22 juni 2023

Wat kan je verwachten als je bij ons een cursus, training of opleiding gaat volgen? Oud-deelnemer Thijs Maas van Superfietsen neemt je stap voor stap mee aan de hand van zijn eigen ervaring. Hij volgde onze cursus Starten met leidinggeven. Hoe maakte hij zijn keuze? Hoe verliep de voorbereiding en wat vond hij van de trainingsdagen? En natuurlijk: hoe lukt het hem om zijn nieuwe kennis in de praktijk te brengen?

“Weet je wat vooral fijn is om te merken? Ik kan dit!”

Je loopt ergens tegenaan - IMK Opleidingen

1. Je loopt ergens tegenaan

Thijs: “Ik werk bij een webshop. Toen één van de managers vertrok, werd ik gevraagd om hem op te volgen. Ik weet veel over de webshop en ik had vaak een coördinerende rol in projecten, zoals de taakverdeling en planning maken. Ik zag het wel zitten, maar wist ook dat leidinggeven wel even iets anders is. Beleid, personeelszaken, mensen aansturen in je team. Hoe zou ik dat aanpakken?”

2. Training zoeken

Training zoeken - IMK Opleidingen
“Ik ging op zoek naar een goede opleiding. Tja, waar begin je dan? Op mijn zoekwoorden ‘beginnen met leidinggeven’ kwam ik al snel de tweedaagse cursus bij IMK Opleidingen tegen. Vooral de stap maken van ‘gewoon collega’ naar leidinggevende sprak me aan. Mijn manager steunde me: “Zo’n praktische training gaat je helpen, dan krijg je ook voorbeelden en verhalen van anderen.” En dus heb ik me via de website aangemeld. Dat gaat heel simpel, je kiest zelf de datum en plaats waar je de cursus wilt volgen.”

3. Online voorbereiden

Online voorbereiden - IMK Opleidingen
“In september was de eerste dag. Van tevoren kon ik op de portal IMK Leren Online al wat dingen bekijken. Een stukje theorie over DISC en ander lesmateriaal. Ik denk dat ik daar in totaal 3 of 4 uur mee bezig ben geweest. Ook handig: alle deelnemers konden zich daar alvast voorstellen aan elkaar en een foto uploaden. Dan is de drempel toch lager als je voor de eerste keer de cursusruimte binnenstapt.”

4. De cursus volgen

De training - IMK Opleidingen
“Die voorbereiding vond ik zelf fijn, maar ik bleek de enige die dat had gedaan! De trainer pakte dit meteen als voorbeeld, want het zegt iets over onze stijl. Ik had een vraagstuk online ingeleverd en hier gingen we op in, met behulp van de theorie. Het ging vooral om het aanspreken van teamleden, bijvoorbeeld als iemand een deadline niet haalt. Daarnaast zagen we filmpjes met acteurs, waardoor de DISC-types echt tot leven kwamen. Die eerste trainingsdag was super leerzaam. We kregen tips om op het werk mee aan de slag te gaan.”

5. In de praktijk

In de praktijk - IMK Opleidingen
“Terug op het werk was het dus tijd om te oefenen. Dat wilde ik niet te opzichtig doen. Zo van: “Hij is op cursus geweest en nu doet hij ineens dingen anders”. Wat ik tof vond: ik herkende en snapte de stijlen van mijn teamleden veel beter! De ene persoon heeft bijvoorbeeld behoefte aan details en die wil graag alles plannen, de ander laat je juist meer vrij. Na vijftien dagen ‘experimenteren’ had ik mijn tweede trainingsdag. Daar kon ik mijn ervaringen delen met de groep en de trainer.”

6. Na afloop

Na afloop - IMK Opleidingen“Sinds de training bekijk ik situaties van meerdere kanten. Ik snap ook beter hoe je mensen motiveert. Ik moet soms nog wel eens over een drempel heen, bijvoorbeeld in het aanspreken van mensen. Sommige collega’s zijn vrienden en dan is het lastig om grenzen aan te geven. Gelukkig kan ik ook nog dingen opzoeken op de online portal. Verder heb ik gemerkt: je doet leidinggeven er niet even ‘bij’. Maar wat helpt: niet alles waar ik verantwoordelijk voor ben, hoef ik zelf te doen. Wie wat doet, is aan mij. En weet je wat vooral fijn is om te merken sinds ik de cursus heb gevolgd? Ik kan dit!”

Cursus volgen bij IMK Opleidingen

Wil je net als Thijs ook een cursus, training of opleiding volgen? Bekijk ons gehele aanbod en maak jouw keuze. Al onze trainingen en opleidingen zijn ook als maatwerk of incompany training aan te bieden. Interesse? Neem hiervoor contact op met onze studieadviseurs via 0172 – 42 34 56.

Meest gestelde vragen over een cursus volgen

Wordt iedere training zowel online als klassikaal aangeboden?

Zoals je kunt zien op onze website, bieden we het grootste deel van onze trainingen en opleidingen zowel online als klassikaal aan. Maar niet alles. Het belangrijkste is dat jij kunt leren in een omgeving die het meest bijdraagt aan jouw groei. Daarom biedt IMK Opleidingen bijvoorbeeld ook ‘werkplekleren & opleiden’ aan. Maar denk ook aan individuele coaching. Kortom: de vorm van de training of opleiding hangt af van de ontwikkelvraag van jou en je organisatie.

Mijn opleiding bestaat uit meerdere dagen. Kan ik in de tussentijd contact opnemen met mijn trainer als ik vragen heb? En na afloop?

Via de portal ‘IMK Leren Online’ kun je voorafgaand en tijdens je training of opleiding contact leggen met de andere deelnemers en de trainer. De portal heeft een chatfunctie, en je kunt een mail sturen aan je trainer met een specifieke (of persoonlijke) vraag. Ook na afloop kun je nog een jaar gebruik blijven maken van de portal.

Ik blijf twijfelen welke training of opleiding het beste bij mij past. Hoe maak ik de juiste keuze?

We snappen dat de keuze soms lastig is. Heb je de beschrijvingen van de opleidingen gelezen op onze website of in de studiegids? Als je op zoek bent naar een persoonlijk studieadvies, kun je ook telefonisch contact opnemen met onze studie- en maatwerkadviseurs. Zij staan graag voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden.

(Tel: 0172 – 42 34 56)