8 november 2019

Groeien jouw werkzaamheden zo ver boven je hoofd uit dat je het overzicht kwijt bent? Deze super simpele manier voor prioriteiten stellen helpt jou om weer grip op je werkzaamheden te krijgen. Zo verbeter je jouw persoonlijke effectiviteit.

Het enige wat je daarvoor moet onthouden is de volgende zin:

Moet ik dit nu zelf doen?

Neem een taak in gedachten en stel jezelf deze vraag 6 keer, waarbij je elke keer de klemtoon op een ander woord legt.

Moet ik dit nu zelf doen?
Van wie moet het? Het kan al veel helpen als je de ‘moet’ vervangt door ‘ ik kies ervoor’. Bij ‘ik kies er voor’ heb je zelf invloed op wat er gebeurt. Je kunt er namelijk ook niet voor kiezen.

Moet ik dit nu zelf doen?
Dit zegt iets over de eigenaar van de taak. Ben jij verantwoordelijk of is het de verantwoordelijkheid van iemand anders? Is het jouw ‘probleem’ of maak jij het jouw probleem?

Moet ik dit nu zelf doen?
Wat is ‘dit’? Hoe groot is het? Stel: ‘Dit’ is aan het volgende grote project werken. Een project heeft verschillende onderdelen. Is ’dit’ de binnenkomende mailtjes afhandelen, of de complete projectplanning maken, inclusief alle materialen bestellen en bedrijven op de hoogte stellen? Maak het specifieker, duidelijker en breek het op in stapjes. Zo kun je sneller iets van je ‘to do’-lijstje afstrepen en heb je ook een voldaan gevoel als niet het ‘hele project’ is afgerond.

Moet ik dit nu zelf doen?
Kan het wachten tot een later moment? Als ik het nu niet doe, breekt er dan paniek uit? Niet? Dan kon het ook wachten tot een moment dat het beter uitkomt.

Moet ik dit nu zelf doen?
Ben ik de enige die dit kan doen of kan iemand anders dit ook doen? Loop je even over en heb je geen idee meer wanneer je wat allemaal moet doen? Vraag hulp! Dit mag echt! Als iemand anders het ook kan doen, dan kun je hulp inroepen.

Moet ik dit nu zelf doen?
Soms is niets doen de oplossing en lost het zich vanzelf op. Stel je reageert niet direct op de mail van die collega dat er een probleem is met inval. Ik wil wedden dat ze het zonder jou ook oplossen.

Niemand verwacht dat je perfect bent. Het is soms zelfs een verademing om toe te geven dat je net een mens bent. Dan komen er ook verhalen van anderen die ook niet perfect zijn.

Vraag het gratis werkblad aan

Vraag via onderstaand formulier het handige werkblad aan. Hiermee kun je iedere keer jezelf de vraag stellen: Moet ik dit nu zelf doen?
Hang het op bij je werkplek zodat als je prioriteiten moet stellen, dat heel eenvoudig gaat.