15 april 2025

Samen met de leidinggevenden maakte HR-adviseur Monique een programma om medewerkers die de pensioenleeftijd naderen, zo goed mogelijk te motiveren en te begeleiden. Helaas heeft dat niet bij iedereen hetzelfde effect. Wat nu? Lees hier wat je nog meer kunt doen.  

Wisselend succes

In de IMK-nieuwsbrief van november las HR-adviseur Monique ons artikel Hoe motiveer je medewerkers die de pensioenleeftijd naderen?. Ze nam de tips ter harte en maakte samen met de leidinggevenden een plan om oudere medewerkers zo vitaal en gelukkig mogelijk tot hun pensioen te laten werken.  

Bij een aantal medewerkers merkt ze duidelijk verschil, maar bij een aantal niet. Zij hebben er simpelweg niet zoveel zin meer in. De vraag is: hoe nu verder? Wat kun je als organisatie bieden als werken echt niet meer gaat?

Voordat je verdergaat

Als je merkt dat een oudere medewerker echt niet meer gemotiveerd is, kun je geneigd zijn om over te gaan tot andere maatregelen. Toch kan het zinvol zijn om eerst nog eens goed met de medewerker in gesprek te gaan.  

  • Wat is de reden dat de motivatie mist?  
  • Welke taken zou je nog wél energie voor hebben?  
  • Wat kunnen wij nog doen om het leuker te maken?  

Een goed en eerlijk gesprek kan helpen om boven water te krijgen wat er schort. Eventueel kun je overwegen om dit gesprek te voeren zonder aanwezigheid van de leidinggevende. Zeker als je vermoedt dat die een van de redenen is waarom het niet lekker loopt.   

Komen jij en de medewerker er écht niet uit? Dan kun je onderstaande opties bespreken.  

Mogelijkheden richting pensioen

Hoewel de mogelijkheden niet eindeloos zijn, kun je als werkgever toch wel wat doen om ongemotiveerde oudere medewerkers te ondersteunen. We zetten een aantal opties op een rijtje: 

1. Minder werken zonder pensioenverlies: deeltijdpensioen

Veel pensioenregelingen bieden de mogelijkheid om gedeeltelijk met pensioen te gaan zonder dat dit direct een grote invloed heeft op het totale pensioen. De medewerker gaat minder werken en combineert het verminderde salaris met pensioeninkomen. 

Hoe gunstig dit is hangt af van de pensioenregeling en cao. Soms blijft de pensioenopbouw gedeeltelijk doorlopen, waardoor het effect op de uiteindelijke uitkering beperkt is. 

2. Generatiepactregeling

Veel sectoren bieden een generatiepactregeling: oudere werknemers werken bijvoorbeeld 60-80% van hun uren, maar krijgen 80-90% van hun salaris en blijven 100% pensioen opbouwen. 

Zo krijgen oudere medewerkers meer vrije tijd zonder dat ze er financieel sterk op achteruit gaan. 

3. Regeling voor vervroegd uittreden (RVU)

Sinds 2021 is er een tijdelijke regeling waarbij werkgevers een vergoeding kunnen geven aan oudere werknemers die eerder willen stoppen met werken. Dit wordt de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) genoemd. 

  • Werkgevers mogen tot €2.182 bruto per maand (2024) belastingvrij vergoeden aan werknemers die eerder stoppen met werken. 
  • Dit geldt voor werknemers die maximaal 3 jaar voor hun AOW-leeftijd zitten. 

Zo kunnen werknemers eerder met pensioen zonder dat ze direct hun hele pensioen hoeven op te nemen.  

4. Aanvullende ontslagvergoeding 

Als werkgever kun je een regeling treffen met een medewerker om te stoppen met werken waarbij je als werkgever een financiële vergoeding verstrekt die het pensioenverlies (deels) compenseert.  

5. Werknemer vrijstellen van werk met (deels) behoud van salaris

De werknemer blijft in dienst, maar hoeft geen werkzaamheden meer uit te voeren. Dit kan met behoud van (een deel van) het salaris tot pensioen. Dit kan zinvol zijn als iemand anders de taken al overneemt en een ongemotiveerde werknemer de werksfeer negatief beïnvloedt. 

6. Semi-actieve rol

Je kunt met de medewerker afspreken dat hij of zij beschikbaar is op oproepbasis of bijvoorbeeld op bepaalde momenten waarbij de input van de medewerker van belang kan zijn.  

Welke optie is het beste?

Welke optie het beste is, hangt af van verschillende factoren:  

  • financiele middelen van de werkgever én de werknemer;  
  • pensioenregelingen, cao, wettelijke regelingen;  
  • de mate van motivatie van de medewerker en de impact daarvan op een team of organisatie;  
  • de mate waarin er behoefte is aan meer ruimte voor jongere medewerkers die toe zijn aan een volgende stap.  

Het beste is natuurlijk om eerst te proberen om de medewerker te helpen om de motivatie te (her)vinden voor het werk. De tips in dit artikel kunnen je helpen: Hoe motiveer je medewerkers die de pensioenleeftijd naderen? 

Zelf aan de slag?

Als je op de HR-afdeling werkt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijkheden die je vanuit jouw rol hebt om werknemers zo goed mogelijk te begeleiden. In de opleiding Human Resource Management A leg je de basis met modules over cultuur en gedrag, personeelsinstrumenten, personeelsbeheer en nog veel meer.  

Bereid je voor op de verschillende uitdagingen van het HR-vak. Download deze gids volop praktische handvatten en informatie.

Download de whitepaper
Whitepaper-StartHR-featuredimg