16 juli 2015

Wat past meer bij u: ‘zo ben ik nu eenmaal’ of ‘wie niet waagt, die niet wint’
Schrijver Steven Covey maakt onderscheid tussen reactief en proactief gedrag. Dit geeft het verschil aan tussen mensen die weinig of juist veel invloed hebben in bepaalde situaties.

Reactieve mensen richten zich vooral op hun cirkel van betrokkenheid. Ze letten in eerste instantie op de zwakheden van anderen, op problemen in hun omgeving en op omstandigheden waaraan ze weinig of niets kunnen doen. Ze beschuldigen anderen en voelen zichzelf steeds meer slachtoffer. Met een dergelijke gerichtheid genereren ze veel negatieve energie. Bovendien verwaarlozen ze de dingen waarop ze echt invloed kunnen uitoefenen. Het gevolg daarvan is dat hun cirkel van invloed kleiner wordt.

Proactieve mensen richten zich vooral op hun cirkel van invloed. Zij spannen zich in voor zaken waaraan ze echt iets kunnen doen. Ze hebben een positieve energie die zich steeds verder uitstrekt en hun cirkel van invloed vergroot.

Het wordt duidelijker met onderstaand model. De witte cirkel is de cirkel van betrokkenheid. De grijze cirkel is de cirkel van invloed.

Proactief en reactief

 

Hieronder ziet u aan de hand van enkele gedachten het verschil tussen reactief en proactief.

Reactief

Proactief

Wie hoog springt, valt diep.

Je kunt nu eenmaal niet alles willen.

Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.

Zo ben ik nu eenmaal.

Hij maakt me zo kwaad.

Ik kan het niet.

Ik moet.

Als ik maar…

Ik kan er niets aan doen.

Die niet waagt, die niet wint.

Grijp je kansen.

Je bent de architect van je eigen loopbaan.

Ik kan het ook anders aanpakken.

Ik bepaal zelf mijn gevoelens.

Ik kan kiezen.

Ik geef daaraan de voorkeur.

Dat ga ik doen.

Laat ik eens kijken of er alternatieven zijn.

 

Dit onderwerp komt in verschillende trainingen en opleidingen aan bod. U kunt denken aan de opleiding Middle Management A, de trainingen Persoonlijke effectiviteit en Timemanagement en stresspreventie. Ook bij maatwerktrainingen werken we regelmatig met de cirkel van invloed. Wilt u meer weten? Neem contact op met onze studieadviseurs Christa van der Velden en Lieke van der Kroon via 0172 – 42 34 56 of stuur een e-mail naar Studieadvies@imkopleidingen.nl. Zij staan graag voor u klaar.

 

“Als je doet wat je altijd gedaan hebt, dan krijg je wat je altijd gekregen hebt.”