Waar vorige generaties de arbeidsmarkt zagen als een plek waar je eerst ervaring moest opdoen en jezelf moest bewijzen, ziet de nieuwe generatie dat anders. Tegenwoordig hebben werknemers een stuk meer eisen. Hoe komt dit? En hoe kun je hier als werkgever mee omgaan?
Inhoud
Waarom vragen sollicitanten (zoveel) meer?
Steeds vaker vragen sollicitanten – soms zelfs starters – om hoge salarissen, extra vakantiedagen en luxe secundaire arbeidsvoorwaarden. De huidige arbeidsmarkt is in het voordeel van de werknemer.
Dit heeft verschillende oorzaken:
1. Krappe arbeidsmarkt
In veel sectoren – vooral in de IT, techniek en zorg – is er een groeiend tekort aan (goed) personeel. Werkgevers concurreren om (de beste) mensen, waardoor salarissen en extra’s omhooggaan. Sollicitanten weten dit en stellen hogere eisen.
2. Veranderde normen en waarden van jongere generaties
Medewerkers uit nieuwere generaties hechten meer waarde aan de werk-privébalans dan vorige generaties. Ze zoeken niet alleen een baan, maar een werkgever die past bij hun waarden en levensstijl. Dit betekent dat secundaire arbeidsvoorwaarden als veel verlof, flexibele werktijden, ruimte voor ontwikkeling en hybride werken heel belangrijk zijn voor deze generaties.
3. Transparantie over salarissen
Salarissen zijn heel inzichtelijk geworden door online platforms, sociale media en websites. Daardoor weten sollicitanten beter wat ze kunnen vragen.
4. Meer kennis
Via sociale media en Google vind je een overvloed aan tips over hoe je slim onderhandelt over salaris en arbeidsvoorwaarden. Sollicitanten zijn beter voorbereid en komen op voor hun wensen en eisen.
Hoe ga je hier als werkgever mee om?
Tijdens onze leiderschapstrainingen horen we vaak dat sollicitanten ‘hebberig’ zijn. Vooral leidinggevenden die al een tijdje meedraaien, hebben hier moeite mee. Merk jij ook dat je sollicitaties vaak stuklopen op dit punt? Een paar tips hoe je hiermee kunt omgaan.
1. Wees helder in het voortraject
Vermeld in de vacaturetekst in welke bandbreedte het salaris zit en welke arbeidsvoorwaarden je kunt bieden.
Solliciteert een kandidaat waarvan je vermoedt dat die een hoger salaris heeft dan jij kunt bieden? Neem dan even contact op. Er is niets op tegen om te checken of iemand zich bewust is dat het salaris lager kan uitvallen dan hij of zij gewend is. Liever direct tot de conclusie komen dat verder met elkaar in gesprek gaan geen zin heeft dan pas aan het einde van de sollicitatieprocedure.
Overigens kan het óók zo zijn dat iemand heel bewust een overstap maakt of andere arbeidsvoorwaarden belangrijker vindt. Doe dus niet direct te veel aannames, maar check het gewoon even.
2. Zie het als onderhandeling, niet als hebberigheid
Een sollicitant die veel vraagt, test de grenzen. En waarom ook niet? Tegenwoordig liggen veel banen voor het oprapen. Dat betekent dus niet dat ze onrealistisch zijn. Ga in gesprek: “Ik zie dat je veel waarde hecht aan vakantiedagen, wat is voor jou het belangrijkst?”
Kijk of je ruimte kunt vinden door arbeidsvoorwaarden uit te ruilen: bijvoorbeeld door extra vakantiedagen aan te bieden in ruil voor een iets lager salaris. Of ontdek dat dat thuiswerken erg belangrijk is en doe daar een voorstel in.
3. Bied duurzame mogelijkheden
Starters realiseren zich niet altijd de waarde van ervaring. Laat zien dat doorgroeien naar hun gewenste salaris of functie mogelijk is. Bied bijvoorbeeld een ontwikkeltraject aan waarmee iemand binnen een jaar of twee jaar kan doorgroeien en benoem het bijbehorende salaris.
4. Benadruk wat je wél biedt
Leg uit waarom je bepaalde salarissen of voordelen hanteert in plaats van alleen maar te zeggen wat je níet kunt bieden. Benadruk wat je wél kunt bieden: een opleidingsbudget, flexibele werktijden, thuiswerken, personeelsuitjes, doorgroeimogelijkheden, volledige reiskostenvergoeding, fietsplan enzovoort.
5. Blijf kritisch
Als het moeilijk is om medewerkers te vinden, is de verleiding groot om toe te geven aan hoge eisen. Toch is het belangrijk om kritisch te blijven: als iemand niet bereid is om concessies te doen, vraag je dan af of diegene wel gaat passen binnen jullie bedrijfscultuur. Zoek kandidaten die bewust kiezen voor jouw bedrijf of de functie. De kans op een duurzame arbeidsrelatie is dan veel groter.
Houd ook rekening met je huidige personeel. Als de nieuweling opeens veel meer salaris krijgt voor dezelfde functie, kun je scheve gezichten verwachten en zet je de werksfeer onder druk.
Meer lezen en weten
Het vinden van nieuwe medewerkers in een krappe arbeidsmarkt is moeilijk, maar niet onmogelijk. Je zult alleen meer moeten doen dan alleen vacature online zetten. Tijdens de training Recruitment leer je alles over succesvolle recruitmentstrategieën. Sociale media en AI-tools komen daarbij uiteraard aan bod.
In dit artikel lees je wat je als manager kunt doen om het werven van nieuwe medewerkers positief te beïnvloeden: Medewerkers werven: wat is jouw rol als manager?

Verbeter jouw recruitmentstrategie. Voor effectieve werving en selectie, van klassieke strategieën tot en met social recruitment.
Ontdek de training