6 september 2019

Linda Salden, bestuurssecretaris bij woningcorporatie Destion, volgde zowel de opleiding Human Resource Management A als B. Zij schreef voor de andere deelnemers en haar trainer Bart van Roosendaal een blog over haar ervaringen, uitdagingen en verkregen inzichten.

Net als ik denk dat ik kan genieten van mijn comfortabele positie op mijn nooit gedacht te bereiken plek van een gedegen organisatie, vis ik op een rustig moment de informatie van IMK over iets voor doorgegroeide medewerkers uit mijn laatje. Ontwikkeling is altijd goed vind ik, en ik leg het voor aan mijn baas. Doen, zegt hij. Oké. Mooi.

In één moeite door

Dus, aanmelden, maar voor uh, HRM-A of B? Wat is het verschil eigenlijk? Oeh, B is toch te hoog gegrepen. Leuk voor later als A bevalt. HRM-A bevalt, dus hup! In één moeite door voor HRM-B. Het lijkt wel erg theoretisch, maar de behoefte aan meer inzicht en goede begeleiding is groot. Misschien dat de docent wat te wollig is, want die introduceert zichzelf in de flyer met nadruk op gedrag en inzichten in jezelf. Ja hoor, dat weet ik nu wel. Ik ken mezelf goed genoeg, toch?

Meeliften

We zitten lekker in het ritme van om de week naar Utrecht gaan en het carpoolen met het studiegenootje uit ‘de buurt’ is echt geen straf. De reis verloopt echter niet altijd zonder slag of stoot. Het is al bijzonder dat ik na de eerste keer meeliften nog bij haar in de auto ben gestapt, want het scheelde weinig of we hadden met volle snelheid een auto geramd. We raken niet uitgekletst over de opleiding.

“Ik moet me bedwingen niet de hele tijd iedereen lastig te vallen met mijn nieuwe inzichten.”

Het is een kunst om tussendoor ook nog op de weg te letten en gelukkig leiden er meerdere wegen naar Utrecht dus we komen er steeds. En opmerkelijk: ook nog iedere keer op tijd!

Logisch

Eén zorg had ik over deze opleiding niet hoeven hebben: dat het te theoretisch is. De koppeling met de praktijk is voor mij de hele tijd een feest van herkenning. Het grootste deel kan ik direct toepassen en ik moet me bedwingen om niet de hele tijd iedereen lastig te vallen met de theorieën die alles zo inzichtelijk maken.
Manlief hoort me geduldig aan als ik weer wat frasen uit de klapper voordraag en steevast afsluit met: “vet hè, zo logisch!”.

Mijn rol in het geheel

Wat lastiger wordt het wanneer het inzicht over me neerdaalt dat wat ik steeds predik “en kijk eens naar jouw rol in het geheel” als een boemerang keihard terug komt… Hm, onze docent is zo wollig nog niet en mijn medestudenten stellen zinnige vragen.

“Aan mij ligt het dus niet. Punt. Dikke punt.”

Want ik ben wel aan het denken gezet: wat ís mijn rol in het geheel? Ik ben toch kritisch, vooruitstrevend, positief ingesteld en niet te beroerd om aan zelfreflectie te doen? Aan mij ligt het dus niet. Punt. Dikke punt. Ik heb alles gesignaleerd, gezegd en gedaan wat binnen mijn macht lag om de directeur en de medewerkers bewust te maken van de knelpunten. Plannen gemaakt, onderbouwd met analyses, en adviezen voorgelegd.

Vallen en oppakken

Terwijl ik krampachtig de jongleerballen in de lucht probeer te houden (die ik na een van onze lessen gekocht heb omdat ik niet uit kan staan dat ik het niet kan) merk ik bij het oefenen keer op keer wat ik in de les ook al voelde: dat ik het verschrikkelijk vind om ze te laten vallen. Ik kom niet verder dan twee ballen in de lucht houden, want voor een derde moet ik eerst bereid zijn om die eerste twee te laten vallen. En daarmee wordt alles duidelijk: ik geef de boodschap af dat altijd alles goed moet gaan en dat fouten op alle mogelijke manieren voorkomen moeten worden.

Ondertussen vragen we mensen om te veranderen, maar o wee diegene die fouten durft te maken! Op dat moment voel ik pas dat het logisch is dat niemand die ballen oppakt. Laat ik eerst beginnen met mijn eigen ballen te laten vallen. Mijn doel om juist te oefenen de ballen in de lucht te houden, is veranderd naar het oefenen in ballen te laten vallen. Wie had dat gedacht…? Dames en Bart: enorm bedankt voor alles!

Ben je na het lezen van deze blog net zo enthousiast als Linda Salden over de opleiding Human Resource Management A of B, vraag dan het bijbehorende informatiepakket aan.