27 januari 2016

Coördinator worden van mijn team, kan ik dat wel?

Onze eigen medewerker Tessa van Dam kreeg vorig jaar de vraag of ze coördinator wilde worden van haar afdeling Support. Ze voelde zich best vereerd, maar twijfelde ook of ze dat wel kon. Uiteindelijk is ze de uitdaging aangegaan. Ze had wel behoefte aan wat handvatten voor het leidinggeven en startte daarom al snel met onze opleiding Middle Management A.

Nauwelijks nog tijd voor eigen werk

Tessa: “In het begin, als een medewerker bij me kwam met een probleem, dan loste ik het vaak zelf even op. Dat was sneller dan uitleggen en begeleiden en ik had nog zoveel ander werk liggen. Door de opleiding ben ik me hiervan bewust geworden en ook van het gevolg daarvan. Een volgende keer dat de medewerker een vraag of probleem heeft, komt hij weer bij me. Hij wordt niet gestimuleerd om zelf over een oplossing na te denken. Vervolgens ben ik een groot deel van mijn tijd kwijt aan het helpen van de medewerkers uit mijn team. Ik heb nauwelijks nog tijd voor mijn eigen werk.

“Ik besef nu pas écht: ik ben coördinator en anderen zien mij ook zo.”

Tijdens de opleiding merkte ik dat bijna iedereen uit de groep dit herkende. Ook voor hun gevoel was het veel sneller om dingen zelf te doen, als je tenminste naar de korte termijn keek. Maar we begonnen in te zien dat het voor de langere termijn beter is om de medewerker zelf over een oplossing te laten nadenken. Medewerkers worden zelfstandiger en hun zelfvertrouwen groeit. Zij krijgen daardoor meer plezier in hun werk en ik heb tijd over voor andere dingen.

Verandering niet van één op andere dag

Dit is niet iets wat ik van de ene op de andere dag kon veranderen. De eerste stap was dat ik me ervan bewust werd. Vervolgens heb ik tijdens de opleiding geleerd welke stijlen van leiderschap er zijn en welke ik het beste wanneer kan inzetten. Dat gaat me steeds beter en natuurlijker af. Door de opleiding besef ik pas écht dat ik nu coördinator ben en dat anderen mij ook zo zien. Ze komen met vragen naar me toe; ik ben voor hen het aanspreekpunt. Én ik merk dat ik het nog leuk vind ook.

Toen mij vorig jaar gevraagd werd om coördinator te worden van ons team, had ik eerlijk gezegd geen idee waar ik ja op had gezegd. Ik zag die rol niet zo in mezelf. Ik vond het best bijzonder dat een ander dat wel in mij zag. Ik werd niet voor niets voor deze functie gevraagd. Tijdens de opleiding heb ik me in de rol als leidinggevende ontwikkeld. Het is een continu proces; ik leer nog steeds veel. Ik vind het vooral leuk om terug te horen van mijn eigen leidinggevende dat ze ziet dat ik gegroeid ben.”

Lees meer over de opleiding Middle Management A met diploma