17 april 2023

Veel bedrijven vinden het belangrijk dat hun medewerkers zich blijven ontwikkelen. Veelal is er ook budget beschikbaar voor in de vorm van opleidingsbudget. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een cursus volgen voor je werk?

Cursus volgen voor je werk

In sommige branches en organisaties stellen werkgevers het verplicht om cursussen te volgen. Bijvoorbeeld om kennis up-to-date te houden, om regels rondom veiligheid aan te leren of om bij te blijven bij technologische ontwikkelingen. Deze cursussen worden betaald door de werkgever en vinden plaats tijdens werktijd.Talent - IMK Opleidingen

Ook stellen veel organisaties een opleidingsbudget beschikbaar en worden medewerkers actief gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld met een persoonlijk ontwikkelingsplan. Een cursus volgen voor werk is dan vrijblijvend, maar heeft toch veel voordelen.

Voordelen van het volgen van een cursus voor je werk

 1. Nog beter worden in je huidige baan: ook al heb je nog zoveel ervaring, er zijn altijd nieuwe dingen om te leren. Denk aan betere computervaardigheden, beter leren communiceren, leren opkomen voor jezelf, beter omgaan met je tijd of het ontwikkelen van specifieke vaardigheden die je helpen bij je werk.
 2. Kennis en vaardigheden up-to-date houden: een cursus volgen ondersteunt het concept van een leven lang leren, wat belangrijk is om bij te blijven in de snel veranderende wereld van vandaag.
 3. Loopbaanontwikkeling: Het volgen van een cursus kan je helpen om hogerop te komen in je huidige baan of in aanmerking te komen voor een andere functie. Je komt bijvoorbeeld in aanmerking voor een promotie waardoor je meer gaat verdienen.
 4. Sparren met vakgenoten: Tijdens een cursus kom je andere vakgenoten tegen van buiten het bedrijf. Interessant om ervaringen mee uit te wisselen en kennis te delen.
 5. Prikkel je creativiteit: Leren maakt je creatiever waardoor je sneller nieuwe oplossingen kunt bedenken en innovatiever wordt.
 6. Diploma: Met sommige cursussen kun je een certificaat of diploma halen waarmee je je expertise in je vakgebied aantoont.
 7. Meer waarde als werknemer: Je leert nieuwe vaardigheden waardoor je meer waarde kunt toevoegen op de arbeidsmarkt.
 8. Onderscheiden ten opzichte van concullega’s: Het toevoegen van relevante cursussen aan je cv kan je onderscheiden van andere kandidaten bij het solliciteren naar een baan.
 9. Ander vakgebied betreden: Het volgen van een cursus kan je helpen bij het maken van een carrièreswitch.
 10. Persoonlijke ontwikkeling: Het volgen van een cursus kan je zelfvertrouwen en zelfbewustzijn vergroten. Daar heb je buiten je werk ook veel aan!
 11. Nieuwe kijk op dingen: Het volgen van een cursus geeft je nieuwe inzichten, ideeën en ervaringen die je leven verrijken.
 12. Verbreed je wereldbeeld: Door jezelf bloot te stellen aan nieuwe ideeën en kennis, kan je je wereldbeeld verruimen en meer empathie ontwikkelen voor anderen met verschillende achtergronden en ervaringen.
 13. Stress verminderen: Het leren van nieuwe vaardigheden kan helpen om stress te verminderen, omdat het je gedachten kan afleiden van de dagelijkse beslommeringen en je focus kan verleggen naar iets productiefs.
 14. Makkelijker leren: Het volgen van een cursus kan je helpen om effectievere leertechnieken en studiegewoonten te ontwikkelen, waardoor je in de toekomst beter in staat bent om nieuwe informatie te absorberen.
 15. Ontwikkel discipline: Het succesvol afronden van een cursus vereist vaak discipline en doorzettingsvermogen, wat waardevolle eigenschappen zijn die je in andere aspecten van je leven kunt toepassen.
 16. Maak van je hobby je werk: Een cursus kan helpen om meer uit je hobby of passie te halen: misschien kun je er wel je beroep van maken!
 17. Vrijetijdsbesteding: Een cursus volgen kan een zinvolle en productieve manier zijn om je vrije tijd te besteden.
 18. Sociaal: Het volgen van een cursus kan je in contact brengen met mensen dezelfde interesses delen, wat kan leiden tot nieuwe vriendschappen en sociale kringen.
 19. Inspireer anderen: Met het volgen van een cursus laat je zien dat je je persoonlijk ontwikkelt en daarmee geef je een goed voorbeeld aan anderen (zoals kinderen, familie, vrienden en collega’s) en inspireer je hen ook.

Wie zijn wij?

IMK Opleidingen is de beste opleider voor doorgroeiers. Onze focus ligt op praktisch ingestelde bedrijven. We bieden meer dan 60 trainingen en opleidingen aan binnen onderstaande thema’s:

Klik op het thema dat je aanspreekt en bekijk onze trainingen. Volg jij binnenkort een cursus voor je werk bij ons?

Vrijblijvend studieadvies

Wil je graag een cursus volgen voor je werk, maar weet je niet goed welke bij je past? Bespreek dan gratis en vrijblijvend je leerwensen met ons studieadviseurs. Ze helpen je graag en zijn te bereiken via 0172 – 42 34 56 of advies@imkopleidingen.nl.

Veelgestelde vragen

Waar zijn cursussen goed voor?

Cursussen volgen heeft meerdere voordelen: je leert natuurlijk nieuwe vaardigheden en doet nieuwe kennis op. Daarmee kun je bijvoorbeeld promotie maken of makkelijker een andere baan vinden. Maar het heeft ook voordelen voor je mentale gezondheid, je doet nieuwe inzichten op en je leert nieuwe mensen kennen die met hetzelfde bezig zijn als jij.

Wat heb je aan een cursus?

Het ligt eraan wat je met een cursus wilt bereiken. Wil je een nieuwe baan of wil je meer geld verdienen? Wil je gelijkgestemden leren kennen? Een nieuwe passie ontdekken? Afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken met een cursus kun je bepalen wat je aan een cursus hebt.

Wat is de reden om een cursus te volgen?

Een cursus volgen helpt je ontwikkelen. En dat is altijd positief. Groeien kan op verschillende gebieden: vakinhoudelijk of juist op het gebied van softskills.