je naar je werk gaat

Koen vindt thuiswerken fijn. Eerst slaapt hij uit en rond tien uur kruipt hij achter zijn computer in zijn joggingbroek om te werken. Het maakt toch niet uit, niemand die hem ziet.

Wil je succesvol thuiswerken, trek dan je gewone werkkleding aan, want je hersenen linken bepaalde kledingstukken met gedrag en emoties. Sta iedere dag op dezelfde tijd op en hou je aan je normale ochtendritueel. Douchen, ontbijten, aankleden en daarna aan de slag. Zo bereid je je mentaal voor op je werkdag en ben je productiever.

Thuiswerktip 2: Maak een dagstructuur

Rond een uur of tien opent Koen zijn mailbox. Oh, dat zijn wel veel e-mails. Hij gaat aan de slag en vergeet te eten of pauze te nemen. Om half drie heeft hij toch wel erg veel honger, weinig energie en gaat lunchen. Om vier uur zet hij zich ertoe om nog even aan de slag te gaan. Waar normaal zijn werkdag tot 17.00 duurt, zit ze nu nog tot 19.00 achter de computer. ’s Avonds zit hij uitgeblust op de bank.

Met thuiswerken is er geen vaste structuur, zoals op je werk. Het gevaar van geen structuur is dat je vergeet pauzemomenten te nemen, waardoor je minder productief bent en je langer doorwerkt. Maak een dagstructuur met pauzemomenten en een eindtijd (en hou je eraan). Zo blijf je fris en effectief.  Extra tips: zet een alarm op je telefoon voor de pauzemomenten of spreek met collega’s op afstand af dat je samen koffie drinkt via Skype.

Thuiswerktip 3: Stel doelen

Koen zit de hele dag achter zijn computer, maar aan het einde van de dag heeft hij het idee dat hij niets gedaan heeft.

Je kan dit ook samen met collega’s doen, zie de vierde tips voor thuiswerken.

Thuiswerktip 4: Werk samen met collega’s

De eerste twee dagen bevalt het thuiswerken Koen prima. Hij doet dingen waar hij normaal niet aan toe komt. Daarna gaat hij zijn collega’s missen. Even een gesprek bij het koffieautomaat hoe het gaat of snel iets met elkaar overleggen. Hij heeft het idee dat hij op een eiland zit. Wat doet de rest eigenlijk allemaal?

Samen in gesprek - IMK OpleidingenAls je gewend bent om op een bruisende werkvloer te werken waar je makkelijk langsloopt om iets te bespreken met collega’s, kan thuiswerken eenzaam zijn. Het is belangrijk om contact te houden met elkaar. Gelukkig kan dat in dit digitale tijdperk. Spreek bijvoorbeeld ’s ochtends een vast moment af om via Skype, Whatsapp, Microsoft Team of Zoom met elkaar af te stemmen wat jij die dag op de planning hebt staan en waar anderen mee aan de slag gaan. Wat heb je van elkaar nodig? Vergeet het persoonlijke stuk niet. Zo blijf je betrokken bij elkaar. Halverwege de middag  is er een vast moment om met elkaar te bespreken hoe de dag verlopen is. Is hetgeen je wilde doen gelukt of loop je nog ergens tegenaan? Zo werk je toch samen, maar dan op afstand.

Thuiswerktip 5: Creëer een goede werkplek

Lekker hoor, thuiswerken. Met zijn laptop op schoot hangt Koen op de bank of hij zit in zijn luie stoel met zijn voeten op tafel. Koen vindt het relaxed.  

Zorg voor een goede werkplek, anders krijg je snel last van je rug of nek. Daarnaast gaan jouw hersenen in de relaxmodus van onderuitgezakt op de bank hangen. Handig voor uitrusten, maar niet voor productief thuiswerken. Zorg dus voor een werkplek waar je rechtop kunt zitten, bijvoorbeeld aan de keukentafel of aan een bureau. Heb je thuis geen geschikte stoel? Vraag aan je werkgever of hij je kan helpen of wie weet kun je tijdelijk de stoel van je werk lenen.

As je werkdag erop zit, doe je al je werkspullen in een grote doos. Zo kan je weer eten aan de keukentafel en word je niet verleid om te werken.

Thuiswerktip 6: Voorkom afleiding

Time management en stresspreventie - IMK OpleidingenDe manager kijkt toch niet mee, dus Koen kan best even tussendoor een YouTube filmpje kijken of zijn social media checken. Hij wil natuurlijk wel op de hoogte blijven van het laatste nieuws, dus de televisie staat aan op de achtergrond. Er komt een e-mail binnen, even reageren.

Probeer afleidingen zoveel mogelijk te voorkomen. Op je werk staat ook de televisie niet aan, dus zet deze uit. Spreek met jezelf af dat je jouw social media in je pauze checkt. Heb je meteen een reden om pauze te nemen.  Zet je berichtmeldingen van je computer en je telefoon op stil of beter nog, helemaal uit. Word je onderbroken door telefoongesprekken van collega’s waardoor je niet aan werken toekomt? Maak dan belafspraken met elkaar of spreek tijden af dat je niet gestoord wilt worden. Zet af en toe je telefoon op stil.

Thuiswerktip 7: Beweeg

s Morgens hoeft Koen niet meer naar zijn werk te fietsen, de voetbalclub is dicht en de boodschappen laat hij thuis bezorgen. Koens beweging bestaat uit heen en weer lopen naar de keuken voor koffie.

Bij thuiswerken zit je al snel de hele dag stil achter je laptop. Bewegen is gezond voor lichaam en geest. Ga bijvoorbeeld rondlopen als je belt. Haal tijdens je pauzes een frisse neus of doe een work-out in de woonkamer. Op YouTube staan veel gratis work-outs. Als je beweegt ben je daarna weer productiever.

Thuiswerktip 8: Communiceer goed met je huisgenoten

Ellen, de collega van Koen, heeft een gezin. Haar man werkt nu thuis en de twee kinderen in de basisschoolleeftijd krijgen schoolopdrachten voor de dag. Ze komt nergens aan toe en heeft het idee dat ze alles half doet. En als ze dan eindelijk een aan haar werk toe komt, staat een van haar kinderen weer voor haar neus met een vraag.

Zit je met je hele gezin thuis? Communiceer goed met elkaar. Stem met elkaar af welke doelen je wilt en moet bereiken op een dag. Maak duidelijke afspraken over wie wanneer werkt en wie zich welk dagdeel bezighoudt met de kinderen. Aan oudere kinderen kun je uitleggen dat als je aan het werk bent, je niet gestoord wilt worden. Probeer een ruimte te creëren waar je ongestoord kunt werken. Lukt dat niet? Zet dan een koptelefoon op. Of probeer op momenten te werken dat het rustiger is in huis.

Je wilt voorkomen dat je kinderen je op deze manier gaan imiteren. 😉

Thuiswerktip 9: Leg de lat lager

Ellen is helemaal in de stress. Ze redt het niet om de kinderen les te geven, het huis draaiende te houden en al haar werk, wat ze op een normale werkdag doet, te doen. ’s Avonds, als de kinderen op bed liggen, gaat ze nog tot laat door om haar werk af te krijgen. Dit thuiswerken is dodelijk vermoeiend.

Het zijn speciale tijden. Het is voor iedereen anders en we hebben nog geen routine ontwikkeld voor deze nieuwe manier van werken. Sommige dingen zijn omslachtiger geworden en kosten nu eenmaal meer tijd. De productiviteit gaat naar beneden. En proberen dezelfde productiviteit te behalen in deze tijd zorgt vooral voor stress. En dat kunnen we er nu net even niet bij hebben. Dus leg de lat iets lager. Je kan niet meer doen dan dat je kan doen.

Pas deze 9 tips voor thuiswerken toe, dan wordt het werken vanuit huis een stuk makkelijker en effectiever. Heel veel succes aankomende tijd.