2 maart 2020

In 2019 richtte ik me op strategisch HRM. In 2020 breng ik verdieping aan en deel ik mijn ervaringen weer in maandelijkse blogs.

Wat vindt het MT van een leven lang leren?

Vorige week presenteerde ik mijn plannen om in onze organisatie meer te investeren in een leven lang leren. Ik begon met de casus met de teamleider zodat ik ze kon meenemen in de praktijk en ik direct het belang van een leven lang leren kon aantonen.

Ik vond het zelf een ijzersterk voorbeeld, maar daar dachten sommige MT-leden anders over. Zij begrepen niet dat een teamleider op die manier handelde. Ze vonden de sessie met de afdelingsmanager overdreven. Als een afdelingsmanager een besluit neemt, dan is dat niet voor niets. Een teamleider moet zich daar dan maar mee redden.

Die zag ik niet aankomen, dat mag je gerust weten. Ik was juist onwijs blij met de stap die de teamleider zette en dat we op zo’n mooie manier tot een oplossing kwamen. Het MT vond het tijdverspilling. Een leven lang leren is leuk, maar dan wel binnen de grenzen van wat er nodig is voor het bedrijf om goed en efficiënt te draaien.

Ik was verbaasd over deze houding, maar ik weet ook dat ik soms te veel wil. We hebben afgesproken dat ik een opleidingsplan schrijf om ervoor te zorgen dat de kennis binnen het bedrijf op peil blijft. En als er nog individuele wensen zijn, wordt per persoon bekeken hoe nu verder. Stap voor stap.

Wat is werkgeluk?

Omdat ik toch echt wel even een dipje had, was ik extra blij dat het thema werkgeluk op mijn planning stond. Want hoe zorg je ervoor dat je dat behoudt, óók als er tegenslagen zijn?

Werkgeluk is een thema dat de laatste jaren steeds hoger op de agenda komt. Want werkgeluk vergroot de productiviteit en heeft een positieve invloed op de omzet en de verzuimcijfers. Wat je gelukkig maakt op en met je werk is voor iedereen verschillend. Maar in de basis komt het erop neer dat je met plezier naar je werk gaat. Dat je vertrouwen hebt, trots bent op je werk en plezier hebt met je collega’s. Dat je het gevoel hebt dat je iets bijdraagt.

Als ik kijk naar mijn mate van werkgeluk, dan vind ik het vooral heel belangrijk om van betekenis te zijn. Dat ik anderen echt verder kan helpen vanuit mijn HR-rol. Dat motiveert me om elke keer weer vol plezier aan mijn dag te beginnen! Terwijl ik dat bedenk, merk ik meteen dat ik weer energie krijg om aan de slag te gaan.

Hoe vergroot je als werkgever het werkgeluk van je medewerkers?

Iedereen is natuurlijk verantwoordelijk voor zijn eigen geluk, en dus ook voor zijn eigen werkgeluk. Maar als werkgever kun je daar wél aan bijdragen. Ik denk dan aan het voeren van goede gesprekken: wat gaat goed, wat kan beter? Echt aandacht hebben voor de medewerker, weten wat er speelt op het werk maar ook thuis en de medewerker faciliteren als er iets nodig is. Bijvoorbeeld flexibele werktijden als er een ziek kind is. Maar ook bij leuke dingen, zoals een medewerker met een hobby waarvoor soms wat flexibiliteit nodig is.

Ik denk ook dat het heel belangrijk is dat het management het goede voorbeeld geeft. Stel je voor dat je als organisatie uitdraagt dat overwerken niet als zinvol wordt gezien, behalve als het echt niet anders kan. Dan is het belangrijk dat het management dat ook toepast. Als het management doet wat zij zegt, dan voel je dat. Dan voelt het écht, en dan wil je daar onderdeel van zijn en aan bijdragen.

Ook wil ik stimuleren dat we successen meer gaan vieren en dat we iemand echt even in het zonnetje zetten. Daarnaast wel ook het echte verhaal vertellen, dus de weg ernaar toe delen. Dat helpt om van elkaars fouten te leren en creëert een omgeving waarin fouten maken mag en vooral leerzaam is.

En ik wil een sessie organiseren waarin we samen helder maken wat onze organisatiedoelen zijn, waarom doen we wat we doen? Vervolgens kijken we dan hoe elke medewerker daar vanuit zijn rol aan bijdraagt. Op die manier wordt helder waarom jij als médewerker doet wat je doet en dat iedereen een belangrijk radertje is in het grote geheel.

Staat werkgeluk bij jou al op de HR-agenda?

Tot de volgende blog!

Kim van Alphen - Werkgeluk - IMK OpleidingenGroeten,

Kim van Alphen
HRM-adviseur
Ps. Volg je mij al op LinkedIn?