22 juli 2016

Als directeur van IMK Opleidingen heb ik twee belangrijke passies samen kunnen brengen. Van jongs af aan vind ik het prachtig anderen iets te leren. Dit merkte ik voor het eerst op de middelbare school. Ik was behoorlijk goed in boekhouden. Mijn vriendin snapte hier niets van. Tussen de bedrijven door legde ik uit hoe het in elkaar zat en zo waar ging zij het begrijpen. De leraar sloeg dat gade en zei tegen me: “Je moet docent worden.” Ik heb zijn raad opgevolgd en heb de lerarenopleiding Economie gedaan.

In de loop van de jaren heb ik me verder ontwikkeld als trainer, coach, adviseur en manager. Mijn visie is dat je niet moet kijken naar wat iemand niet kan, maar juist naar wat hij wel kan. Haal eruit wat er al in zit. Verspil geen energie aan iets waar je niet goed in bent. Ik geloof er heilig in dat, wanneer je leert oplossingen te vinden voor de dingen die je niet liggen, je kunt excelleren in je talenten.

De passie die ik heb voor het ontwikkelen van talent ligt niet alleen bij klanten, maar zeker ook intern binnen IMK Opleidingen. Als iemand op de verkeerde plek zit en ik zie die persoon worstelen, dan krijg ik daar buikpijn van. Hoe mooi is het dan om te zien dat iemand op een andere plek helemaal tot bloei komt.

Mijn andere passie gaat nog iets verder terug: die van het aansturen van een organisatie en het leidinggeven. Ik ben geboren in een ondernemersgezin. Het hebben van een eigen bedrijf was in de ogen van mijn vader het hoogste goed. Ondernemen is mij dus met de paplepel ingegoten. Als kind van zeven kreeg ik met Sinterklaas een winkeltje waar je zelf in kon staan. Voor die tijd was dat iets bijzonders. Ik was daar helemaal thuis, uren kon ik me vermaken. Alle kinderen uit de buurt kwamen er ook mee spelen, maar ik was er ‘de baas’. In mijn studententijd had ik als vakantiewerker bij De Efteling écht mijn eigen souvenirwinkel, geweldig.

Zelfstandig een bedrijf runnen, dat is wat ik als kind al wilde en nu doe ik dat ook. Ik heb het geluk dat ik de mogelijkheid kreeg bij IMK Opleidingen om langzaam naar deze rol van directeur te groeien. Maar naast het geluk spelen ook mijn inzet, vastberadenheid en doorzettingsvermogen een grote rol. Het is me niet aan komen waaien. Ik was geen uitgesproken getalenteerd kind. Nu ben ik trots op wat ik tot op heden – met vallen en opstaan – heb bereikt. En vooral trots op wat we met elkaar hebben bereikt binnen IMK Opleidingen. Als ik zie dat mensen met plezier komen werken en binnen de organisatie alles eruit halen wat erin zit, dan zie ik dat mijn droom, mijn ideaalbeeld van vroeger, werkelijkheid is geworden.

Door mijn weg hier naartoe kan ik me identificeren met onze klanten. We zijn allemaal niet in één keer hoog ingestapt. We hebben veel geleerd in de praktijk en zijn in die tijd steeds verder doorgegroeid. De ontwikkeling die ik heb doorgemaakt, gun ik ook onze klanten. Het maakt niet uit welke achtergrond of scholing je hebt. Het gaat erom: wat wil je en wat wil je bereiken? En daarna, als je dan weet wat je wilt, dan kun je omstandigheden creëren om dat na te streven.

>> Bekijk al onze andere collega's en trainers hier

 

Marie-José Blijlevens  Even voorstellen IMKOpleidingen_MJ_2016