25 oktober 2023

“Vroeger heb ik het zelf ervaren: je wilt geen manager die dingen er doorheen drukt. Je wilt een leidinggevende die jou laat groeien en zelf keuzes laat maken.” Aan het woord is Yorick van Beek. Hij heeft inmiddels zijn eigen bedrijf, samen met twee compagnons. “We nemen nu de stap om medewerkers in dienst te nemen. Met hen wil ik meteen goed van start, dus heb ik de training Coachend leidinggeven gevolgd. De training was precies wat ik zocht.”

Met welk doel ging je de training Coachend Leidinggeven volgen?

“We zijn een startende organisatie en werken tot nu toe met freelancers en stagiairs. Maar we groeien flink en gaan medewerkers in dienst nemen. Hen wil ik op een aanmoedigende manier begeleiden, omdat ik weet dat dat het beste werkt. Zeker in de creatieve sector waar wij in zitten. Ik las de omschrijving van de tweedaagse training Coachend leidinggeven bij IMK-Opleidingen en ik dacht: “Dat is precies wat ik zoek”.”

Welke dingen vond je sterk aan de training?

“Opleidingen kunnen best een kluif zijn: veel zitten en luisteren. Maar deze training was actief en afwisselend. De interactie met de groep vond ik ook prettig. We gingen bijvoorbeeld aan de slag met het DISC-model over communicatie en gedragsstijlen. Alle deelnemers hadden van tevoren de test ingevuld. Tijdens de training bespraken we de verschillende DISC-types in onze groep: Wie ben jij? Waar scoor jij hoog op? Met welke andere types kun je fijn samenwerken? Oh, dus jij en ik botsen in de praktijk misschien omdat jij heel nauwkeurig bent en ik juist meteen actie wil? Kortom: we brachten het geleerde meteen in de praktijk.”

Wat heb je al succesvol kunnen toepassen of verbeteren?

“Door de training kwam ik erachter wanneer mijn directheid niet werkt. Een voorbeeld: ons bedrijf maakt video’s en we werken met creatieve mensen. Ik zei gerust dingen tegen stagiairs zoals: “Let hier eens op.” “Doe dit even niet.” Daar schrokken ze van. Nu zorg ik dat ik meer geduld heb en begrip toon. Want als ik echt hun vraagbaak en coach wil zijn, moet ik me ook zo opstellen.”

Kijk je nu anders tegen zaken aan en zo ja, kun je daar een voorbeeld van geven?

“Ik verplaats me meer in anderen, ook al hebben ze een ander karakter. Daardoor kan ik meer geduld opbrengen. Het zorgt voor minder spanning en meer gemak in de samenwerking.”

Met wat voor soort deelnemers volgde je de training?

“Met een paar gelijkgestemde ondernemers die in hetzelfde plaatje passen zoals ik. Maar ook hele andere types. Van elke DISC-gedragskleur zat er wel eentje in de groep!”, vertelt Yorick lachend. “Ik merkte de verschillen qua denken, praten, aandacht opeisen. Maar juist dankzij de training snap ik de uitdaging en het voordeel van werken met verschillende types. Iedereen heeft zijn eigen talenten en eigenschappen. Aan mij de kunst als leidinggevende om daar ruimte voor te bieden.”

Ga je dit jaar mogelijk nog een training volgen?

“Ja, het is goed bevallen. Sterker nog, ik ben afgelopen maand al met een tweede training begonnen. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: het is zonde als je je kans niet pakt.”