7 november 2023

Mariëlle werkt als kwaliteitscontroleur in de high-tech sector. “Veel mannen denken nog steeds dat vrouwen niets van techniek begrijpen. Ik word niet altijd serieus genomen, zeker niet als ik iemand verbeter in zijn werk. En laat dat nu juist de kern zijn van mijn werk: ik vraag om aanpassingen en verbeteringen, of ik stuur bijvoorbeeld iemands product terug omdat het niet aan de kwaliteitseisen voldoet.” Sinds Mariëlle de cursus Starten met leidinggeven heeft gevolgd, pakt zij gesprekken anders aan. “Ik word nu veel serieuzer genomen en krijg meer voor elkaar.”

Waarom ging je de cursus Starten met leidinggeven volgen?

”Ik ben geen leidinggevende, maar vanwege mijn baan als kwaliteitscontroleur moet ik wel vaak iets van mensen gedaan krijgen. Zelf ben ik vrij zacht van karakter. In mijn functie wil ik op een nette manier invloed kunnen uitoefenen en dingen gedaan krijgen. In deze cursus heb ik op een praktische manier hoe ik gesprekken en situaties kan opbouwen en anders kan aanpakken dan ik altijd gewend was.”

Wat vond je sterk aan de cursus?

“In de cursus heb ik letterlijke bouwstenen gekregen waarmee je een gesprek goed opbouwt. Dit deden we aan de hand van voorbeeldgesprekken en rollenspellen. Bijvoorbeeld hoe je iemand aanspreekt, maar ook de gevolgen duidelijk maakt op een nette manier. Om een simpel voorbeeld te geven: hoe ga je om met een collega die vaak te laat komt? En verandert diegene zijn gedrag nog steeds niet nadat je er iets van gezegd hebt? Ik weet nu beter wat ik in zo’n situatie moet zeggen, en hoe, zodat ik toch voor elkaar krijg dat iemand zijn gedrag verandert. Ik heb dus invloed op de ander.”

Wat heb je al succesvol kunnen toepassen of verbeteren?

”Ik ben in het algemeen mensen anders gaan benaderen. Door de cursus snap ik beter hoe ik zelf in elkaar zit, maar ik herken nu ook de verschillen tussen mezelf en de meeste collega’s die hier rondlopen. Ik weet bijvoorbeeld dat het slim is om met meer feiten en gegevens te komen, in plaats van dat ik vraag: “Hoe komt het dat dit niet klopt?” Ik ben directiever geworden. In dit wereldje moet je soms een bepaalde rol aannemen, en dat lukt me nu veel beter.

Vaak weet ik ook al van tevoren wanneer ik een lastig gesprek ga krijgen met iemand. Sinds de cursus gebruik ik een simpele truc: aan het begin van zo’n gesprek maak ik een briefje waar ik de feiten op schrijf. Dat papiertje pak ik erbij zodra de ander gaat afdwalen. Dan kan ik makkelijker zeggen: “Je haalt er nu dingen bij die niet van toepassing zijn, we hadden het hierover.” Het helpt mij om standvastig te zijn, me niet mee te laten slepen in hun humeur en terug te keren naar de kern”.

Met wat voor soort deelnemers volgde je de training?

“Dat was heel divers. We waren met 12 personen. Een stuk of 5 deelnemers op initiatief van hun werkgever, de rest zoals ikzelf was er op eigen initiatief.  Het grootste deel van de groep had een leidinggevende functie.”

Ga je dit jaar weer een training volgen?

“Ik weet wel zeker dat ik verder wil werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb op mijn werk een Personal Development Plan. Daarin heb ik aangegeven dat leidinggeven en aansturen niet helemaal mijn ding is, maar dat het wel nodig is en dat ik er na deze cursus nog verder mee aan de slag wil.”

Meer informatie

Wil jij net zoals Mariëlle de cursus Starten met leidinggeven volgen? Bekijk dan hier de inhoud van de cursus.