10 maart 2019

Mijn naam is Kim van Alphen en ik werk als HRM-adviseur. Begin dit jaar nam ik me voor: meer strategie, minder waan van de dag. Hoe ik dat aanpak, lees je in mijn blog.

Deze maand ga ik aan de slag met vitaliteit. Dit onderwerp staat al lang op mijn verlanglijstje. Want een fitte werknemer zit beter in zijn vel, zal beter presteren en is beter bestand tegen stress en tegenslagen. Ook de kans op een burnout wordt veel kleiner. De moeite waard dus om vitaliteit hoog op de HR-agenda te plaatsen.

Van reactief naar een proactief verzuimbeleid

Dat betekent ook dat we van een reactief naar een proactief verzuimbeleid moeten. Nu ondernemen we vaak pas actie als iemand meerdere keren uitvalt of als in het algemeen de verzuimcijfers hoog zijn. Natuurlijk is iedereen verantwoordelijk voor zichzelf. Je kunt mensen niet dwingen om gezonder te eten, meer te bewegen, te stoppen met roken of minder te drinken. Maar als werkgever kunnen we wél faciliteren.

Vitaliteitsideeën

Een paar dingen die ik heb bedacht om de fysieke kant aan te pakken: een plankchallenge of een deal sluiten met een sportschool of een trainer. Fruit en groente aanbieden als snack in plaats van koekjes. Een gezamenlijke lunch organiseren. Als iedereen een klein bedrag inlegt, kunnen we een gezonde lunch laten komen of zelf regelen. En dat stimuleert ook gelijk om pauze te nemen. Mijn doel is om een gezonde omgeving te creëren waarbij iemand zelf kiest waar hij gebruik van maakt.

Het mentale stuk van vitaliteit is gericht op het vergroten of behouden van werkgeluk. Ik denk aan het organiseren van workshops over de balans tussen werk en privé of persoonlijk leiderschap.

Personeelsvereniging bij betrekken

Ik kan ook de personeelsvereniging erbij betrekken om activiteiten te organiseren. De workshops kunnen gegeven worden door startende ondernemers of eigen collega’s die geïnteresseerd zijn in vitaliteit. Een aantal collega’s doen veel aan yoga en ik weet dat er ook een collega is die in haar vrije tijd mensen coacht om uit hun burn-out te raken. Hoe gaaf zou het zijn om samen met collega’s te werken aan vitaliteit? Niet alleen helpen we daarmee onszelf maar ook onze collega’s. En hoe meer mensen eraan bijdragen, hoe meer draagvlak.

In de volgende blog lees je hoe mijn ideeën zijn ontvangen!

Kim de HRM-adviseur - voorstellen blog

Groeten,
Kim van Alphen
HRM-adviseur

 

 

 

 

PS: Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden wanneer mijn nieuwe blog weer live staat? Schrijf je dan in voor de IMK Opleidingen nieuwsbrief.