10 december 2019

Mijn naam is Kim van Alphen en ik werk als HRM-adviseur. Begin dit jaar nam ik me voor: meer strategie, minder waan van de dag. Hoe ik dat aanpak, lees je in mijn blog.

2019, een terugblik op een jaar van strategisch HRM

Talentontwikkeling, de eerste stappen

In mijn intro stond het afgelopen jaar dat ik me voornam meer strategisch te werken en me minder te laten leiden door de waan van de dag. Daar zijn mooie successen uitgekomen, waar ik best trots op ben. Na de zomer ben ik helaas in de klassieke HRM-valkuil gestapt en liet me toch weer afleiden door de dagelijkse beslommeringen. Herken jij dat ook? Tijd om terug te blikken!

Wat leverde strategisch HRM de organisatie op in 2019?

2019 terugblik - IMK OpleidingenIk wilde starten met een thema waar we het hele jaar iets aan zouden hebben: strategische personeelsplanning, meer gestructureerd kijken naar de personele invulling. Wat is er nodig aan personeel, wie is er toe aan een volgende stap en welke trainingen of opleidingen kunnen we inzetten? Samen met het MT bracht ik de stand van zaken in kaart. Dat bleek bijzonder nuttig. Door het jaar heen hielp de personeelsplanning als leidraad bij het aannemen van nieuw personeel en bij de begeleiding van mensen naar andere functies.

Volgende week evalueren we de personeelsplanning; hoe is de personeelsbezetting nu vergeleken met het begin van het jaar? Wat hebben we laten liggen en wat werkte juist goed? Die conclusies gebruiken we voor de planning van 2020 en dan wil ik talentontwikkeling als uitgangspunt hanteren.

Zichtbaar: HR-oogpunt gevraagd

Dit thema was ook een goed begin om HRM steviger op de kaart te zetten. En het werpt zijn vruchten af. Vorige week deed zich een mogelijkheid voor om een ander bedrijf over te nemen. Ik ben gevraagd om daar vanuit HR-oogpunt input op te leveren. Wat zou de impact zijn op ons personeelsbestand, de arbeidsvoorwaarden, het functiehuis? Maar ook op zachtere factoren als onze bedrijfscultuur. En hoe nemen we onze medewerkers mee in dit proces? Geweldig dat HR hierbij betrokken word. Hier vertel ik uiteraard in het nieuwe jaar meer over!

Wat ook veel impact had, was de introductie en implementatie van feedback geven. De training heeft geleid tot open gesprekken en leverde veel meer heldere communicatie op. De sfeer is meer open en mensen zijn minder bang om fouten te maken en elkaar daar op aan te spreken. Natuurlijk is het geven van goede feedback wel een kwestie van vooral veel blijven doen. Je merkt toch dat het wegzakt, zeker als alles soepel verloopt. Terwijl we juist dan ook positieve feedback kunnen geven aan elkaar. Dus dat blijft een aandachtspunt.

Van valkuil terug op goede weg

Ik merkte bij het terugkijken dat ik na de zomer blijkbaar wat moeite had om strategisch bezig te blijven. Typisch gevalletje van in een oude valkuil stappen. Zo schreef ik een blog over grip op mijn werkdag. En hoewel dat natuurlijk belangrijk is en voor mij een nuttig onderwerp, is het geen strategische HRM. Het is denk ik logisch dat ik in mijn veranderproces een keer ben teruggevallen. Ik ben blij dat ik er tijdig achter kwam en inmiddels weer op de goede weg zit.

Vooral het thema talentontwikkeling smaakt echt naar meer. Wat een ontzettend leuke manier om te kijken naar hoe mensen functioneren. We zijn er natuurlijk nog maar net mee begonnen, maar alleen al door de focus te verleggen naar wat iemand goed kan, bereik je al zó veel op het gebied van sfeer binnen de organisatie! Ineens ging het gesprek over dingen die je leuk vindt, wat goed gaat en ‘heb je gezien hoe gemakkelijk Els omging met die lastige klant? Misschien kunnen we haar wel meer inzetten op de lastige accounts.’ Je begrijpt dat talentontwikkeling een van de vaste pijlers is geworden van ons HRM-beleid.

Wat leverde 2019 mij persoonlijk in mijn werk als HRM-adviseur?

Blog Kim van Alphen - terublik 2019 - IMK Opleidingen 2019 was voor mij het jaar waarin ik meer structuur aanbracht in ons HRM-beleid én in de manier waarop ik mijn werk doe. Ik leerde rekening houden met de dagen in de week waarop je beter kunt meegaan in de waan van de dag. En ik start mijn dag nog steeds met een leuke klus waar ik een positief gevoel aan overhoud.

En vooral: meer strategie en meer structuur zorgde voor een grotere impact van mijn werk op de organisatie. Mijn stappenplan om te bepalen welke thema’s aandacht verdienen, helpt daar ook goed bij. Ik heb echt gemerkt dat ik van toegevoegde waarde ben in mijn rol als
HRM-adviseur. Mijn betrokkenheid bij het vraagstuk of we een ander bedrijf zullen overnemen, is voor mij bevestiging dat ik op de goede weg zit.

Hoe gaat 2020 eruit zien?

2020 wordt voor mij het jaar van verdieping. Vooral talentmanagement, feedback en beoordelen zijn thema’s die ik nog veel meer wil uitwerken en inbedden. Maar ik wil ook met nieuwe thema’s aan de slag, zoals een leven lang leren, interne mobiliteit, werkgeluk en generatiemanagement.
Ik kijk er erg naar uit om in 2020 HRM nog meer bij te dragen aan de groei van de organisatie en aan het individuele werkgeluk van onze medewerkers. Ook volgend jaar deel ik mijn ervaringen in mijn maandelijkse blogs, blijf je me volgen?

Voor nu wens ik je fijne feestdagen en het allerbeste voor 2020. Tot volgend jaar!

Groeten,

Kim van Alphen
HRM-adviseur

Ps. Volg je me al op LinkedIn?