17 april 2023

Gaat Marco een cursus volgen of speelt er iets anders?

07.30 uur: Onderweg naar zijn werk schiet het Marco ineens te binnen. Vandaag werkt hij 12,5 jaar voor de zaak! Hij is benieuwd of er iets georganiseerd is. Misschien koffie met taart? Een cadeaubon? Of geldt dat niet voor 12,5 jaar? Nou ja, hij komt er zo wel achter.

09.30 uur: Hij checkt zijn e-mail en haalt nog een kop koffie. Niemand heeft nog iets gezegd over zijn jubileum.

10.00 uur: Zijn telefoon gaat, het is zijn leidinggevende. Ze vraagt of hij bij haar naar binnen kan lopen. Daar zal je het hebben, denkt hij!
Hij gaat gelijk, want hij is best nieuwsgierig naar wat zijn leidinggevende hem te vertellen heeft.

Inhoudsopgave

 1. Wordt het niet eens tijd…
 2. Voordelen van het volgen van een cursus voor het werk
 3. Nog meer redenen om een cursus te volgen
 4. Vrijblijvend studieadvies

Wordt het niet eens tijd…

Samen in gesprek - IMK OpleidingenHij klopt op de deur van zijn leidinggevende.
“Dat is snel!”, zegt ze.
“Ja, ik was nieuwsgierig”.
“Dat kan ik me voorstellen, zo vaak gebeurt het niet dat ik je uitnodig om even langs te komen”.
“Nee, het is een speciale dag”.
“Dat klopt! Mag ik je eerst feliciteren met je jubileum? Fantastisch dat je al zo lang bij ons werkt! We vieren het straks met een kop koffie en een lekker stuk taart. Maar ik wil ook iets anders met je bespreken.”
“Oh?”
“Ja. Tijdens die 12,5 jaar heb je je werk naar volle tevredenheid gedaan en daar zijn we heel blij mee. Toch denk ik dat het goed is als je een volgende stap gaat zetten.”
Hij schrikt, ze gaan hem toch niet ontslaan?
“Je hoeft niet te schrikken, ik wil dat je gaat nadenken over een opleiding, cursus of training waarmee je je verder kunt ontwikkelen. Het kan zijn dat je daarna een volgende stap kunt zetten binnen de organisatie, maar dat hoeft niet per se. Maar ik vind het wél belangrijk dat je nieuwe dingen gaat leren.”
Hij zucht. Aan de ene kant van opluchting, aan de andere kant omdat hij helemaal geen zin heeft om iets anders te gaan doen. Zijn leidinggevende ziet het en vraagt wat er is. Marco besluit eerlijk te zijn.
“Ik heb het naar mijn zin, ik ben goed in wat ik doe en ik zou niet weten wat ik zou moeten leren.”
Zijn leidinggevende knikt begrijpend.
“Is het een idee om een lijstje te maken van voordelen van het volgen van een cursus? Misschien dat je er dan anders over gaat denken.”
Ze gaan aan de slag. Zijn leidinggevende gaat staan en schrijft op een flipover:

Voordelen van het volgen van een cursus voor het werk

 1. Nog beter worden in je huidige baan: ook al heb je nog zoveel ervaring, er zijn altijd nieuwe dingen om te leren. Denk aan betere computervaardigheden, beter leren communiceren of beter opkomen voor jezelf.
 2. Je komt andere vakgenoten tegen van buiten het bedrijf. Interessant om ervaringen mee uit te wisselen en kennis te delen.
 3. Leren maakt je creatiever waardoor je sneller nieuwe oplossingen kunt bedenken en innovatiever wordt.

Hij moet toegeven: eigenlijk is het misschien wel leuk om een cursus te volgen… Hij heeft ook wel eens het idee dat hij een beetje achterloopt en moeite heeft om nieuwe ontwikkelingen bij te houden.
Ze brainstormen door:

 1. Het volgen van een cursus kan je helpen om hogerop te komen in je huidige baan of in aanmerking te komen voor een andere functie. Je komt bijvoorbeeld in aanmerking voor een promotie waardoor je meer gaat verdienen.
 2. Met sommige cursussen kun je een certificaat of diploma halen waarmee je je expertise in je vakgebied aantoont.

Na een kwartier zijn ze toe aan koffie en de beloofde taart. Zijn leidinggevende vraagt of hij er verder over wil nadenken en dat ze er een week later opnieuw over zullen praten.

Aan het einde van de toch wel bijzondere werkdag komt hij thuis. Tijdens het avondeten vertelt hij wat er die dag gebeurde. Zijn partner wordt helemaal enthousiast: “Dat is toch geweldig! Laten we nog eens verder nadenken wat voordelen kunnen zijn. Misschien dat ik ook wel een training wil gaan volgen.

Nog meer redenen om een cursus te volgen

Zijn partner werkt al lang voor een bank maar denkt er ook wel eens over na om iets anders te gaan doen. Ze komen op redenen als:
Talent - IMK Opleidingen

 1. Je leert nieuwe vaardigheden waardoor je meer waarde kunt toevoegen op de arbeidsmarkt.
 2. Het toevoegen van relevante cursussen aan je cv kan je onderscheiden van andere kandidaten bij het solliciteren naar een baan.
 3. Het volgen van een cursus kan je helpen bij het maken van een carrièreswitch.
 4. Op haar werk is veel aandacht voor een Leven lang leren: een cursus volgen ondersteunt het concept van een leven lang leren, wat belangrijk is om bij te blijven in de snel veranderende wereld van vandaag.

Hij geeft aan dat dat voor hem niet speelt: hij heeft het naar zijn zin op zijn werk en is niet per se op zoek naar iets anders. Aan de andere kant is het misschien ook wel goed om eens in zichzelf te investeren.
Samen met zijn partner brainstormt hij nog even verder wat nog meer voordelen kunnen zijn van een cursus.

 1. Het volgen van een cursus kan je zelfvertrouwen en zelfbewustzijn vergroten, wat bijdraagt aan persoonlijke groei en ontwikkeling.
 2. Het volgen van een cursus geeft je nieuwe inzichten, ideeën en ervaringen die je leven verrijken.
 3. Je verbreedt je wereldbeeld. Door jezelf bloot te stellen aan nieuwe ideeën en kennis, kan je je wereldbeeld verruimen en meer empathie ontwikkelen voor anderen met verschillende achtergronden en ervaringen.
 4. Het leren van nieuwe vaardigheden kan helpen om stress te verminderen, omdat het je gedachten kan afleiden van de dagelijkse beslommeringen en je focus kan verleggen naar iets productiefs.
 5. Het volgen van een cursus kan je helpen om effectievere leertechnieken en studiegewoonten te ontwikkelen, waardoor je in de toekomst beter in staat bent om nieuwe informatie te absorberen.
 6. Het succesvol afronden van een cursus vereist vaak discipline en doorzettingsvermogen, wat waardevolle eigenschappen zijn die je in andere aspecten van je leven kunt toepassen.
 7. Een cursus kan helpen om meer uit je hobby of passie te halen: misschien kun je er wel je beroep van maken!
 8. Een cursus volgen kan een zinvolle en productieve manier zijn om je vrije tijd te besteden.
 9. Het volgen van een cursus kan je in contact brengen met mensen dezelfde interesses delen, wat kan leiden tot nieuwe vriendschappen en sociale kringen.
 10. Met het volgen van een cursus laat je zien dat je je persoonlijk ontwikkelt en daarmee geef je een goed voorbeeld aan anderen (zoals kinderen, familie, vrienden en collega’s) en inspireer je hen ook.

Hij merkt dat hij zo langzamerhand echt wel warmloopt voor het idee om weer eens te gaan leren. Hij kan in elk geval eigenlijk geen tegenargumenten meer bedenken. Nu nog kiezen welke cursus geschikt zou zijn.

Een paar dagen later spreekt hij zijn leidinggevende weer. Hij bedankt haar voor het eerdere gesprek en geeft dat hij graag een training wil volgen. En dat hij volgende week graag zou willen sparren wat goed bij hem zou passen en hoe het interne opleidingsbudget daarvoor ingezet kan worden.
En, zijn vrouw gaat ook een cursus volgen!

Vrijblijvend studieadvies

Twijfel jij nog wat het nut is van het volgen van een cursus? In dit artikel vind je 19 voordelen: sommige daarvan zijn vast bekend, andere zijn wat verrassender en out of the box. Wil je een vrijblijvend studieadvies? Dat kan! Neem dan contact op met onze studieadviseurs, ze helpen je graag! Ze zijn te bereiken via 0172 – 42 34 56 of studieadvies@imkopleidingen.nl.

Veelgestelde vragen

Waar zijn cursussen goed voor?

Cursussen volgen heeft meerdere voordelen: je leert natuurlijk nieuwe vaardigheden en doet nieuwe kennis op. Daarmee kun je bijvoorbeeld promotie maken of makkelijker een andere baan vinden. Maar het heeft ook voordelen voor je mentale gezondheid, je doet nieuwe inzichten op en je leert nieuwe mensen kennen die met hetzelfde bezig zijn als jij.

Wat heb je aan een cursus?

Het ligt eraan wat je met een cursus wilt bereiken. Wil je een nieuwe baan of wil je meer geld verdienen? Wil je gelijkgestemden leren kennen? Een nieuwe passie ontdekken? Afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken met een cursus kun je bepalen wat je aan een cursus hebt.

Wat is de reden om een cursus te volgen?

Een cursus volgen helpt je ontwikkelen. En dat is altijd positief. Groeien kan op verschillende gebieden: vakinhoudelijk of juist op het gebied van softskills.