9 oktober 2019

Mijn naam is Kim van Alphen en ik werk als HRM-adviseur. Begin dit jaar nam ik me voor: meer strategie, minder waan van de dag. Hoe ik dat aanpak, lees je in mijn blog.

Terugblik

In mijn vorige blog schreef ik over werving en selectie op een krappe arbeidsmarkt. Wat natuurlijk nog veel beter is: zorgen dat je medewerkers niet vertrekken. De vraag is, hoe doe je dat?

Boeien en binden, hoe pak je dat aan?

‘Boeien en binden’ – niet-HRM’ers kijken me altijd een beetje gek aan als ik het hier over heb. De meeste mensen hebben blijkbaar een andere associatie bij deze woorden… Maar voor ons HRM’ers is het de normaalste zaak van de wereld!

Communiceren - IMK Opleidingen

Hoe zorg je dat mensen geboeid blijven door hun baan en het bedrijf? Hoe houd je ze geïnteresseerd, betrokken en enthousiast? Belangrijk is dat het werk past bij de persoon. Welk werk dat is, kan veranderen in de loop van de tijd. Het is de kunst om daar als leidinggevende alert op te zijn, voordat een medewerker ontevreden wordt en onrust gaat voelen.

Ik merk heel geregeld dat leidinggevenden geen idee hebben wat medewerkers bezighoudt. Als iemand ontslag neemt, is dat 9 van de 10 keer een complete verrassing. En dat is denk ik de belangrijkste boodschap die ik in elk gesprek meegeef aan de leidinggevenden binnen ons bedrijf: praat met je mensen. Vraag gewoon eens hoe het gaat, of iemand het naar zijn zin heeft. Benoem welke indruk je hebt van iemand. Geef complimenten. Zoek samen naar nieuwe kansen om zich verder te ontwikkelen.
Dat gaat bij ons trouwens al steeds beter, zeker nadat we de beoordelingscyclus hebben aangepast. Zie ook mijn blog Mijn ideaal: minder beoordelen, meer evalueren.

Wees transparant

Een andere belangrijke manier om medewerkers meer te binden aan het bedrijf, is transparantie. Hoewel het soms moeilijk is, delen we als MT zoveel mogelijk over spannende en nieuwe uitdagingen of als er zwaar weer aankomt. Zo betrekken we iedereen bij de koers van het bedrijf.

En het mooie is dat medewerkers je dan nog kunnen verrassen met oplossingen, waar je als directie nog niet aan had gedacht. Zo kwam een van onze chauffeurs met een heel nieuw routeplan waarmee we sneller kunnen leveren én kortere routes kunnen rijden. Als zoiets gebeurt, ben ik als HRM-adviseur extra alert. Want ik wil dat iemand dan gepaste waardering krijgt. En ik stimuleer de leidinggevende om met die medewerker in gesprek te gaan. Misschien heeft hij nog meer ideeën, of is hij toe is aan extra uitdagingen.

Talentontwikkeling

Ik lees ook steeds meer over talentontwikkeling als manier om mensen aan je organisatie te binden. Niet kijken naar de competenties die nodig zijn voor een bepaalde functie, maar gebruik maken van de talenten die iemand al heeft. Volgende maand ga ik daar uitgebreid mee aan de slag.

Ik ben benieuwd wat jullie doen om medewerkers te behouden voor jullie organisatie. Stuur me een bericht via LinkedIn.

Kim van Alphen - Boeien en binden - IMK Opleidingen

Groeten,

Kim van Alphen
HRM-adviseur

 

 

PS: Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden wanneer mijn nieuwe blog weer live staat? Schrijf je dan in voor de IMK Opleidingen nieuwsbrief.