26 april 2022

Heb je een leuke cursus, training of opleiding op het oog en komt deze in aanmerking voor het STAP-budget? Super om te horen! Dan helpen we je graag op weg met het aanvragen van STAP. Om dit zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken, hebben we 5 onmisbare tips die je helpen bij het succesvol indienen van jouw persoonlijke STAP-aanvraag.

 

STAP-budget in het kort

Kom jij in aanmerking voor het STAP-budget?

Tip 1: Regel op tijd je vooraanmelding

Tip 2: Zet 3 juli in je agenda

Tip 3: Bereid je goed voor

Tip 4: Ga voor 10 uur naar het STAP-portaal

Tip 5: Leun achterover, of STAP op de dansvloer

Voordat we hier verder op ingaan, is het handig om te weten wat het STAP-budget voor een soort subsidieregeling is, en welke tijdvakken er zijn om STAP te kunnen aanvragen. Daarnaast is het belangrijk om te weten voor wie STAP is weggelegd, en hoeveel budget er in totaal beschikbaar is gesteld door de Rijksoverheid. Zo loop je in ieder geval minder kans dat je misgrijpt omdat je te laat bent met aanvragen, of omdat het budget op is.

STAP-budget in het kort

Het STAP-budget is een subsidieregeling gefinancierd door de Rijksoverheid. Het betreft een opleidingsbudget van maximaal € 1000,- dat door alle in aanmerking komende burgers kan worden gebruikt om een cursus, training of opleiding te kunnen bekostigen. De subsidie draagt de naam ‘STAP’, en staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie. Het doel van dit budget is om persoonlijke ontwikkeling te dynamiseren en de individuele positie op de arbeidsmarkt te versterken door duurzaam inzetbaar te blijven.

Het aanvragen van STAP is verdeeld in tijdvakken. Per 3 juli, 4 september en 1 november kan er budget aangevraagd worden.

Kom jij in aanmerking voor STAP?

Om een vooraanmelding in te dienen, is het natuurlijk wel zo handig als je weet of je in aanmerking komt voor het STAP-budget. Als je in Nederland woont en beschikt over een BSN-nummer, dan heb je hoogstwaarschijnlijk recht op STAP-financiering. Er gelden wel enkele voorwaarden. Check daarom onderstaande criteria om de geldigheid van jouw STAP-aanvraag te verzekeren.

Je komt in aanmerking voor het STAP-budget als je:

  • een Nederlandse nationaliteit of een andere nationaliteit hebt binnen de Europeese unie;
  • 18 jaar of ouder bent, en nog geen AOW-uitkering ontvangt;
  • volksverzekerd bent;
  • nog geen STAP-subsidie hebt ontvangen met betrekking tot het huidige kalenderjaar
  • gekozen training of opleiding voorkomt in het STAP-scholingsregister.

 

Tekenfiguur vraagteken illustratie

Wist je dat?
Bij IMK Opleidingen zijn bijna alle trainingen en opleidingen te financieren met het STAP-budget.
Bekijk alle STAP trainingen en opleidingen.

 

Kom je in aanmerking voor STAP en wil je gebruik maken van het eerstvolgende tijdvak om het budget aan te vragen? Dan is het belangrijk om voor deze tijd een aantal zaken op orde te hebben, zoals het regelen van je vooraanmelding voor een cursus, training of opleiding. Onderstaande tips kunnen je helpen het STAP-budget succesvol toegewezen te krijgen.

 

STAP aanvragen als een pro met deze 5 tips

Tip 1

Ga al voor 10 uur naar de website van STAP-portaal

In de vorige rondes was het STAP-budget al snel op. Daarom is het extra belangrijk dat je er op tijd bij bent. Zorg dat je voor 09:55 uur op de knop ‘Aanvragen STAP-budget’ hebt geklikt op de website www.stapuwv.nl. Zo kom je hoger in de digitale wachtrij.

Hoe werkt de digitale wachtrij van het STAP-portaal?

De wachtrij werkt met een wachtvijver. Iedereen die tussen 17 maart 10:00 uur en  3 juli 09:55 uur op de knop ‘Aanvragen STAP-budget’ klikt, krijgt een plek in de vijver. Dit betekent dat je om 10.00 uur een random plek in de digitale wachtrij krijgt. Je plek heeft niets te maken met het moment waarop je bent ingelogd. Ververs je pagina niet, want dan raak je je plek in de vijver kwijt. Kom je na 10.00 uur in de wachtrij, dan krijg je een plaats na de personen uit de vijver (en ben je dus vaak al te laat). 

Tip 2
Regel op tijd jouw vooraanmelding

Voordat je het STAP-budget kunt aanvragen, moet je beschikken over een vooraanmelding met een persoonlijk studentnummer. Een vooraanmelding dient namelijk als officieel aanmeldingsbewijs waarin kan worden aangetoond dat jij bent aangemeld of ingeschreven voor het volgen van een door STAP-budget erkende training of opleiding. Heb je deze niet, dan kun je geen aanvraag voor het STAP-budget indienen—en dus geen subsidie ontvangen.

Regel daarom bij voorkeur vóór 30 april jouw vooraanmelding, zodat je op 3 juli zorgeloos aan de slag kunt gaan met het aanvragen van jouw STAP-budget.

Regel mijn vooraanmelding

 

Wist je dat?
Bij IMK Opleidingen ontvang je na het indienen van je gegevens direct jouw STAP-vooraanmelding in je mailbox. Heb je je STAP-training- of opleiding al gevonden? Doe dan alvast jouw vooraanmelding.

 

Tip 3
Zet 3 juli in je agenda (of plak een notitiebriefje op je PC of laptop)

Het overkomt ons allemaal weleens dat we iets vergeten, en het kan daarom ook zomaar gebeuren dat het eerstvolgende aanvraagmoment je ontschiet. Voorkom dit en zet de datum 3 juli in je agenda. Zie je door de bomen het bos niet meer door de vele meetings en afspraken in je agenda? Geen paniek: voeg een opvallende felle kleur zoals geel of limegroen toe aan de datum zodat deze extra opvalt, en je er niet omheen kunt als je in je agenda kijkt. Werken agenda’s niet voor jou, dan kun je nog altijd gaan voor the old fashioned way door een Post-It of notitiebriefje op je laptop of PC te plakken. Dit helpt vaak erg goed om belangrijke dingen te onthouden. Wellicht ietwat ouderwets maar nog altijd zeer effectief!

Natuurlijk kan het ook zijn dat je helemaal niet met een laptop of PC werkt. Misschien werk je wel in de bouw, in de zorg of sta je de hele dag met je handen in het groen. In dat geval hebben we bij IMK Opleidingen ook een aantal manieren bedacht om jou te helpen herinneren. Zo versturen we een SMS op de dag vóór het aanvraagtijdvak. Daarnaast krijg je ook een aantal dagen voordat jij jouw vooraanmelding moet doen een herinneringsmail.

Tip 4
Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen we maar zo. Dit geldt voor het succesvol aanvragen van het STAP-budget. Je hebt namelijk een aantal gegevens nodig die je bij de hand moet houden tijdens het aanvraagproces in STAP-portaal. De gegevens die je nodig hebt, zijn;

  • je DigiD-inloggegevens. Zorg daarom dat je je gebruiksnaam en wachtwoord weet én bij de hand hebt, zodat je kunt inloggen als hierom gevraagd wordt. Als je deze namelijk vergeten bent, dan moet je opnieuw een DigiD aanvragen, en dat is het laatste wat je wilt wanneer je midden in het aanvraagproces zit voor het STAP-budget.
  • je STAP-vooraanmeldingsbewijs. Bij IMK Opleidingen is het aanvragen van een vooraanmelding voor een training of opleiding een fluitje van een cent. Je kiest een training of opleiding uit, verstuurt je gegevens in en voilà: je kunt jouw persoonlijke vooraanmelding direct terugvinden in je mailbox. Wij raden het je wel aan om jouw vooraanmelding lokaal op te slaan op je laptop of PC zodat je deze niet kwijtraakt.

Om helemaal goed voorbereid te zijn op het indienen van je aanvraag, is het verstandig onze STAP-aanvraag video te bekijken. Hierin leggen we je uit hoe dit proces in zijn werk gaat en krijg je een idee wat je kunt verwachten.

 

Tip 5
Leun achterover, of STAP op de dansvloer

Op basis van eerdere aanvraagmomenten weten we dat er lange wachtrij is. En dat is vervelend, want niemand houdt van wachten. Mocht er een wachtrij zijn, probeer dan het hoofd koel te houden. Pak een kopje koffie of thee, doe een yoga-oefening in de woonkamer, of ga virtueel mee op STAP naar het gezellige, swingende feestje van IMK Opleidingen. Duik terug de tijd in met klassieke disco-hits uit de jaren ’70 en ’80 of maak een sprong (of stap, even kijken nog) voorwaarts naar de toekomst met extravagante funk. En let op: stilzitten achter je laptop is niet toegestaan!

Meest gestelde vragen over STAP

Wat gebeurt er als het STAP-budget op is?

In principe is het STAP-budget nooit op. Iedere 2 maanden komt er nieuw budget vrij. Als het STAP-budget op is voor een bepaald tijdvak, dan kun je de training of opleiding zelf betalen of vrijblijvend annuleren. Of je vraagt opnieuw subsidie aan in het volgende tijdvak. Neem gerust telefonisch contact (0172 42 34 56) met ons op om te bespreken wat voor jou de beste optie is.

Wat is een STAP-aanmeldbewijs?

Het STAP-aanmeldbewijs heb je nodig om jouw aanvraag voor STAP-budget in te dienen bij het STAP-portaal. Je ontvangt dit document nadat je via onze website een vooraanmelding hebt gedaan voor de training of opleiding die je wilt volgen. Zonder dit bewijs kun je geen STAP-budget aanvragen. Zorg dus dat je ruim voor de een nieuwe aanvraagperiode dit bewijs in je bezit hebt.

Ik wil voor 28 maart 2023 starten met een opleiding met STAP-subsidie. Is dat mogelijk?

Helaas is het niet mogelijk om eerder dan 28 maart 2023 een opleiding te volgen met STAP-budget. Vanaf 17 maart kun je jouw aanvraag indienen en dan kan de opleiding op zijn vroegst 28 maart 2023 starten.

Voor wie is het STAP-budget bedoeld?

Het STAP-budget is in de basis bedoeld voor iedereen die ouder is dan 18 jaar en nog niet de AOW-gerechtigd is. Daarbij maakt het niet uit of je ergens in dienst bent, werkzoekend bent of een eigen bedrijf hebt. Lees hier verder voor de overige voorwaarden.

Welke opleidingen kan ik volgen met het STAP-budget?

Met het STAP-budget kun je jaarlijks een opleiding volgen die gerelateerd is aan jouw werk of jouw toekomstige werk. Dit budget is bedoeld om het zogenaamde ‘Leven lang ontwikkelen’ te stimuleren en moet ervoor zorgen dat mensen door om- of bijscholing aan het werk blijven of komen. Hobbygerelateerde trainingen zoals zingen, beeldhouwen, Spaans voor op reis, vallen buiten deze regeling.

Heb je nog meer vragen rondom het STAP-budget? Bekijk onze pagina met meest gestelde vragen.