28 april 2015

Onderstaand artikel is door Etop Arbo-Academie opgenomen in hun cursusbrochure. Etop | Personeelsmanagement | IMK Opleidingen

‘Kennis is belangrijk, maar het toepassen ervan bepaalt het succes’. De focus bij IMK Opleidingen ligt vooral op het vergroten van inzicht en vaardigheden in plaats van alsmaar kennis vergaren. We praten met Marie-José Blijlevens, directeur van IMK Opleidingen.

IMK Opleidingen is een praktische opleider voor de werkvloer tot en met het middenkader voor met name middelgrote bedrijven. Het aanbod opleidingen en trainingen op het gebied van management en communicatie is groot. “Wij spelen in op zowel HR-medewerkers als Mbo-plussers, die als leidinggevenden op een gegeven moment constateren dat zij toch iets tekort komen. Met onze opleidingen versterken wij de positie van die cursist én je tilt tegelijkertijd hun organisatie op een hoger niveau. Wij leggen het accent op inzicht en vaardigheden. Vaak zie je dat mensen in een bepaalde functie zijn gerold en tot de ontdekking komen dat ze niet goed weten hoe om te gaan met bepaalde zaken. Wij leren ze zekerder te worden en steviger in hun schoenen te staan. In het verlengde hiervan ligt onze praktijkgerichte opzet. Vandaag geleerd = morgen toegepast. Het is allemaal erg concreet. Een ander pluspunt is de ervaringsuitwisseling onderling van de cursisten. Het is vaak een eyeopener dat zij in hun werk tegen dingen aanlopen, die anderen dus ook ervaren. Dat geeft herkenning. Onze trainers geven natuurlijk de kaders aan, maar de uitwisseling van ervaringen is bijzonder”, aldus Marie-José Blijlevens.

>> Lees het complete artikel in pdf. 

Leertraject verlengen

Waar IMK Opleidingen zich ook in weet te onderscheiden, is het lange leertraject ondanks de 2-daagse opzet van trainingen. “Als een cursist zich inschrijft, komt hij al op een online leerplatform. Je kunt er oefenen, er staan filmpjes en men kan in een gesloten groep met ‘leermaatjes’ chatten of bijvoorbeeld op stellingen reageren. Zo blijven cursisten aan de gang met de stof, ook ná volgen van een training of het behalen van een diploma.” Volgens Blijlevens is de toename van informeel leren een opvallende tendens in de markt. “Het gaat om het zogenaamde ‘70-20-10 leermodel’, dus minder stof in de klas en veel meer leren op de werkvloer. Dit verklaart onze stimulans van het gebruik van het IMK Leren Online platform”, legt de directeur uit.

Uitgeroepen tot beste opleider

Dat IMK Opleidingen de ontwikkelingen in de markt goed oppakt en het als opleider goed doet, blijkt wel uit de recente prijs die het instituut mocht ontvangen. Ze zijn afgelopen december uitgeroepen tot beste Management en HR Opleider met een 8,6 als eindcijfer. Meer dan 6.500 mensen hebben hun stem uitgebracht. Marie-José: “Wij zijn erg blij met deze prijs en het toont ook wel wat lef. De klant bepaalt namelijk. Hún stem telt.”

Etop vult goed aanBF_700px

Sinds zo’n 5 jaar neemt IMK Opleidingen trainingen van Etop af. Dit zijn de cursussen Casemanagement en Vertrouwenspersoon.
“Wij wilden jaren terug ons aanbod uitbreiden. Wij kozen ervoor om niet zelf te investeren in een eigen op te zetten cursus, maar om een samenwerkingspartner te zoeken die ons goed zou kunnen aanvullen. Etop is écht een specialist op Arbo. Qua visie en cultuur passen ze goed bij ons: wij houden allebei van korte lijnen en een hele praktische aanpak. Bij beide instituten staat áltijd die klant centraal: wat heeft hij/zij nodig? Dan kijk je daarna wel hoe je het intern organiseert… Ja, zowel op zakelijk vlak als in de omgang zijn we erg blij met Etop”, besluit Blijlevens.