12 februari 2024

Stichting Magic Care zet zich in voor kwetsbare kinderen (o.a. door ziekte of een moeilijke thuissituatie). Ruim 50 goochelaars leren kinderen om uit te gaan van hun eigen kracht en talent. Waarom dan een cursus Vertrouwenspersoon volgen? Dat lees je in dit artikel!  

Wat doet Stichting Magic Care?

Stichting Magic Care is ruim 20 jaar geleden opgericht door vijf goochelaars. Het doel van de stichting is om kwetsbare kinderen in hun kracht te zetten en ze te helpen hun talenten te ontdekken. En dat doen ze met goocheltrucjes.  

Melinda Biet ondersteunt de stichting op verschillende manieren en legt uit: “Goocheltrucjes zijn laagdrempelig: kinderen leren snel iets nieuws en kunnen iets wat anderen niet kunnen. We hebben speciale goocheldoosjes ontwikkeld en de ruim 50 goochelaars werken volgens een speciale methodiek van Magic Care. Hiermee halen we ze even uit hun dagelijkse situatie. We laten ze stralen én we leren ze om meer vertrouwen in zichzelf te krijgen. 

Melinda helpt bij evenementen, is gastvrouw, ze onderhoudt de contacten met de vrijwillige goochelaars en is gevraagd ondersteunend bestuurslid te worden. Omdat de stichting groeit, is haar ook gevraagd om de rol van vertrouwenspersoon op zich te nemen.  

“Gelukkig nog niet relevant, maar met een groeiende organisatie wél belangrijk!” 

Waarom koos je voor IMK Opleidingen?

“Ik zocht via internet naar trainingen voor startende vertrouwenspersonen en IMK Opleidingen sprak me aan. De informatie op de website is helder, praktisch en persoonlijk. Ik nam contact op en vond het een heel prettig telefoongesprek. Ze dachten echt met ons mee of deze cursus goed paste bij onze wensen en behoeftes en hebben veel voor ons betekend.” 

Hoe heb je de cursus Vertrouwenspersoon ervaren?

“Heel goed. Onze trainer creëerde een heel veilige omgeving waarin we vrijuit met elkaar konden leren en delen. We hadden een heel diverse groep waarvan een aantal deelnemers al werken als vertrouwenspersoon. Daardoor konden we erg veel van elkaar leren.” 

Het online leerplatform (Leren Online)

“Ik heb alle opdrachten gedaan: die waren fijn en heel helder. Ik vond het ook heel leuk dat er een gezamenlijke opdracht bij zat. Dan heb je direct contact met elkaar. De Gedragsmeter gaf inzicht in wat ik geleerd heb, ik ben echt anders naar dingen gaan kijken. Ik vind het heel fijn dat ik via Leren Online nog een lijntje heb met de groep en met de trainer. Het platform is echt van toegevoegde waarde.” 

Wat heb je geleerd?

“In mijn dagelijkse werk in mijn schoonheidssalon praten mensen vaak vertrouwelijk met me. Dus ik dacht dat ik al goed kon luisteren, maar ik kwam erachter dat ik tijdens het luisteren al bezig ben met het nadenken over een oplossing. Tijdens het rollenspel (doodeng, maar ik dacht: nu of nooit) kreeg de acteur me zover dat ik het voor het ’slachtoffer’ ging oplossen. En dat is juist niet mijn rol als vertrouwenspersoon. Het is de bedoeling dat je sámen aan een oplossing werkt. Heel leerzaam!  

Ik leerde door te vragen, te luisteren tussen de regels door en naar de stiltes die vallen. En niet in te vullen wat de ander denkt of voelt. Dus niet zeggen: “Je zult je wel onbegrepen voelen”, maar vragen: “Hoe voelde jij je daarbij?”  

Ik zal er zeker klaar voor zijn

“Ik ken vrijwel alle goochelaars waarmee we samenwerken. Eerlijk gezegd hoop ik dat ik de rol van vertrouwenspersoon vooral kan inzetten als luisterend oor, zonder heftige situaties. Maar met de vaardigheden die ik heb opgedaan, zal ik er zeker klaar voor zijn.” 

Meer weten over de cursus Vertrouwenspersoon?

De cursus is ontwikkeld voor (beginnende) vertrouwenspersonen of voor vertrouwenspersonen die hun kennis willen actualiseren. In deze cursus Vertrouwenspersoon leer je meer over hoe je medewerkers het beste kunt ondersteunen vanuit jouw rol en wat jouw rol inhoudt.