29 mei 2024

Bij IMK Opleidingen blijven we graag op de hoogte van de laatste trends. Onder andere op het gebied van technologie en HR. We vroegen ons af: maken HR-professionals al gebruik van AI-tools in hun werk? We vroegen het ze zelf.

Over het onderzoek

Computers kunnen tegenwoordig complexe digitale processen uitvoeren zoals data analyseren, teksten schrijven en afbeeldingen maken. En dat in een fractie van de tijd die mensen erover doen. De verzamelnaam voor deze technologie is AI: artificial intelligence.

Ons onderzoek over AI binnen het HR-vakgebied bestond uit een vragenlijst. Respondenten konden per vraag meerdere antwoorden aanvinken en zelf commentaar toevoegen. De vragen zijn uitgestuurd naar ons persoonlijke bestand aan HR-professionals, werkzaam bij tal van verschillende grote en kleine bedrijven door heel Nederland. 94 respondenten vulden de vragenlijst in.

HR-professionals kennen en gebruiken AI

HR-professionals zijn goed op de hoogte! In ons onderzoek gaf 90% van de ondervraagden aan bekend te zijn met AI-tools, zoals ChatGPT en Midjourney. Van die groep zei 36% AI-tools ook daadwerkelijk te gebruiken binnen hun HR-werkzaamheden.

Welke tools gebruiken ze?

Veruit de populairste AI-tool is ChatGPT. Hoe kan het ook anders? Van de ondervraagden die aangaven AI-tools te gebruiken, doet 98% dat met Chat-GPT.

Enkele respondenten noemen ook AI-visualisatietools zoals Midjourney, Dall-E en Adobe Firefly. Daarnaast wordt AI-assistent Microsoft Copilot twee keer genoemd en wordt de AI-presentatietool Tome één keer genoemd.

Waar wordt AI voor gebruikt?

En hoe passen ze het toe in hun werk? 52% gebruikt AI-tools als ondersteuning bij werkzaamheden rondom werving en selectie, 50% voor de ontwikkeling van medewerkers en 21% voor de onboarding van nieuw personeel.

Enkele respondenten zeiden AI in te zetten voor werkzaamheden rondom verzuim, prestatiebeoordelingen, medewerkerstevredenheid en HR-analytics.

Belangrijk om te vermelden: de meerderheid gaf aan dat ze AI vooral gebruiken voor het schrijven van teksten. Denk daarbij aan functieprofielen opstellen, correspondentie, beleidsstukken en naslagwerk. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ze vooral ChatGPT gebruiken.

Waar zouden ze AI voor willen gebruiken?

Het gebruik van AI binnen HR staat momenteel nog in de kinderschoenen. Ook al zijn er al volop AI-tools voor het HR-vakgebied beschikbaar, uit dit onderzoek blijkt dat HR-professionals nog voornamelijk ChatGPT gebruiken.

We vroegen de deelnemers voor welke onderdelen van het HR-vak ze wel AI-tools zouden willen inzetten, maar dit nu nog niet doen. Vacatureteksten schrijven (80%), advies voor trainingen en ontwikkelingmogelijkheden (73%), voorspelling van personeelsverloop (56%) en het zoeken van geschikte kandidaten (56%) blijkt voor de respondenten vooral interessant.

Infographic

Hieronder vind je een overzicht van alle resultaten uit dit onderzoek, gebundeld in een handige whitepaper.

Infographic AI en HR

Download de whitepaper

Naar aanleiding van dit onderzoek hebben we een whitepaper over AI binnen het HR-vakgebied geschreven. Hierin geven we meer achtergrondinformatie over AI, delen we de resultaten van ons onderzoek en delen we inspiratie over de verschillende tools die nu al beschikbaar zijn voor het HR-vakgebied.

Over IMK Opleidingen

IMK Opleidingen is de beste opleider voor doorgroeiers bij praktisch ingestelde bedrijven. We bieden meer dan 60 trainingen en opleidingen aan op het gebied van:

In steeds meer van onze trainingen is AI een onderdeel van de lesstof. Eens sparren over jouw leerwensen? Neem gerust contact op met onze studieadviseurs via het contactformulier op onze website of bel 0172-42 34 56.