16 januari 2024

“Ik vind het vaak lastig om nee te zeggen en ik geef niet snel mijn mening in groepen. Daarom wilde ik met mijn persoonlijke effectiviteit aan de slag.” Jos (HR-adviseur) werkt bij een webshop en sinds vorig jaar zijn ze bezig met coachend leiderschap. Ook Jos kreeg de vraag om kritisch naar zichzelf te kijken: in hoeverre functioneert hij al als een coachend leider? Dit was voor hem het startschot om te willen groeien in zijn rol en de tweedaagse training Persoonlijke Effectiviteit te volgen bij IMK Opleidingen.

Waarom koos je voor de cursus Persoonlijke Effectiviteit?

“Vanuit HR heb ik een dienende rol. Die rol past mij ook goed, maar daarin sloeg ik wel eens door. Dat gaat ten koste van jezelf. Ik ging altijd maar door, gaf mijn grenzen niet aan en voelde me vaak niet zeker genoeg om mijn mening te geven of tegen iemand in te gaan. Van mensen in mijn omgeving kreeg ik dat ook als feedback: “Wat blijf jij op de achtergrond”.  “Deze training heeft mij veel gebracht”, vertelt Jos. Sinds het volgen van de training ben ik echt veranderd. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. Ik durf meer, zeg meer, en ook mijn omgeving reageert nu anders op mij.”

Wat vond je sterk aan de training?

“Dat we in onze groep zo ontzettend veel hebben geleerd van elkaar. Door de verschillende persoonlijkheden  ging ik anderen beter begrijpen, maar anderen snapten mij ook beter. Het leidde tot wederzijdse inzichten tijdens de training: wat voor effect heeft mijn stijl op de ander?

Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens een oefening waarbij ik moest vertellen aan de groep waarom ik deze training deed. Ik zei dat ik het lastig vind om op de voorgrond te treden en dat ik de neiging heb om alleen maar te luisteren.” De groep gaf mij vervolgens feedback op mijn presentatie. Dat had een enorm effect op mij. “Jos, als je dit zo zit te vertellen in de groep, dan lijkt het helemaal niet alsof je zo bent. Want je verwoordt je doel en je mening heel duidelijk, je hebt gewoon een goed verhaal.” Dus dat gaf mij direct vertrouwen. Ik dacht echt bij mezelf: “Goh, ik kom blijkbaar best sterk over op anderen.”

Het was ook heel bijzonder hoe ontzettend snel er onderling vertrouwen was in onze groep. Dat we persoonlijke dingen durfden te delen. Dat kwam ook door onze trainer, die heel goed oog had voor iedereen. De impact van de training was daardoor nog groter.”

Wat heb je al succesvol kunnen toepassen of verbeteren?

Eigenlijk twee dingen. Ten eerste ben ik sterker geworden in het bewaken van mijn grenzen. Bijvoorbeeld door aan iemand te vragen: kun jij dit voor me doen? Ik weet nu dat anderen het meestal gewoon accepteren als ik ‘nee’ zeg en uitleg waarom iets nu niet lukt.

Ten tweede ben ik me tijdens overleggen veel bewuster van mijn eigen mening. De gedachte dat anderen iets waarschijnlijk toch al weten, of dat het er niet toe doet dat ik ook nog iets zeg, die ben ik grotendeels kwijt. Er mag nog steeds wel iets aan geschaafd worden, … maar ik ben goed op weg. Het zijn vaak de kleine momenten waarop ik die verandering bij mezelf merk. Dat komt ook doordat ik soms onverwacht fijne reacties terugkrijg: “Top dat je dit weet en aangeeft”. Ik blijk dus echt wel iets te melden te hebben.”

Met wat voor deelnemers volgde je de training?

“Ik werk zelf voor een webshop, maar anderen werkten bijvoorbeeld bij een bank, een logistiek dienstverlener, een technisch bureau en een smeermiddelen leverancier. Ook de variatie in leeftijd was leuk en interessant. Jonge mensen zijn vaak met andere vragen bezig dan iemand van mijn leeftijd.”

Ga je (dit jaar) mogelijk NOG een training volgen?

“Dit jaar gaat dat waarschijnlijk niet lukken, maar ik ga in de toekomst zeker nog een training volgen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, of coachend leiderschap.”

Meer informatie

Wil jij net zoals Jos de training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Bekijk de inhoud van de training.

Moeite om je uit te spreken en voor jezelf op te komen? Oefen in een veilige omgeving aan je sociale vaardigheden. Na afloop sta je sterker in je schoenen en werk je prettiger samen.

Ontdek de training
Training Persoonlijke effectiviteit - IMK Opleidigen