19 oktober 2020

Als gevolg van de Corona pandemie is thuiswerken voor velen verplicht. Hoewel flexibiliteit en de mogelijkheid tot thuiswerken belangrijke factoren voor werktevredenheid zijn voor Nederlandse professionals, zijn er normaal gesproken niet veel mensen die elke dag thuis werken. In deze nieuwe manier van werken is het voor managers essentieel om hun teams goed te blijven begeleiden om zowel de productiviteit als de motivatie hoog te houden. Hoe doe je dat op afstand?

Recruitmentbureau Robert Walters geeft advies:

1. Beoordeel op resultaten, niet op gedrag

Om het werken op afstand goed te kunnen managen, is het belangrijk om je te richten op het eindresultaat en niet op het gedrag van je medewerkers. Zo breng je een sfeer van wederzijds vertrouwen tot stand. Spreek per dag duidelijk je verwachtingen uit richting je medewerkers. Duidelijke korte termijn doelen zullen hen nog meer motiveren om ook daadwerkelijk alles af te krijgen.

2. Bedenk alternatieven voor face-to-face communicatie

Samen in gesprek - IMK OpleidingenWerken op afstand kan communicatieve uitdagingen met zich meebrengen, denk aan onduidelijkheid over prioriteiten en taakverdeling, of een verminderd gevoel van verbondenheid binnen het team. Check daarom steeds of mensen hebben begrepen wat je zegt, en of je allemaal hetzelfde doel voor ogen hebt. Daarnaast is het als manager jouw taak om de saamhorigheid binnen het team te waarborgen. Spreek bijvoorbeeld op een vast tijdstip virtueel met het team af om de dag of week te bespreken. Houd ook de niet-werkgerelateerde communicatie tussen teamleden in stand door zelf tijd vrij te maken voor small talk, en eens een leuke foto door te sturen van je kinderen of je lunch.
Ook de één-op-één catch-up blijft essentieel om als manager je team op individueel niveau te begeleiden en scherp te houden. Neem de tijd om videocalls met je teamleden in te plannen om hen te helpen bij het stellen van prioriteiten en hun productiviteit te waarborgen.

3. Creëer een open cultuur van flexibiliteit

Thuiswerken is in de huidige situatie niet altijd even makkelijk. De een heeft een huilend kind thuis, de ander werkt met een partner vanuit een studio appartement. Tel daar internetproblemen en afleiding van al het corona-nieuws bij op en daar gaat je gewone werkflow. Als manager is het belangrijk een open en flexibele sfeer te creëren binnen je team, waarin ieder teamlid de obstakels van het thuiswerken vrij kan delen. Zo creëer je begrip voor elkaars individuele situatie en voelt ieder teamlid zich gewaardeerd.

4. Zorgen wegnemen

We bevinden ons in een heftige tijd, en er zullen zelfs mensen zijn die hun baan verliezen. Probeer transparant te zijn over datgene wat besproken wordt in de managementteams. Het geven van duidelijkheid, of zelfs simpelweg aangeven dat op dit moment niets zeker is, zorgt ervoor dat mensen niet zelf gaan malen in hun hoofd over maatregelen die misschien genomen gaan worden.

5. Pas op voor de ‘burn-out’

Batterijen - IMK OpleidingenMet het dagelijks thuiswerken en het gebruik van mobiele technologie vervaagt de grens tussen werk en privéleven steeds meer. Houd als manager de werk-privé balans van je werknemers in de gaten. Vraag elke dag hoe het met iedereen gaat en trek aan de bel als je ziet dat mensen te lang doorwerken. Zo voorkom je dat je werknemers een verhoogd stressniveau ervaren of zelfs burn-out klachten krijgen. Zie je dat de productiviteit of output achteruit gaat, merk je een afstandelijke houding of hoor je cynische uitspraken, dan is het zaak om uit te zoeken wat er aan de hand is.

5. Houd je team gemotiveerd

Een volledige omschakeling in de manier van werken, en het niet meer dagelijks zien van collega’s, kan een impact hebben op de motivatie van je team. Als manager is het jouw taak ervoor te zorgen dat ieder teamlid het gevoel houdt dat zijn werk belangrijk is. Deel bijvoorbeeld regelmatig resultaten met de rest van het team of zet iemands werk in de spotlight via het intranet. Zonder regelmatige terugkoppeling kunnen werknemers zich al snel gedemotiveerd of zelfs verloren voelen, maar met een paar kleine aanpassingen in jouw managementstijl houd jij de positieve stemming erin.

Leidinggeven op afstand

Heb je na het lezen van deze 5 adviezen behoefte om je verder te verdiepen in dit onderwerp? Volg dan de 2-daagse training Leidinggeven op afstandTijdens deze training leer je hoe je externe medewerkers online of telefonisch begeleidt en aanstuurt. Hoe je zorgt dat iedereen verbonden blijft en dat gezamenlijke doelen behaald worden.

Samenwerkingspartner HR Academy

 

Dit artikel is overgenomen van onze samenwerkingspartner HR Academy.