1 februari 2018

Schiet u maar niet op in uw werk of kunt u de motivatie niet vinden? De meest belemmerende factor voor onze productiviteit ligt bij slecht management, blijkt uit onderzoek. Veel managers hebben ook een hekel aan managen.”

Gevraagd naar de grootste stoorzender in hun werk, wijzen Europeanen het vaakst naar hun management, blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener ADP. Het bedrijf ondervroeg 10.000 werknemers in Europa, waarvan 1.300 Nederlanders. Ongeveer een vijfde van de ondervraagde mensen noemt slecht management dodelijk voor hun productiviteit

Heel herkenbaar, vindt organisatiepsycholoog Kilian Wawoe dat. “Er is veel onderzoek gedaan naar waarom mensen weggaan op hun werk. Vaak wordt gedacht dat dat met geld te maken heeft, of secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar de baas is reden nummer 1, 2 en 3.”

‘Veel managers hebben hekel aan managen’

Een leidinggevende heeft op een hele directe manier invloed op je werk, maar ook op indirecte manier, legt hij uit. “Als bijvoorbeeld je computer niet deugt, ligt dat vaak ook aan het management, want die heeft er niet op tijd voor gezorgd dat je computer werd vervangen.”
Veel problemen ontstaan doordat goede vakmensen doorgroeien naar een leidinggevende rol. “Dan gaat het vaak mis. Zo iemand is eerst bijvoorbeeld een onderzoeker die helemaal gek is van het pantoffeldiertje, maar die moet dan als manager ineens interesse tonen in een collega die zwanger wordt, of een burn-out heeft. Daar heb je eigenlijk een heel ander profiel voor nodig. Veel managers hebben daarom ook een hekel aan managen.”

Eerste hulp voor doorgegroeide vakmensen

IMK Opleidingen is gespecialiseerd in trainingen en opleidingen voor juist deze doorgegroeide vakmensen. Want het is nogal een grote stap. Van medewerker met veel kennis en ervaring, naar een leidinggevende die alleen nog meewerkt wanneer het noodzakelijk is. Die zijn voormalige collega’s correct aanstuurt en weet te motiveren. Dat is een hele omslag en vergt behoorlijk wat inzet. Onze trainingen bieden inzicht en vaardigheden die direct op de werkvloer toegepast kunnen worden.

Management by walking away

Hoe kan een manager dan wel het beste uit zijn mensen halen? “Mensen bloeien op als ze ruimte krijgen om hun werk naar eigen inzicht in te vullen, en feedback krijgen”, zegt Wawoe. “Dat is de meest effectieve managementstijl, maar daar zijn veel leidinggevenden slecht in. Veel managers doen toch nog steeds aan management by walking away.” Eigenlijk is het heel simpel: medewerkers willen graag persoonlijke aandacht, en daar kun je als manager een grote rol in spelen. “Zeg het als er iets niet goed gaat of je wilt dat ze iets anders doen. Vraag hoe het gaat, en of ze niet teveel stress hebben. Feedback geven, luisteren naar mensen en aansturen is echt een vaardigheid.”

Kletsende collega’s

Naast het slechte management worden systemen en processen die tegenwerken en trage of inefficiënte technologie het vaakst genoemd als productiviteitskillers. In Nederland worden daarnaast afleidende collega’s vaak genoemd. Een op de tien werknemers zegt door alle stoorzenders zelden of nooit op volle kracht te kunnen werken.

Het meest gestoord worden mensen die in de verkoop-, media- en marketingbranche werken. Ook in de gezondheidszorg en detailhandel, catering en vrije tijd zeggen mensen niet het meeste uit hun werk te kunnen halen.


Training Praktisch leidinggeven op de werkvloer

Zekerder bouwen aan een slagvaardige, gemotiveerde ploeg

Bent u doorgegroeid naar een leidinggevende functie vanwege uw talent en harde werken? Naast uw eigen werk wordt u geacht de medewerkers aan te sturen; een heel nieuw vak. In de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer leert u verschillende leiderschapsstijlen flexibel in te zetten en ontwikkelt u leiderschapsvaardigheden als motiveren en stimuleren, delegeren en communiceren.

Lees meer over de training Praktisch leidinggeven op de werkvloer

 


Training De effectieve teamleider

Ontwikkel uw team door uzelf te ontwikkelen

Als teamleider moet u voortdurend switchen tussen rollen en taken. U heeft te maken met collega’s, klanten, leveranciers en het hogere management. Alles zelf willen doen is een beruchte valkuil. In de praktijkgerichte training De effectieve teamleider werkt u aan een aantal essentiële leiderschapsvaardigheden en competenties en ontwikkelt u uw persoonlijk leiderschap.

Lees meer over de training De effectieve teamleider

Authentiek leiderschap

De verdieping voor ambitieuze managers

Leiderschap begint bij uzelf. Zelfkennis over gedrag, communicatie en hoe u overkomt op anderen vormen een noodzakelijke basis. Van daaruit werkt u aan leiderschapsvaardigheden; welke leiderschapsstijl zet u wanneer in? Met de training Authentiek leiderschap verdiept u uw leiderschap en komt uw talent en uw team verder tot bloei.

Lees meer over de training Authentiek leiderschap

Bron: RTL Z via MSN.com