7 september 2017

Sollicitanten afwijzen is nooit leuk. Toch heeft onze HR manager Edith Kruijswijk een manier gevonden om afgewezen sollicitanten een positief gevoel te geven. Hierdoor was een van de kandidaten zo aangenaam verrast dat ze ons heeft voorgedragen aan Kijk Haar!. Deze stichting zet zich in voor het respectvol omgaan met 50+ sollicitanten en een goed beleid ten aanzien van 50-plus werknemers. Voorzitter Patty Knoops wilde hier graag meer over weten en zocht ons op.

Patty: “Kort geleden hebben we gemeld dat we trots zijn op ondernemingen die op een respectvolle manier met 50+ sollicitanten omgaan of een goed beleid hebben ten aanzien van 50-plus werknemers. inmiddels krijgen we steeds meer positieve berichten te horen! De eerste organisatie die we complimenteren met hun aanpak is IMK Opleidingen, waar ik een aangenaam gesprek had met HR manager en teamleider Edith Kruijswijk.

Aandacht en respect 

IMK Opleidingen is de eerste organisatie die we in het zonnetje zetten vanwege haar beleid ten aanzien van 50+ werknemers en –sollicitanten. Via een van de deelnemers aan onze trainingstrajecten kregen wij teruggekoppeld dat er weliswaar een afwijzing was gekomen op haar sollicitatie, maar dat zij in dit geval ronduit blij was met de prettige toonzetting in de mail en de uitgebreide uitleg waarom zij niet geselecteerd was. Toverwoorden: aandacht en respect. Een goede reden dus om IMK Opleidingen als eerste organisatie (in wat hopelijk een reeks gaat worden) te complimenteren en te horen waarom zij zich in dit opzicht weten te onderscheiden.”

Edith is zelf al 20 jaar werkzaam voor de organisatie. Ze vertelt: “Ik heb de afgelopen jaren eigenlijk alle plekken gezien, waardoor ik mezelf in alle opzichten goed heb kunnen ontwikkelen en ben meegegroeid met de organisatie. Dat betekent dat ik in mijn huidige positie meer ben dan alleen HR-manager of teamleider van het Bedrijfsbureau, maar ook betrokken ben bij de administratie en inkoop. Dat maakt het ontzettend afwisselend, de reden dat ik nog elke dag met plezier naar kantoor ga.”

Wat maakt IMK Opleidingen nu zo aantrekkelijk voor werknemers? Edith: “Het is, zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, een informele organisatie waar de deuren altijd voor elkaar open staan, er is sprake van een goede onderlinge samenwerking, men heeft aandacht voor elkaar. Daarnaast kun je je bij IMK Opleidingen op alle gebieden verder ontwikkelen en is er sprake van goede arbeidsvoorwaarden. Niet onbelangrijk: er is een goede balans in leeftijdsopbouw. Enkele medewerkers, maar ook de directie zelf, zijn de vijftig inmiddels gepasseerd. Kortom, het is een mooi bedrijf om voor te werken”.

Dat IMK Opleidingen ook werkt met vijftig+ werknemers trekt natuurlijk direct mijn aandacht en brengt me ook op de reden waarom ik vandaag met Edith in gesprek ben.

50+ in de praktijk

Hoe staat IMK Opleidingen nu tegenover werken met 50-plussers? Is dit ontstaan doordat sommige personeelsleden er al lang zitten of staan zij momenteel nog steeds open voor 50+ sollicitanten? Edith heeft meteen een mooi voorbeeld. “Anderhalf jaar geleden werd ons via het UWV een 50+ kandidaat aangeboden die we de kans hebben gegeven zich te bewijzen door middel van een stage/proefperiode. Deze dame werkt nog steeds bij ons, naar volle tevredenheid van beide kanten. Zelf vind ik dat oudere werknemers rust weten te brengen binnen een team, vaak tonen zij ook veel verantwoordelijkheidsgevoel en uit ervaring blijkt ook dat de jongere medewerkers weer veel van hen kunnen leren. Zo ontstaat er een mooie synergie, wat de werksfeer natuurlijk erg ten goede komt.”

Eerder werd al aangegeven dat een dame uit ons trainingstraject aangenaam verrast was vanwege de respectvolle en uitgebreide terugkoppeling op haar sollicitatie. Helaas een afwijzing, maar dan wel op zo’n manier dat de kandidaat in kwestie er begrip voor had. Om een afwijzing zodanig op te kunnen stellen, dat de kandidaat er ook nog iets mee kan en er zelfs enthousiast over is, moet je als recruiter of HR-manager een mensen-mens zijn. Wat maakt nu dat IMK Opleidingen zich hierin weet te onderscheiden?

Volgens Edith heeft dit, naast een groot gevoel voor mensen, vooral te maken doordat zij zelf de opleiding met diploma Human Resource Management B heeft gevolgd. “In het voorjaar van 2016 volgde ik vanuit interesse deze opleiding en kwam ik in contact met een van de andere deelnemers, een werkzoekende oudere dame die een scriptie moest schrijven over wat werkloosheid met haar deed. Haar verhaal inspireerde mij me verder te verdiepen in de problematiek van de 50+ werkzoekende. Het opende mij echt de ogen, en is de reden waarom ik altijd een goede feedback geef, ook als iemand niet de ideale kandidaat is. Dit geldt trouwens ook voor de jongere doelgroep hoor! Het is best een lastige markt voor de 50+ werkzoekende, maar soms passen zij juist wel binnen een organisatie en moet je verder kijken dan alleen leeftijd.”

Tips 

Heeft Edith nog waardevolle tips voor 50+ werkzoekenden? Die heeft ze inderdaad: “Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk op de hoogte blijft van automatisering en technologie. Ik zie regelmatig dat mensen een tijd werkzoekend zijn en dan de handigheid met bepaalde systemen verliezen of niet bekend zijn met nieuwe of herziene versies, zoals bijvoorbeeld PowerPoint, Prezi , Excel of bepaalde software. Zeker als je geen werk hebt, maar juist wel tijd, is het zaak om je te verdiepen in de vele mogelijkheden die bijvoorbeeld Google/Youtube biedt. Er is veel gratis informatie te vinden. Heb je wel de financiële draagkracht, volg dan cursussen op dit gebied. Dan hoeft de werkgever niet te beginnen met opfriscursussen en ben je direct inzetbaar. Een andere tip: bied aan om stage te lopen of vraag of je een maand mag meedraaien in de vorm van een proefplaatsing. Zo krijg je de kans je te bewijzen en doe je tegelijkertijd weer nieuwe vaardigheden op.”

Wilt u hierover met Edith van gedachten wisselen? Neem contact op met haar via 0172 – 42 34 56 of stuur een e-mail.

[maatwerk text=”Bekijk Edith’s afwijzingsmail” url=”https://www.imkopleidingen.nl/nieuws/” background=”#41b38e” color=”#ffffff”]

 

Edith kijk haar