25 februari 2019

Dit gebeurde tijdens de training Timemanagement en stresspreventie…

Wanneer collega’s aan management assistent Marloes vroegen of ze wat werk van hun kon overnemen, had ze moeite met nee zeggen. Later dacht ze dan altijd: ik heb hier helemaal geen tijd voor. “Waarom heb ik ja gezegd?” Dat leidde tot hogere werkdruk voor haar en soms moest ze zelfs overwerken, om alles toch gedaan te krijgen. 

De ander niet teleurstellen

Marloes heeft de training Timemanagement en Stresspreventie gevolgd. In de training is ze aan de slag gegaan met nee zeggen: “door verschillende oefeningen en groepsgesprekken zag ik steeds beter in waarom ik het moeilijk vind om nee te zeggen. Ik wil de ander niet teleurstellen. Bovendien: iedereen heeft het druk. Als ik het niet doe, wie doet het dan? Ik heb geleerd naar mijn eigen taken te kijken en op tijd nee te zeggen. Hoe moeilijk ik dat ook vind. Daar wordt verrassend goed op gereageerd. Collega’s vinden het prettig als ik duidelijk ben over wat mij wel of niet lukt.”

De meesten waren allang klaar!

Maar er zijn nog meer manieren om tijd te besparen en efficiënter te werken. Marloes: “Vooral één opdracht uit de training was daarbij een eye opener, dat zal ik nooit meer vergeten. We kregen allemaal een A4 vol met opdrachten, die we in een paar minuten tijd moesten uitvoeren. IJverig ging ik aan de slag. Opdracht 1: schrijf je naam op dit blad. Opdracht 2: zet er een cirkel omheen. Enzovoorts. Toen ik over de helft was keek ik even om me heen. De meesten waren al klaar! Dat kan nooit, dacht ik nog. Tot ik bij de allerlaatste opdracht kwam: maak alleen opdracht 1 en 2.”

Twee vliegen in één klap

Het doel van dit soort opdrachten is inzichten geven hoe je timemanagement direct in de praktijk brengt. “Ik herkende dit meteen in mijn eigen werk terug. Ik handel graag snel en kijk daarbij niet altijd even goed naar het totaalplaatje. Tegenwoordig neem ik daar meer de tijd voor. Soms ben ik daardoor langer bezig, maar meestal levert het me juist tijd op. Ik kan bijvoorbeeld twee vliegen in één klap slaan of constateer sneller dat er iets niet klopt. Natuurlijk val ik nog wel eens terug in mijn oude gedrag. Dan heb ik weer te veel hooi op mijn vork en werk ik me een slag in de rondte. De dingen die ik tijdens de training heb geleerd helpen mij dan om dit te herkennen en er iets aan te veranderen.”

Wil je meer weten over deze training? Neem contact op met onze collega’s van studieadvies via 0172 – 42 34 56 of lees verder over de training Timemanagement en Stresspreventie.

[maatwerk text=”Bekijk de training Timemanagement en Stresspreventie” url=”https://www.imkopleidingen.nl/persoonlijke-effectiviteit-training/cursus-timemanagement/” background=”#ee7800″ color=”#ffffff”]