28 mei 2024

Als je een training naar keuze volgt met deelnemers van andere organisaties, dan volg je een training van het open programma. Maar je kunt ook voor een maatwerktraining kiezen. Samen met je eigen collega’s volg je dan een training waarvan de inhoud en voorbeelden op jullie wensen en leerbehoeftes zijn afgestemd. Dat heeft zo zijn voordelen. 

Wat is een maatwerktraining? 

Een maatwerktraining wordt exclusief gegeven aan medewerkers die tot hetzelfde team, afdeling of organisatie behoren. Het wordt ook wel een inhouse training genoemd, omdat de training op de bedrijfslocatie (of een andere locatie naar keuze) van de opdrachtgever wordt verzorgd. 

Een training uit het reguliere open aanbod wordt als basis genomen en de inhoud en voorbeelden worden aangepast, zodat deze perfect aansluiten bij de leerwensen en werkpraktijk van het team.

Ook is het mogelijk om een maatwerktraining te ontwikkelen over een onderwerp buiten het reguliere open aanbod. Er wordt dan letterlijk een training op maat ontwikkeld. 

Maatwerkopleiding? 

Een serie maatwerktrainingen over een overkoepelend thema noemen we een maatwerkopleiding. De trainer verzorgt dan een reeks trainingen waarbij de modules en inhoud vooraf besproken worden, zodat ze zo goed mogelijk aansluiten bij de praktijk en leerwensen. 

Hoe wordt de inhoud bepaald? 

Bij een maatwerktraining van IMK Opleidingen komt de geselecteerde trainer altijd eerst langs voor een oriënterend gesprek. Om de inhoud te bepalen, is het belangrijk dat de trainer de werkwijze, de functie en de omgeving van de deelnemers goed begrijpt. Jullie bespreken de situatie die om een maatwerk training vraagt. Op basis van dat gesprek adviseert de trainer over de vorm, de inhoud, de groepsgrootte en de duur van het traject.  

Voordelen van maatwerk trainen 

Alleen maar relevante informatie 

Bij een op maat gemaakte training bespreek je van tevoren welke onderdelen wel of niet behandeld moeten worden. Doordat alle informatie van tevoren geselecteerd is, is de training extra relevant en effectief. 

Voorbeelden uit de eigen praktijk 

Bij een open training worden algemene voorbeelden en scenario’s gebruikt die voor deelnemers van uiteenlopende bedrijven duidelijk zijn. In een maatwerk training wordt de inhoud volledig afgestemd op de specifieke werksituaties binnen jullie organisatie. Dit zorgt voor meer herkenbaarheid en leerplezier. 

Verrijking mogelijk 

In overleg met de trainer kan de inhoud van de training verder worden verrijkt. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een trainingsacteur of een mini-lezing door een specialist. 

Kostenefficiënt 

Hoe meer medewerkers je traint, hoe voordeliger de maatwerktraining wordt ten opzichte van een open training. Dit voordeel geldt meestal al vanaf 5 deelnemers. 

Geen reistijd of reiskosten 

Medewerkers kunnen kort voor aanvang van de training van hun werkplek vertrekken. Dit maakt een maatwerktraining zeer efficiënt. Daarnaast zijn er geen extra kosten voor reizen, aangezien de training op je eigen bedrijfslocatie plaatsvindt. 

Ontspannen leeromgeving 

Medewerkers volgen de training in hun eigen vertrouwde omgeving, samen met collega’s met wie ze dagelijks werken. Dit creëert een ontspannen sfeer waarin deelnemers zichzelf kunnen zijn en sneller vragen durven te stellen. 

Flexibiliteit in tijd en locatie 

Je bent niet gebonden aan vaste tijden en data. In overleg met de trainer bepalen jullie zelf wanneer de training het beste past binnen de planning van jouw organisatie. 

Bevordering van teambuilding 

Tijdens maatwerktrainingen leren collega’s elkaar beter kennen. Vooral bij een training van IMK Opleidingen, die praktisch en interactief is, met opdrachten, rollenspellen en discussies. Daarmee is een maatwerktraining een leuke én leerzame activiteit. 

Maatwerktraining voor jouw organisatie 

Na het lezen van dit artikel weet je wat je kunt verwachten van een maatwerktraining of maatwerkopleiding. Interessant voor jouw team, afdeling of organisatie? Lees hier meer informatie of neem direct contact op om de mogelijkheden te bespreken!