23 januari 2019

Een goede start van het jaar: de strategische personeelsplanning

Mijn naam is Kim van Alphen en ik werk als HRM-adviseur. Begin dit jaar nam ik me voor: meer strategie, minder waan van de dag. Hoe ik dat aanpak, lees je in mijn blog.

In mijn eerste blog heb ik mezelf voorgesteld maar nog niets verteld over het thema van de maand januari: de strategische personeelsplanning.

Strategische personeelsplanning

Met een goede personeelsplanning maak ik een onbetaalbare start van het jaar, denk ik. Volgens mij profiteer ik daar het hele jaar van, en de leidinggevenden plus medewerkers ook natuurlijk. Want dan weten we tijdig waar er een tekort ontstaat qua formatie of vaardigheden zodat we op tijd kunnen werven of opleiden.

Stap 1: Personeelsoverzicht

De eerste stap is het maken van een personeelsoverzicht. Niet te uitgebreid maar gewoon een overzicht van alle medewerkers met leeftijd, (voor)opleiding, functie en beoordelingsafspraken en -resultaten en het aantal dienstjaren.

Stap 2: Bespreken met het management

Aan de hand van dit overzicht weten we wie wanneer uitstroomt, wie toe is aan een volgende stap en wie er al een tijd geen training of opleiding heeft gehad. Die analyse breng ik in tijdens het eerstvolgende MT-overleg omdat ik wil weten of het huidige personeelsbestand zowel kwantitatief als kwalitatief voldoende is voor het behalen van de organisatiedoelen.

Stap 3: Plan per medewerker

Daarna wil ik samen met elke leidinggevende per team en per medewerker bepalen wat voor acties we gaan uitzetten, zoals werven en opleiden. En die acties bespreken we natuurlijk samen met de medewerker.

Ik zie het maken van zo’n planning ook wel echt als een mooie kans om te laten zien waar de toegevoegde waarde van HRM in zit. Ik heb soms het idee dat iedereen het maar gezeur vindt. Vaak gaat het natuurlijk ook over details en acties die nu eenmaal niet zomaar mogen.

Door nu meer planmatig aan de slag te gaan, kunnen we ook een heleboel ellende voorkomen. En eind dit jaar of begin volgend jaar hebben we dan gelijk een mooie basis om op terug te blikken. Maar nu eerst hiermee aan de slag!

Later dit jaar vertel ik je mijn vorderingen. Dus hou mijn blogs goed in de gaten.

Kim de HRM-adviseur - voorstellen blog

Groeten,
Kim van Alphen
HRM-adviseur

 

 

 

PS. Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden wanneer mijn nieuwe blog weer live staat? Schrijf je dan in voor de IMK Opleidingen nieuwsbrief.