13 februari 2023

‘Dat heb je echt goed gedaan!’ En dan jouw antwoord: “Dat is toch normaal” of “Jij hebt het ook heel goed gedaan!” of je zegt niets en wordt rood. Complimenten ontvangen is niet voor iedereen even makkelijk. Hoe kun je een compliment écht ontvangen? Lees snel verder.

Complimenten ontvangen is lastig

We weten dat complimenten geven veel oplevert en dat je zo laat merken dat je de ander waardeert. In het artikel Complimenten geven lees je daar nog veel meer over, Maar een compliment écht ontvangen is soms nog best lastig. Zo maken complimentjes soms onzeker of we gaan twijfelen aan de oprechtheid ervan. We denken dat onze prestaties het compliment niet waard zijn of dat een ander het beter heeft gedaan. Soms klopt het compliment niet met het eigen zelfbeeld, waardoor het accepteren lastig is. Of  we willen niet arrogant overkomen. We saboteren eigenlijk het compliment. Er zijn verschillende manieren om complimenten te saboteren en we zetten ze voor je op een rij.

Complimentsaboteurs

Complimenten kun je op verschillende manieren ontvangen, of eigenlijk: saboteren.  Misschien herken je een van de onderstaande complimentsaboteurs bij een collega of bij jezelf.

  • De kleiner maker: “Het ging nu misschien wel goed, maar daar heb ik heel lang voor moeten studeren.” En daarmee maakt hij zichzelf klein.
  • De afzwakker: ”Oh, maar dat was een kleine moeite hoor.”  Op deze manier maakt hij het compliment  kleiner.
  • De boomerang: “Oh, maar jij was ook heel erg goed!” De ontvanger geeft direct een compliment terug en richt de aandacht op de ander.
  • De tenietdoener: “Op zich ging het wel goed, maar dit en dat ging niet goed”, en noemt vervolgens allemaal negatieve punten op.
  • De argwaner: “Okee…,  wat wil je van me?” De argwaner vertrouwt de positieve reactie niet en denkt dat er iets achter zit.
  • De blozer: zegt niets, weet niet waar hij moet kijken en wordt rood.

En, herken jij jezelf of iemand anders in een van de saboteurs?

Effect op de complimentgever

De complimentgever neemt de tijd en moeite om zijn waardering uit te spreken. Hij geeft eigenlijk een cadeau. Stel je nu eens voor dat je een tastbaar, ingepakt cadeau krijgt met strik en al. Je neemt het aan, pakt het uit en zegt ‘dankjewel’. Reageren op een compliment zoals de genoemde saboteurs betekent eigenlijk dat je het cadeau afwijst.  Je pakt het cadeau niet aan of geeft het terug. Door een bescheiden reactie te geven of te zeggen dat je het niet waard bent, geef je eigenlijk aan dat de complimentengever het mis heeft.  Je geeft (onbewust) aan dat je je ongemakkelijk voelt. Je ontmoedigt hiermee de complimentgever om je de volgende keer weer een compliment te geven, want hij wil je niet ongemakkelijk laten voelen. En dat terwijl juist de complimentensaboteurs de complimenten soms extra nodig hebben.

Hoe ontvang je een compliment dan wel?

Dé manier om een compliment te ontvangen is het compliment te accepteren door ‘dankjewel’ te zeggen. Niet meer en niet minder. Daarbij neem je een zelfverzekerde houding aan. Je staat rechtop, schouders recht en kijkt de ander aan. Doordat je je lichaamshouding aanpast aan de gewenste reactie gaat de rest vanzelf en blijft zelfs het blozen achterwege. Gaat deze stap goed? Dan kun  je eventueel nog een zin toevoegen.

Compliment: “Ik vind dat je die presentatie helder hebt gegeven”.

Jouw reactie: “Dankjewel, fijn dat het duidelijk is overgekomen.”

Genieten

Meer genieten van complimenten doe je door het compliment op het moment zelf echt binnen te laten komen. En daarnaast kun je de complimenten die je krijgt ook opschrijven. Heb je een keer een baaldag, dan vrolijkt de lijst met complimenten je zeker op. Ook helpen complimenten je ontdekken waarin anderen vinden dat je uitblinkt. Zo krijg je niet alleen een compliment, maar ontvang je het ook echt en geniet je er (extra) lang van.

Op zoek naar inspiratie voor complimenten aan collega’s of wil je de kracht van complimenten in je team of organisatie toepassen? Download dan onze gratis complimentenkaartjes.

Download hier de complimenten scheurkaart!

    Meer weten?

    Wil je nog meer weten over het ontvangen van complimenten, maar ook hoe je op een goede manier iemand aanspreekt? Dan is de training Feedback geven interessant voor jou. Neem gerust een kijkje op onze website.

    Wil je weten welke opleiding het beste bij jouw ontwikkelvraag past? Onze studieadviseurs helpen je graag! Je kunt contact met ons opnemen via 0172 – 42 34 56.

    De meest gestelde vragen over complimenten ontvangen?

    Hoe moet je reageren op een compliment?

    De manier om een compliment te ontvangen en hem te accepteren is door ‘dankjewel’ of ‘bedankt’ te zeggen. Niet meer en niet minder. Daarbij tover je een lach op je gezicht (wat vaak vanzelf gaat) en neem je een zelfverzekerde houding aan. Zo voorkom je dat je met je lichaamstaal het compliment tenietdoet.

    Waarom is het moeilijk een compliment te ontvangen?

    Complimenten ontvangen is soms moeilijk als het niet klopt met het beeld wat je over jezelf hebt. Bescheiden over willen komen of niet in het middelpunt willen staan maken het ook lastig een compliment écht in ontvangst te nemen.

    Waarom zou je complimenten willen ontvangen?

    Als je een compliment krijgt, zorgt dit voor een positief gevoel. Je krijgt een glimlach op je gezicht en je zelfvertrouwen groeit. Het verhoogt de productiviteit, de kwaliteit van het werk, de prestaties en je krijgt er energie van. Op de langere termijn verlagen complimenten zelfs het ziekteverzuim en vergroten het werkplezier.