6 september 2022

Patrick van der Gulik (49 en sinds 2016 trainer bij IMK Opleidingen) geeft trainingen op het gebied van Management en Leiderschap.

Het is niet belangrijk of je een overall of een pak draagt.

“Een paar jaar geleden gaf ik mijn goedbetaalde, veilige managementbaan op om volledig voor het trainersvak te gaan. Het spannendste wat ik ooit heb gedaan. Maar nog steeds ben ik heel blij met die keuze. Het mooiste van trainer zijn, is als ik in iemands ogen zie: jij leert iets, jij begrijpt nu iets wat belangrijk voor je is… Dat zijn de momenten die ertoe doen.

Ik zie mensen graag groeien. Hun eigen krachten en valkuilen ontdekken. Want ik geloof dat het in heel veel situaties eerst over jezelf gaat, en niet over de ander. Je hebt vaak veel meer invloed dan je zelf denkt.

Ik ben opgegroeid in een volksbuurt in Amsterdam en maakte carrière in het bankwezen. Ik ontdekte al snel: een overall of een strak pak; het is niet belangrijk. Het gaat vooral om de mens erachter. Iedereen die je ontmoet heeft kwaliteiten, bepaalde krachten, iets bijzonders. En als je dat oprecht wilt ontdekken, als je écht goed luistert… dat voelen mensen aan. Ik denk dat dat vaak in mijn trainingen gebeurt. Dan kom ik bijvoorbeeld ’s middags terug op een woord of zinnetje dat iemand eerder in de training terloops heeft gezegd. Dat is dan bij me blijven hangen. Vaak blijkt juist dát van betekenis te zijn voor die persoon.

Ik zorg dat deelnemers zich veilig voelen in mijn training, zodat ze zich ontwikkelen. Startende leidinggevenden, doorgegroeide vakmensen, ervaren managers: spelenderwijs probeer ik ze te laten leren en een sterkere versie van zichzelf te worden.”