15 september 2016

We brengen een groot deel van de tijd door op ons werk. Om het plezier in het werken te behouden is een goede werksfeer essentieel. Maar hoe behoudt je als werkgever een gezonde werksfeer? Wij hebben 5 tips op een rijtje gezet.

 

1. Geef het goede voorbeeld

Als werkgever/leidinggevende ben je het voorbeeld voor de rest van de werknemers. Ga bijvoorbeeld gezamenlijk lunchen of maak een praatje. Je zult zien dat de medewerkers het gedrag overnemen.

2. Ga de werkvloer op

Door op de werkvloer te verschijnen maak je het voor de werknemers mogelijk om een praatje met je te houden. Door een luisterend voor ze te zijn wordt er een gevoel van vertrouwen gecreëerd. Je kan een complimentje uitdelen en met je eigen ogen zien hoe het er op de werkvloer aan toe gaat.

3. Laat zelf beslissingen nemen

Door je werknemers zelf beslissingen te laten nemen, voelen zij zich trots op hun aandeel. Laat ze inspraak hebben over bepaalde zaken en geef ze ruimte om met ideeën te komen en zichzelf te ontwikkelen.

4. Wees duidelijk

Wanneer je je werknemers zelf beslissingen laat nemen is het wel van belang dat er een duidelijk doel is vastgesteld. Ze moeten duidelijk weten wat je van hun verwacht. Zodra doelen vastgesteld zijn kunnen je medewerkers binnen deze doelen met eigen invullingen komen. Dit kan je tussentijds met hen evalueren.

5. Vier de successen

Vier successen met elkaar. Vier bijvoorbeeld het binnenhalen van een nieuwe klant, het bereiken van targets een jubileum et cetera. Door met elkaar deze mijlpalen te vieren creëer je een wij-gevoel. Door het wij-gevoel ontstaat er trots en betrokkenheid bij je werknemers.

Gevolgen van een gezonde werksfeer

Een goede werksfeer zorgt ervoor dat je medewerkers met plezier naar het werk gaan. Het voorkomt stress en conflicten die ervoor kunnen zorgen dat je medewerkers zich ziekmelden of uitvallen. Dit is positief voor de uiteindelijke resultaten.

Wil je je leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen voor een gezonde werksfeer een betere motivatie van je team? Kijk dan naar onze trainingen Praktisch leidinggeven op de werkvloer of De effectieve teamleider.

Meer weten?
Bel met onze studieadviseurs Christa van der Velden of Lieke van der Kroon via 0172 – 42 34 56. Zij helpen u graag.

Lees meer over onze trainingen voor leidinggevenden.

 

Gezonde_werksfeer_IMKOpleidingen_2016

 

Bron: Driessen.nl