18 oktober 2021

Moet jij ook zoveel van jezelf? Je moet je werk af hebben, je moet kwaliteit leveren, je moet een goede werknemer zijn. De lijst met moetjes blijft maar groeien en levert flink wat werkstress op. Lees verder om er achter te komen hoe dit anders kan.

MOETEN veroorzaakt werkstress

Doordat je zegt: Ik MOET, is er geen andere mogelijkheid meer. Maar van wie MOET het nu eigenlijk? Dreigt je manager direct met ontslag als je het niet doet? Grote kans dat jouw antwoord is: “Nee”. Je MOET het van jezelf. Dat is best confronterend. Negen van de tien keer ben je zelf de veroorzaker van je eigen werkstress.

Het effect van MOETEN

De manier waarop je iets zegt heeft grote invloed op je manier van denken en handelen.

Stel je MOET het werkrooster rond krijgen voor het einde van de dag. Er komt van alles tussendoor en je komt er maar niet aan toe. Je raakt steeds geïrriteerder. Als je een vierde invaller belt na drie keer nee, is je toon kortaf en voelt hij zich niet echt geroepen om je uit de brand te helpen.

Bereik je eerder je doel met deze instelling? Nee. Het duurt zelfs langer.

Beter omgaan met werkstress

Maar hoe pak je het dan aan? Ik geef je graag de gouden tip. Het is eigenlijk heel simpel. Vervang MOETEN door ‘willen’ of ‘ik kies ervoor’. Deze woordkeuze heeft direct invloed op hoe je iets ervaart en hoe je gaat handelen.

Moeten en willen 3 - IMK Opleidingen

Van moeten naar willen

Bij het woord ‘willen’ geef je aan dat het belangrijk voor je is. Je raakt gemotiveerd. Op dezelfde manier kom je er soms achter: ‘Ja, maar ik WIL dit helemaal niet!’

We gaan terug naar het voorbeeld van het rooster: ‘Ik WIL het rooster afkrijgen.’ Deze houding heeft direct invloed op je gemoedstoestand en daarmee ook op je manier van communiceren. Grote kans dat je je doel eerder bereikt.

 

Van moeten naar ‘ik kies ervoor’

Vervang de rigide ‘MOET: er-is-maar-1-mogelijkheid’ door ‘Ik KIES ervoor’. Je hebt namelijk altijd een keuze.

Moeten en willen 2 - IMK Opleidingen

Ik hoor je denken: ja, maar als ik het niet doe, dan raak ik mijn baan kwijt. Toch is dat ook een keuze. In het ergste geval kies je ervoor om het werk niet te doen en zonder werk thuis te zitten. Het gaat erom dat je bewust bent van jouw keuze om dit werk te doen. Je kunt altijd beslissen over een uitkomst die voor jou het beste is.

Weer terugkomend op het rooster: Ik KIES ervoor om het rooster vandaag rond te krijgen, want dan ga ik met een rustiger gevoel het weekend in. Je kunt er ook voor kiezen het rooster na het weekend af te maken of om het over te dragen aan een collega. Merk je wat er gebeurt? Het geeft je veel meer ruimte en lucht. Je hebt altijd een keuze.

In 4 stappen zelf aan de slag

Wil je hier nu zelf mee aan de slag? We hebben het gemakkelijk voor je gemaakt. Download het werkblad en zet vandaag nog jouw moeten om in willen en verlaag direct je werkstress. In 4 stappen zet je jouw moetjes om in dingen die je echt wilt doen!

    Wil jij nog meer tips om met je werkstress om te gaan en met jouw eigen praktijksituatie aan de slag? Dan is de training Persoonlijke effectiviteit of Timemanagement en stresspreventie wellicht iets voor jou. Of lees nu alle over persoonlijke effectiviteit.