12 maart 2024

De ideale medewerker heeft passie voor zijn vak en voert zijn werk uit met een lach op zijn gezicht. Hoe ontdek je waar jouw medewerkers en stagiairs intrinsiek gemotiveerd voor zijn? En hoe stimuleer je om er meer uit te halen? 

Wat is intrinsieke motivatie?

Wanneer je intrinsieke motivatie hebt, doe je iets omdat je het graag wilt doen. De motivatie komt van binnen uit. Niemand hoeft je aan te sporen om het te doen. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, kost het je bijna geen energie. Sterker nog: je krijgt er energie van!

Wat is extrinsieke motivatie?

Het tegenovergestelde van intrinsiek is extrinsieke motivatie. Je wordt van buitenaf geprikkeld om iets te doen. Bijvoorbeeld omdat je er geld voor krijgt, of omdat er nadelige gevolgen zijn wanneer je iets niet doet. Zodra de externe prikkel verdwijnt, is de motivatie ook weg.

Intrinsieke motivatie in je werk

Hoe mooi zou het zijn als je iets doet wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt en waar je ook nog eens geld voor krijgt? Dat noemen ze nou ‘van je hobby je werk maken’.

Als organisatie wil je het liefst medewerkers in dienst hebben die intrinsiek gemotiveerd zijn. Het zijn enthousiaste, betrokken, harde werkers met passie voor hun vak. Ze voeren hun werk met een lach uit en hun positiviteit straalt af op collega’s en klanten. Keertje overwerken of een dienst overnemen van een zieke collega? Geen probleem!

Tips om intrinsieke motivatie te stimuleren

Wil je graag dat medewerkers en stagiairs kunnen ontdekken waarvoor ze intrinsiek gemotiveerd zijn? Deze tips helpen leidinggevenden daarbij.

1. Ga het gesprek aan

Vraag je medewerkers waar ze enthousiast van worden binnen hun werk en waar minder. Het lijkt zo simpel, maar toch wordt het vaak vergeten. Loop tijdens 1-op-1 gesprekken de verschillende onderdelen van het werk door. Zoom daarbij ook in op details.

2. Zorg voor voldoende uitdaging

Elke dag hetzelfde doen is voor iedereen saai. En taken uitvoeren die geen uitdaging bieden, gaat ook vervelen. Zorg daarom voor wat uitdaging in het werk. Stuur monteurs naar opdrachten die nieuw voor ze zijn en laat ze zelfstandig problemen oplossen waar ze nog niet eerder mee te maken hebben gehad.

3. Voldoende afwisseling

Zorg voor afwisseling in het werk. Laat installateurs bijvoorbeeld niet tien keer dezelfde installatie doen op verschillende locaties, maar zorg voor afwisseling in de werkzaamheden.

4. Geef het goede voorbeeld

Laat zien dat jij ook nieuwe dingen probeert binnen je vak en deel waarvan je enthousiast wordt binnen je werk. Goed voorbeeld doet volgen!

5. Stimuleer ontwikkeling

Tijdens een training doe je allerlei nieuwe inzichten op. Je deelt ervaringen met andere deelnemers in hetzelfde vakgebied en doet nieuwe kennis en vaardigheden op. Stimuleer deze ervaringen bij je medewerkers en vraag na afloop wat ze geleerd hebben en waarvan ze energie kregen.

Intrinsieke motivatie herkennen bij medewerkers en stagiairs

Voor leidinggevenden is het slim om in de gaten te houden voor welke taken medewerkers of stagiairs intrinsiek gemotiveerd zijn. Wellicht kun je ze deze taken vaker toebedelen.

Dit zijn de punten om op te letten:

  • Plezier bij de uitvoering – Je merkt dat een teamlid het leuk vindt om een bepaalde taak uit te voeren. Hij werkt hard, lijkt de tijd te vergeten wanneer hij ermee bezig is en praat met enthousiasme wanneer je vraagt hoe het gaat.
  • Niet stoppen bij tegenslagen – Een intrinsiek gemotiveerde collega gaat door ondanks tegenslagen. Niet met zuchten en steunen, maar met nieuwsgierigheid om het probleem te overkomen.
  • Wil graag door blijven werken – Om 10 voor 5 begint je stagiair niet langzaam met afsluiten, maar merk je dat hij het jammer vindt dat de werkdag er bijna op zit. Merk je dit op? Vraag dan waar hij nog zo druk mee is.
  • Ook in privétijd ermee bezig – Je collega is ook in zijn vrije tijd bezig met datgene waar hij op zijn werk voor betaald wordt. Een programmeur werkt bijvoorbeeld ook aan de code van een zelfgebouwde app en een installateur is altijd op zoek naar mogelijkheden om zijn huis verder te verduurzamen.
  • Drang naar ontwikkeling – Een medewerker wil zich graag verder ontwikkelen in het vakgebied waarbinnen hij werkzaam is. Het opleidingsbudget gaat elk jaar op aan een relevante training of cursus – daar hoef je echt niet naar te vragen.

Intrinsieke motivatie gevonden?

Wanneer je merkt dat een medewerker of stagiair intrinsiek gemotiveerd is voor een bepaalde taak of onderdeel van het werk, kun je hier meer aandacht aan besteden.

1. Takenpakket aanpassen

In de ideale wereld laat je werknemers alleen doen wat ze leuk vinden. Maar dat is natuurlijk niet reëel. Wel kun je het takenpakket aanpassen, zodat ze méér doen waarvoor ze gemotiveerd zijn.

Als een installateur bijvoorbeeld vooral energie krijgt van het plaatsen van warmtepompen, kun je hem vaker inroosteren bij dit soort klussen. Collega’s die meer affiniteit met zonnepanelen hebben, geef je daar juist wat meer van. Zorg wel dat andere collega’s niet de dupe worden en alle ‘rotklusjes’ moeten doen.

2. Ontwikkeling sturen

Ook kun je samen een ontwikkelplan opstellen waarin de gevonden passie van de medewerker centraal staat. Samen ontdek je hoe hij de functie van zijn dromen kan bereiken en welke ontwikkeling daarvoor nodig is.

Stuur de ontwikkeling als werkplekbegeleider

Wil je meer leren over het ontdekken van intrinsieke motivatie bij je stagiairs en nieuwe medewerkers? Tijdens de training Werkplekbegeleider ontwikkel je de belangrijkste vaardigheden om stagiaires, collega’s en zij-instromers zo goed mogelijk te begeleiden en te enthousiasmeren over het vak.

Ontwikkel de belangrijkste vaardigheden om stagiaires, collega’s en zij-instromers zo goed mogelijk te begeleiden en te enthousiasmeren over het vak.

Ontdek de cursus
Wat doet een stagebegeleider - IMK Opleidingen