Het duidelijk en stevig overbrengen van je boodschap is soms lastig. Als jouw boodschap wiebelig en onzeker overkomt, is er een grote kans dat hij niet duidelijk aankomt of dat de ander er niets mee doet. En dat is jammer, want je zegt iets niet voor niets. In dit artikel lees je vijf tips hoe jij jouw boodschap overtuigender en met meer zelfvertrouwen kan overbrengen, zodat de ander er niet meer omheen kan.
Inhoud
Tip 1: Stevig staan
Als je een boodschap stevig over wilt brengen, begin je bij de basis. Ga stevig staan. Twee voeten naast elkaar op de grond. Want als je op één been leunt of wiebelt sta je niet stevig. Lichaamstaal bepaalt een groot deel van jouw boodschap. Als je wiebelt is het bijna onmogelijk om jouw boodschap stevig over te brengen en bij je standpunt te blijven. Dus plant die voeten stevig op de grond.
Tip 2: Sta ervoor
Als je iets anders uitstraalt dan je met woorden zegt, is de kans groot dat jouw boodschap niet goed overkomt. Dus zorg dat je vol (zelf)vertrouwen overkomt. Als jij naar de grond kijkt, wegkijkt en ondertussen met je handen friemelt, kan dit overkomen alsof je zelf niet achter je boodschap staat. Daardoor kun je onzeker overkomen. Dus ga rechtop staan met een rechte rug en doe je schouders iets naar achter. Ondertussen laat je je handen ontspannen langs je lichaam hangen of hou je bijvoorbeeld een pen vast om friemelen te voorkomen. Tijdens het praten maak je oogcontact. Op deze manier straal je meer zelfvertrouwen uit.
Tip 3: Praat rustig en vloeiend
Ook jouw stemgebruik heeft invloed op hoe de boodschap overkomt. Als je zacht praat, naar woorden zoekt, veel ‘eeeh’ gebruikt of juist heel snel praat, dan heeft dit effect op hoe jouw boodschap overkomt. Wil je de boodschap overtuigender brengen? Haal dan eerst diep adem en breng op een rustige, vloeiende manier jouw bericht. Gebruik hierbij een normaal stemvolume. Zo kan de ander er niet meer omheen.
Tip 4: Zeg waar het op staat
Je wilt de ander niet kwetsen en goed blijven samenwerken. Grote kans dat je dan de boodschap gaat proberen te verzachten door er omheen te draaien. De valkuil hierbij is dat je de boodschap zo inpakt dat hij niet meer goed overkomt. Je bent duidelijker als je het feitelijke gedrag beschrijft vanuit jezelf (ik zie, ik hoor). Zo voorkom je discussie. Daarna vertel je wat voor effect het op jou heeft en wat je graag zou willen (het gewenste gedrag). Op deze manier is het duidelijk voor de ander wat je verwacht en blijft de relatie goed.
Tip 5: Vermijd ontkrachtende woorden
Om de boodschap minder hard over te laten komen kan je geneigd zijn woorden te gebruiken zoals misschien, eventueel, eigenlijk, wellicht enz. Door deze woorden te gebruiken zwak je jouw boodschap af en lijkt het alsof je er zelf niet helemaal achter staat. Schrap deze woorden en jouw boodschap komt overtuigender over. En ga je ook niet verontschuldigen. Je hebt het volste recht om de boodschap te brengen, dus ga ervoor staan.
En nu?
Je hoeft niet direct alle vijf de tips tegelijk uit te voeren. Kies er één uit en ga hier mee aan de slag. Probeer het uit en ervaar welk effect het heeft. Wil je meer weten over hoe je je communicatie effectiever kunt maken? Lees dan nu ons artikel Goede communicatie is een superkracht.
Heel fijn als je genoeg hebt aan deze tips om jouw boodschap stevig over te brengen. Toch kan het heel goed zijn dat je meer nodig hebt dan deze tips. Dan biedt onze training Persoonlijke effectiviteit uitkomst. Hier krijg je nog veel meer inzicht in jouw manier van communiceren en wat jij kunt doen om jouw boodschap steviger over te brengen op een manier die bij jou past. Wil je meer weten? Neem gerust contact op met een van onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56.