16 november 2022

De arbeidsmarkt is krap en dat betekent dat de banen voor het oprapen liggen. Je kunt overal zó aan de slag. Tegelijkertijd verandert de wereld waar je bij staat en daarmee ook je werk. De techniek staat niet stil en veranderingen zijn aan de orde van de dag. De enige constante is dat veranderingen in je werk blijvend zijn. Om futureproof te blijven, is het belangrijk om te investeren in jezelf.

Mezelf ontwikkelen met scholing, waarom zou ik dat doen?

Je hebt misschien het gevoel dat het niet nodig is om jezelf te ontwikkelen. Er is toch nooit zoveel werk als nu geweest? Je hebt de banen voor het kiezen en dat zal voorlopig echt niet veranderen. Deels is dat waar, maar je merkt ook dat het werk verandert door technische ontwikkelingen en veranderingen in vraag en aanbod. Er wordt meer flexibiliteit van je gevraagd en je verantwoordelijkheden veranderen. Misschien wil je een stap vooruit zetten, veranderen van baan, of misschien wil je wel iets heel anders gaan doen. Het is belangrijk om gezond en met plezier te werken tot aan je pensioen en daar kun je zelf iets aan doen, bijvoorbeeld met een training.

Investeren in jezelf: 4 manieren

We zetten 4 manieren op een rijtje hoe je in jezelf kunt investeren.

1. Investeer in je leervermogen

Het kan zijn dat je helemaal geen goede ervaringen hebt met leren omdat je schooltijd nou niet bepaald de leukste tijd van je leven was. Of omdat je meer een praktijkmens bent. Maar je merkt wel dat er andere eisen aan je gesteld worden en dat de veranderingen op je werk heel snel gaan. Investeren in het leren omgaan met veranderingen op een manier die bij jou past is dan een heel goede optie. Je gaat leren leren. Zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit en krijg je meer zelfvertrouwen. Elke verandering wordt een uitdaging voor jou waar je graag mee aan de slag gaat.

2. Versterk je basisvaardigheden

Bij veel mensen zijn bepaalde basisvaardigheden weggezakt in de loop der jaren of nooit goed ontwikkeld. Denk aan rekenen en taal of ICT-vaardigheden. In je werk kun je daar tegenaan lopen. Bijvoorbeeld als je bepaalde berekeningen moet maken, een memo of plan moet indienen of omdat je moet omgaan met computers. Zoek een praktische opleiding met een persoonlijke aanpak zodat je direct kunt toepassen wat je hebt geleerd.

3. Ontwikkel je 21e-eeuwse vaardigheden

Je werk goed kunnen doen vraagt meer van je dan alleen inhoudelijke kennis. Denk aan algemene vaardigheden zoals:

Deze brede vaardigheden of soft skills zijn relevant in alle functies en rollen en zijn niet te digitaliseren of te vervangen door robots. Juist dit soort vaardigheden maken het verschil.

4. Vergroot je vakkennis

In elke vacature en elk functieprofiel neemt vakkennis een belangrijke plek in en is nog steeds de belangrijkste factor bij het aannemen van sollicitanten. Vakkennis, hóuden van je vak en investeren in je vakmanschap is ook een belangrijke bron voor werkplezier. En dat wordt gestimuleerd! Bijvoorbeeld met de Fit tot aan je pensioen-regeling van het opleidingsfonds A+O-Metalektro of de Scholingsvoucher010 in Rotterdam.

Investeren in jezelf, wat ga jij doen?

Investeren in jezelf kent vele vormen en varianten zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Wil jij een training, cursus of opleiding volgen maar twijfel je nog welke? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56 voor een vrijblijvend advies.

Meest gestelde vragen over investeren in jezelf

Hoe kan ik mezelf ontwikkelen?

Jezelf ontwikkelen kan op meerdere manieren. Je kunt kijken of er op je werk iemand is die jouw kennis, ervaring of vaardigheden helpt te vergroten. Je kunt 1-op-1 coaching  regelen. Of je kunt een opleiding of training volgen waarmee je je vakkennis vergroot of je persoonlijke vaardigheden.

 

Ik wil mezelf ontwikkelen, zijn er subsidiemogelijkheden?

Vanuit de overheid wordt een leven lang ontwikkelen gestimuleerd op verschillende manieren. IMK Opleidingen is bijvoorbeeld partner van het Scholingsvoucher010 voor inwoners van de gemeente Rotterdam. Ook via de Fit tot je pensioen-regeling van het opleidingsfonds van A+O-Metalektro kun je kosteloos trainingen volgen bij IMK Opleidingen.

Waarom is het belangrijk om in jezelf te investeren?

In jezelf investeren is belangrijk om gezond, duurzaam en met veel werkplezier te kunnen werken tot aan je pensioen. In jezelf investeren helpt je met je persoonlijke ontwikkeling en zorgt ervoor dat je beter kunt omgaan met veranderingen in je werk.