20 februari 2019

Mijn naam is Kim van Alphen en ik werk als HRM-adviseur. Begin dit jaar nam ik me voor: meer strategie, minder waan van de dag. Hoe ik dat aanpak, lees je in mijn blog.

Januari is voorbij gevlogen! Maar ik ben wel blij dat ik tijd heb vrijgemaakt voor die personeelsplanning. En, het MT was ook blij met het overzicht. Dus nu al super waardevol.

Deze maand: beoordelingscyclus

Deze maand ben ik aan de slag gegaan met de beoordelingscyclus. Een heel logisch vervolg op de personeelsplanning. Want door die analyse is het veel makkelijker om met medewerkers het gesprek aan te gaan over hun competenties, doelen en doorgroeimogelijkheden.

Wat ik zou willen is dat we het hele jaar met elkaar evalueren hoe we functioneren. Ik las laatst de whitepaper 9 praktische HRM-tips voor het opzetten van een beoordelingssysteem dat werkt en die inspireerde me tot het volgende idee. Ik wil via de volgende stappen gaan werken.

Stap 1: Doelen bepalen

Aan het begin van het jaar, ná de personeelsplanning, gaat elke leidinggevende in gesprek met zijn team. Dan bespreken ze samen waar ze aan willen werken, wat ze willen bereiken en wat ze daarvoor nodig hebben. Vervolgens kiest elk teamlid een maatje om elkaar te helpen. Ze geven elkaar feedback, herinneren elkaar eraan of ze de juiste dingen doen en steunen elkaar.

Stap 2: Voortgang in werkoverleg

Bij elk maandelijkse werkoverleg brengen de duo’s verslag uit van vorderingen en uitdagingen en kan de leidinggevende daarop inhaken. Eventueel kunnen we dan samen kijken wat er nog meer nodig is.

Zo hebben we twee vliegen in een klap: het kost de leidinggevende minder tijd om te beoordelen, medewerkers zijn veel meer betrokken én ze voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling.

Stap 3: Evaluatiegesprekken

Aan het einde van het jaar wil ik wel een ronde beoordelingsgesprekken maar die noemen we dan evaluatiegesprekken, dat straalt veel meer gelijkwaardigheid uit. We willen immers een lerende organisatie worden.

Waar ik ook wel benieuwd naar ben, is of we op die manier ook minder verzuim krijgen. Of gestelde doelen makkelijker behaald worden. Of de werkdruk gaat dalen.

Rustig aan Kim, stap voor stap. Eerst maar eens mijn plan inbrengen bij het MT.

Mijn positie in het MT verandert na al

Mijn positie tijdens het MT-overleg is al heel anders nu. Ik had altijd het gevoel dat ik er een beetje voor spek en bonen bijzat. Het was een poosje zelfs zo dat ik pas erbij werd geroepen als ze aan de HRM-onderwerpen toekwamen. Maar dat gebeurde vaker niet dan wel eerlijk gezegd. Omdat ik HRM nu op de agenda zet met een onderwerp dat de leidinggevenden echt raakt, zien ze veel meer mijn toegevoegde waarde.

In mijn volgende blog laat ik je weten hoe het is gegaan en zal ik vertellen over mijn plannen over verzuim en vitaliteit.

Beoordelingscyclus - blog Kim van Alphen - IMK Opleidingen

Groeten,
Kim van Alphen
HRM-adviseur

 

 

 

PS: Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden wanneer mijn nieuwe blog weer live staat? Schrijf je dan in voor de IMK Opleidingen nieuwsbrief.