31 oktober 2023

”Ik kijk nu met een andere bril naar mezelf en mijn team”

Samantha begon zelf ooit als secretaresse. Nu leidt zij sinds een paar maanden een team van 20 executive assistents binnen een groot bedrijf. “Voor mijn gevoel ging het coördineren van dit team eigenlijk wel prima, maar het communicatieve deel vond ik interessant om meer over te leren: hoe zorg ik dat mijn gesprekken met medewerkers goed verlopen, hoe motiveer ik ze en hoe pak ik mijn leidinggevende rol? Dus besloot ik de cursus Starten met leidinggeven te volgen bij IMK Opleidingen.”

Waarom koos je voor de cursus Starten met leidinggeven?

“Praktische zaken zoals het verdelen van pakketten, de planningen in de gaten houden, het organiseren van check-in momenten, dat lukte me allemaal wel. Maar ik wilde meer dan dat.  In de cursus Starten met leidinggeven krijg je dankzij het DISC-model uitgebreid inzicht in de voorkeuren van mensen in gedrag en communicatie. Ik leerde met een andere bril naar mezelf en mijn team te kijken.”

Wat vond je sterk aan de training?

”Ik begrijp nu beter hoe ik zelf in elkaar steek. Waar ik sterk in ben, maar ook waar ik nog op kan letten. Mijn bescheidenheid zit me bijvoorbeeld soms in de weg. Meestal niet in mijn rol als leidinggevende, maar wel als ik in een overleg zit met allemaal team leads. Ik zou meer op de voorgrond willen treden, en die feedback krijg ik ook van anderen. Dan zegt iemand tegen me: “Waarom gaf je toen niet je mening?”

Ook is nu duidelijker voor me waar de verschillen tussen mensen vandaan komen. Waarom bij de ene medewerker iets wel werkt, en bij de andere juist niet. Zoals het laten vallen van een stilte. Ik kan nu verder kijken dan wat ik alleen aan de buitenkant zie.”

Wat heb je al succesvol kunnen toepassen of verbeteren?

”Laatst merkte ik dat het gesprek met een teamlid niet helemaal lekker liep. Ik begon daar niet meteen over, maar besloot om haar de tijd geven om zelf te benoemen dat er iets speelde. Prompt deelde ze even later in het gesprek met mij waar ze tegenaan liep. Vervolgens kon ik haar aanbieden om daar samen iets aan te doen.

Verder ben ik veel voorzichtiger geworden met het invullen van wat ik zie. Een simpel voorbeeld: als een van mijn teamleden binnenkomt en lacht, hoeft dat niet te zeggen dat zij happy is. Ik ben me er veel meer van bewust geworden dat ik op dat moment ‘invul’ dat die persoon zich blij voelt, terwijl er aan de binnenkant iets heel anders aan de hand kan zijn.

Nog een voorbeeld is dat ik inmiddels van mezelf weet dat ik situaties te graag wil oplossen voor de ander. Nu houd ik vaker mijn mond even, en dan merk ik dat de oplossingen en antwoorden opeens bij de ander vandaan komen. Heel fijn is dat, zowel voor de medewerker als voor mij!

Tot slot heb ik ook met mijn andere team leads in ons bedrijf gedeeld wat ik geleerd heb en dat ik graag in onze overleggen wat meer op de voorgrond wil treden en dat wil oefenen. Kortom, ik heb om hulp gevraagd en aangegeven wat ik nodig heb. Dat heeft ervoor gezorgd dat zij mij vaker de ruimte geven om mijn stem te laten horen. Daardoor sta ik nu echt steviger in mijn schoenen.”

Met wat voor deelnemers volgde je de training?

”Het was erg leuk en interessant om een diverse groep te hebben. Zo was er iemand uit de transportsector, maar ook iemand uit het ziekenhuis, en van een backofficeafdeling. Iedereen had zijn eigen redenen om de cursus te volgen. Dat zorgde voor veel verschillende meningen en ervaringen.”

Ga je (dit jaar) mogelijk NOG een training volgen?

“De intentie is er zeker. Je bent nooit uitgeleerd denk ik, en je blijft altijd ontwikkelpunten houden. Het is goed om jezelf te blijven ontwikkelen. Iets in het verlengde van leidinggeven lijkt me interessant, in de richting van coaching of HR.”

Meer informatie

Wil jij net zoals Samantha de cursus Starten met leidinggeven volgen? Bekijk dan hier de inhoud van de training.